Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ!

"Δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό γαμήλιο γλέντι, όπως θέλουν να νομίζετε.
2 σημαντικές πληροφορίες από έναν καλό φίλο...
1.)Η σύναξη αυτή είχε ως σκοπό τη διεκπεραίωση σύναψης συμφωνίας επιχειρηματικών συμφερόντων για μεταφορά σημαίας πλοίων από την ελληνική σημαία στο νηολόγιο της Τζαμάικα.
Ο Πατίστα JUNIOR για το σκοπό αυτό είχε καλέσει τον Mr. Bert Smith από την κυβέρνηση της Τζαμάικα.
Πρόκειται για τον αράπη που ποζάρει στις φωτό με χάρη δίπλα στις ξανθές αλλοδαπές.
Με απλά λόγια, ο εφοπλιστής Πατίστα σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης της Ελλάδας και καθώς ακούγεται σε εφοπλιστικούς κύκλους ότι θα φορολογηθούν εκτάκτως οι Έλληνες εφοπλιστές, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΜΕΣΩ ΤΖΑΜΑΙΚΑΣ.
Δεν επιτρέπεται από την υπηρεσία να σου δώσω ειδικές πηγές, παρά μόνο κοινές προς όλους πηγές και σήμερα το πρωί χτυπήσαμε ΛΑΒΡΑΚΙ.
2.) Τα ξανθά μοντέλα που ποζάρουν στις φωτό όλο χάρη προέρχονται από το European Escort Sex Service και είναι κυρίως από Τσεχία και Λιθουανία.
Η κάθε μία πληρώθηκε για την παρουσία της 300 ευρώ και ήταν σύνολο 15 μοντέλες.
Βγήκαν όλες μαζί από ένα πουλμανάκι που τις είχε μόλις παραλάβει από το Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οπότε πέρα από την Οικονομική προδοσία , ο Πατίστα Junior ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΚΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΟΡΝΕΣ ΣΤΟ ΑΒΕΡΩΦ.
Βλέπεις οι εφοπλιστές συνηθίζουν χρόνια τώρα αυτή την πρακτική όταν θέλουν να κλείσουν συμφωνίες και τα call girls ξέρουν να δημιουργούν μια "ευχάριστη" ατμόσφαιρα.

