Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Τουρκία απειλεί εταιρίες για το φυσικό αέριο της Κύπρου!


 
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.
  Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αντολή ο τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε οτι "Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία".


Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.

Να υπενθυμίσουμε οτι η τουρκική πολιτική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι τα όποια αποθέματα ενεργείας βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν "μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά" αλλά ότι αποτελούν περιουσία "όλων των κατοίκων της Κύπρου".


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...