...Θα σου πω για τον Τζαμαικανό όπως ζήτησες...
Ονομάζεται Bert Smith και κατάγεται από την πρωτεύουσα της Τζαμάικα, Kingston.
Μητρική γλώσσα αγγλική και υπηκοότητα Τζαμαικανή.
Πολιτικές πεποιθήσεις: Liberal
Σπουδές με υποτροφία στο School of Business and Public Administration στις USA Columbia.
Οικογενειακός φίλος του πρωθυπουργού της Jamaica
Bruce Golding και συχνός θαμώνας στις εφοπλιστικές λέσχες του Λονδίνου.
Επάγγελμα-Ιδιότητα: Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων της Τζαμαικανής Ναυτιλίας με έδρα το Kingston, κάτι ανάλογο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας ως προς τη νομή της εξουσίας.
Συχνά επαγγελματικά ταξίδια σε New York City USA , Washington D.C. USA και Λονδίνο.(71 μεσα σε 3 χρόνια)
Κατέχει και βρεττανικό διαβατήριο από το 2006.
Τον στηρίζουν Αγγλοσαξονικά συμφέροντα και έχει ήδη ως φίλους πολλούς Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου και του Πλύμουθ.
Χαρακτηρίζεται ως αρριβίστας και οπορτουνιστής και έχει αδυναμία στις ξανθές ΒορειοΕυρωπαίες, ενώ ο ίδιος δηλώνει άθεος.
Το αμφιλεγόμενο εκείνο βράδι αποχώρησε από το Αβέρωφ με συνοδεία 2 μοντέλων από την Τσεχία και πέρασε τη νύχτα σε ιδιωτική βίλλα με 2 πισίνες στο Λαγονήσι.
Θεωρείται ο διάμεσος όλων των αγγλοσαξωνικών ναυτιλιακών συμφερόντων και η επίσημή τους επαφή με τους Έλληνες εφοπλιστές.
Τελευταία είναι ο επίσημος εκφραστής μιας προσπάθειας για μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα στον φορολογικό παράδεισο της Τζαμάικα και ειδικά στον εύρωστο χώρο της Ναυτιλίας, με απώτερο στόχο την απογύμνωση της χρεωκοπημένης Ελλάδας από τον τομέα της Ναυτιλίας.
Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας από πλευράς Ελλήνων εφοπλιστών είναι ο εφοπλιστής Δημήτριος Α. Λεμός της γνωστής οικογενείας.
Τον τελευταίο μήνα οι δυο τους συναντήθηκαν κρυφά 2 φορές στο κτίριο της οδού 76 Barbican Road στο Kingston,Jamaica.
Ψάξε το, αυτή η διεύθυνση έχει κάτι ενδιαφέρον..."
Στη σελίδα που αναφέρει ο αναγνώστης υπάρχει όντως αναφορά για ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΖΑΜΑΙΚΑΝΟΥΣ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "ΠΑΡΤΥ"!
Επίσης,εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ίδια είδηση και να δείτε την φωτογραφία του Bert Smith με τον "Έλληνα" εφοπλιστή Λεμό!!!
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τον μαύρο που εικονίζεται στη γνωστή φωτογραφία των οργίων στο ΑΒΕΡΩΦ!
ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΟΛΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ "ΠΑΡΤΥ";
Πως δηλαδή έκλεισαν συμφωνίες εκατομμυρίων οι "Έλληνες" εφοπλιστές με τη Τζαμάικα,αφαιρώντας παράλληλα τεράστια κεφάλαια από την Ελληνική Ναυτιλία σε περίοδο κρίσης;
Θα παρακολουθήσουμε το θέμα,γιατί πιστεύουμε πως κρύβονται πολλά:Καλούμε τον αναγνώστη που έκανε τις καταγγελίες και όσους γνωρίζουν κάτι επί του θέματος,να μας ενημερώσουν.
Διότι αν ισχύουν τα παραπάνω,τότε μιλάμε για ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ,πολύ μεγαλύτερο από τα...συνολάκια που φορέθηκαν στο Αβέρωφ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

…πανηγύριζαν, ήταν “περήφανοι” επειδή προσέφεραν την ύψιστη υπηρεσία.
-Γλιτώσαμε την Πατρίδα! Ούρλιαζαν με σιγουριά…
-Τα δύσκολα έχουν περάσει! Δήλωνε η περσόνα του ΔΝΤ και ο Χάρυ Πότερ της διαπλοκής.
Ανεπάγγελτοι, δικηγορίσκοι, πολιτικάντηδες, προσπαθούσαν να μας πείσουν. Άνθρωποι με απόλυτη άγνοια των οικονομικών, χωρίς καν να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, έβγαλαν οικονομοτεχνικά πορίσματα. Δεν ήξερε ο Σαμαράς που ήταν οικονομολόγος, ήξεραν “αυτοί”.
Σήμερα λοιπόν, μεταδίδει το Bloomberg (και το CNBC) ότι η Ελλάδα θα πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενδεχομένως και τον Αύγουστο!. Το Bloomberg είναι το σοβαρότερο οικονομικό δίκτυο παγκοσμίως και λέει τα αυτονόητα. Εμείς θα σας εξηγήσουμε με απλά λόγια τι κατάφεραν “αυτοί” του ΝΑΙ:
-Εάν η Ελλάδα αναδιάρθρωνε το χρέος ΠΡΙΝ ψηφίσει το μνημόνιο, τότε οι πιστωτές θα συρόντουσαν σε συνδιαλλαγή ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΧΕΓΓΥΑ πέραν των ομολόγων που κρατούσαν στα χέρια τους! Θυμηθείτε οι καμμένοι από το χρηματιστήριο, ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΕΙ; Ακριβώς ότι θα έκαναν τα ομόλογα αυτοί που τα κατείχαν. (Οι φίλοι της “νέας διακυβέρνησης” βέβαια, γνώριζαν τις ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ μεθοδεύσεις και θησαύρισαν με τα CDS). Αντίθετα η επαναχρηματοδότηση της χώρας θα ήταν πλέον δική τους αναγκαιότητα, όπως μια τράπεζα επαναχρηματοδοτεί τον ΛΑΝΑΡΑ για να συνεχίσει τη λειτουργία του μπας και πάρει κάτι πίσω. ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ;
-Τωρα όμως, ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΙ, εάν η Ελλάδα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι ΝΕΟΙ πιστωτές της που “εξαγόρασαν” τις υποχρεώσεις, έχουν προσημειώσει ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΕΘΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ, ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. Όλα αυτά μάλιστα, χωρίς δικαίωμα αναστροφής από την Ελλάδα, χωρίς το δικαίωμα οποιασδήποτε προσφυγής. ΕΤΣΙ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ Η ΠΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
Καταλάβατε πόσο εύκολα (νομίζουν ότι) ξεπούλησαν την Πατρίδα; Χωρίς μάλιστα να δώσουν δεκάρα τσακιστή!
Εάν μάλιστα περίμεναν 24 ώρες (!!) για να υπογράψουν το μνημόνιο, η Ελλάδα θα είχε μπει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με την ενεργοποίηση του άρθρου 122 της σ. Λισσαβόνας ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΓΝΩΡΙΖΕ Η GOLDMAN SACHS! Ναι, οι διαχρονικοί σύμβουλοι της Νέας διακυβέρνησης. Για τέτοιο αίσχος μιλάμε. Γι’ αυτό ο Παπακωνσταντίνου έτρεχε την επομένη της ψήφισης για να περάσει τις πραξικοπηματικές τοποποιήσεις!
Κάποιος θα ρωτήσει “δηλαδή όσοι ψήφισαν ΝΑΙ είναι λαμόγια”; Η απάντηση είναι σαφής: ΟΧΙ, δεν είναι. Είναι απλώς άσχετοι από οικονομικά ή απλώς κομματόσκυλα. Αυτό όμως δεν ελαφρύνει την θέση τους. Δεν διαχειρίζονται το ψιλικατζίδικο του μπαμπά τους (μακάρι να είχαν θα καταλάβαιναν περισσότερα) αλλά τις τύχες ενός ολόκληρου Έθνους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι συνένοχοι. Το γνωρίζουν και γι’ αυτό τρέχουν ασθμαίνοντες για να διασωθούν. Γνωρίζουν και τις “ιδιωτικές” δημοσκοπήσεις με δείγμα 12,000 ανθρώπων (!!) που δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό έχει ανατραπεί πλήρως.
Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, εμείς δηλαδή πρέπει τάχιστα να αποτινάξουμε τους εμπνευστές της μεγάλης ληστείας και να επιστρέψουμε τα λεφτά του ΔΝΤ μέχρι τελευταίας δεκάρας ώστε να τους ξεφορτωθούμε. Μπορεί να χρειαστεί να πεινάσουμε για 2-3 μήνες. Εκεί όμως θα φανεί εάν πραγματικά αξίζουμε να σωθούμε. Εάν μπορούμε να αφυπνίσουμε την συλλογική ηθική που μας κράτησε ζωντανούς για χιλιάδες χρόνια. Εάν μπορούμε να αποτινάξουμε την ελεεινή μετάλλαξη του χαρακτήρα μας που καλλιεργήθηκε έντεχνα στην μεταπολίτευση. Αυτή η μετάλλαξη που ανέδειξε τα άθλια στοιχεία του χαρακτήρα μας, τι μιζέρια και τον συμπλεγματισμό μας. Τώρα θα αποδείξουμε εάν αξίζουμε να λεγόμαστε Ελληνες και να είμαστε Ελεύθεροι.
Γιατί μας ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ λέγοντας μας ότι …
“Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!”
Και οι μικροί αυτοί “ελληνες” φρόντισαν να την ξεπουλήσουν για να γεμίσουν τα προτοφόλια τους. Ενώ η Αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, τελείως απλή, τεκμηριωμένη ιστορικά και φάρος για το μέλλον και την ελευθερία:
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η 18μηνη αποστολή Mars 500 άρχισε


Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισεΔοκιμασία: Έξι άνδρες περιορισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο επί 18 μήνες.

Τόπος: Μόσχα

Στόχος: Τα επιστημονικά συμπεράσματα από το πείραμα.

Δεν είναι ριάλιτι, είναι η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση ενός ταξιδιού στον πλανήτη Άρη.

Η πόρτα έκλεισε: Η 18μηνη αποστολή Mars500 άρχισε

3 Ιουνίου 2010
Η Mars500, η πρώτη πλήρους διάρκειας προσομοίωση αποστολής στον Άρη άρχισε σήμερα στη Μόσχα στις 13:49 τοπική ώρα (11:49 CET), όταν το εξαμελές πλήρωμα μπήκε στο «διαστημόπλοιο» και η πόρτα πίσω τους έκλεισε. Το πείραμα θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στις εγκαταστάσεις του Mars500 στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που τα μέλη του πληρώματος μιλούσαν στον Τύπο και τη στιγμή που μπήκαν στους θαλάμους που θα είναι το σπίτι τους για τις επόμενες 520 ημέρες.

Οι Diego UrbΟ   Diego ελέγχει τον υπολογιστήina και Romain Charles από την Ευρώπη, οι Sukhrob Kamolov, Alexey Sitev και Alexandr Smoleevskiy από τη Ρωσία και ο Wang Yue από την Κίνα βρίσκονται σε μια αποστολή που προσεγγίζει ένα πραγματικό διαστημικό ταξίδι στον μεγαλύτερο βαθμό που είναι δυνατόν πάνω στη Γη. Θα ζουν και θα εργάζονται σαν αστροναύτες, θα τρώνε ειδική τροφή και θα γυμνάζονται με τον ίδιο τρόπο που γυμνάζονται τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η αποστολή τους είναι να «φτάσουν στον Άρη» σε 250 ημέρες, να «προσεδαφιστούν και να εξερευνήσουν τον Άρη επί έναν μήνα» και να «επιστρέψουν στη Γη» σε 230 ημέρες, χρησιμοποιώντας απομιμήσεις του διαστημοπλοίου, του σκάφους προσεδάφισης και της αριανής επιφάνειας.   Η πόρτα θα μείνει κλειστή έως τον Νοέμβριο του 2011 και το πλήρωμα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις τροφές και τον εξοπλισμό που έχουν αποθηκευτεί στη μονάδα. Μόνο ηλεκτρισμός, νερό και αέρας θα παρέχονται στους θαλάμους από έξω.

Προβλήματα που θα παρουσιαστούν Ο Romain στην καμπίνα του (ESA) Στην αποστολή Mars500 δεν θα δοκιμαστούν μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και η ανθρώπινη αντοχή στα άκρα. Η παραμονή επί σχεδόν 18 μήνες μέσα σε μεταλλικά κοντέινερ θα είναι δύσκολη, παρά την εκπαίδευση και την ενημέρωση που έγιναν από αστροναύτες και στελέχη υποβρυχίων. 

Αναμφίβολα, τα μέλη του πληρώματος θα παρουσιάσουν ψυχολογικές διακυμάνσεις στη μακρά διάρκεια του ταξιδιού και αυτές οι διακυμάνσεις είναι ένα κρίσιμο μέρος του πειράματος.

Οι «αστροναύτες» κατά κανόνα θα μοιράζουν ισομερώς τις ώρες των καθημερινών ημερών σε εργασία, ελεύθερο χρόνο και ανάπαυση, ενώ τα σαββατοκύριακα θα είναι συνήθως ελεύθερα. Έχουν μαζί τους πληθώρα ταινιών, βιβλίων, μουσικών οργάνων και άλλων μέσων ψυχαγωγίας.

Τα σώματά τοΟι  βετεράνοι από την προηγούμενη μελέτη (ESA/IBMP -  Oleg 
Voloshin)υς θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες - ένα κλειστό περιβάλλον με περιορισμένο χώρο ευνοεί τη ραγδαία υποβάθμιση της φυσικής κατάστασης. Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να γυμνάζονται έως και δύο ώρες κάθε μέρα, αλλά μπορούν να κάνουν ντους μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τι ξέχασα; Η προετοιμασία όλων των εφοδίων, από σαπούνι και ρούχα μέχρι τροφή και εφεδρικές μπαταρίες για την κάμερα, ώστε να υπάρχει αυτάρκεια σε μια αποστολή 18 μηνών, είναι μια κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία.

Και, τέλος, η τεχνολογία: η μονάδα δεν είναι διαστημόπλοιο, αλλά χρησιμοποιεί πολλά συστήματα τα οποία θα υπάρχουν και σε ένα αληθινό διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει προς τον Άρη. Η δοκιμή αυτών σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι σημαντική. Το πλήρωμα έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι σε θέση να επιδιορθώσει και την τελευταία βίδα του «σκάφους» και μόνο σε ακραίες καταστάσεις θα παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

Ο Sukhrob δίνει σήμα ετοιμότητας   (ESA) Τα λέμε σε 520 ημέρες! Καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής οι Diego Urbina και Romain Charles, τα μέλη του πληρώματος που ανήκουν στην ESA, θα στέλνουν ημερήσιες αναφορές και βίντεο στον ιστότοπο Mars500 της ESA. Η πρώτη αναφορά δημοσιεύτηκε σήμερα: «Αντίο Ήλιε, αντίο Γη, αναχωρούμε για τον Άρη!».

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Tο μυστικό της καταγωγής των Mινωιτών και των Mυκηναίων μεσο του dna

Tο μυστικό της καταγωγής των Mινωιτών και των Mυκηναίων βρίσκεται αποθηκευμένο... στα δόντια τους και δεν θα μείνει κρυφό για πολύ. Λείπουν ακόμα μερικά δείγματα για την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής έρευνας στο DΝΑ των αρχαίων, με επικεφαλής τον διάσημο Έλληνα γενετιστή καθηγητή Γιώργο Σταματογιαννόπουλο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ



Ο γενετιστής-ερευνητής κ. Γιώργος Σταματογιαννόπουλος έθεσε την τεχνολογία του ανασυνδυασμού του DNA που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '70 και αποτελεί το κλειδί της γενετικής μηχανικής και κάθε σύγχρονης βιολογικής και ιατρικής έρευνας στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας
Το πρώτο συμπέρασμα της νέας επιστήμης, της Μοριακής Αρχαιολογίας, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν: H παρουσία των Ελλήνων στον χώρο της Μεσογείου εντοπίζεται τουλάχιστον χίλια χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε έως τώρα, στο 2900 π.X. Ένας Έλληνας γιατρός γενετιστής-ερευνητής επί 46 χρόνια, με διεθνείς επιτυχίες στον τομέα της έρευνας της μεσογειακής αναιμίας, τη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον Σιάτλ, Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, βρίσκεται εδώ και δυο-τρία χρόνια επικεφαλής μιας έρευνας μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια πλειάδα Ελλήνων επιστημόνων.
«H έρευνα έχει σκοπό να εκμεταλλευθεί την πρόοδο της τεχνολογίας της Γενετικής, να διαγνώσει το DNA των αρχαίων Ελλήνων και να διαπιστώσει την προέλευσή τους, αν ήταν από τον Βορρά, αν ήρθαν από τις στέπες της Ρωσίας ή την Κεντρική Ευρώπη, αν υπάρχει συνέχεια. Κάτι που αμφισβητήθηκε από κάποιους συγγραφείς, ιδίως κατά τον 19ο αιώνα», λέει στα «NEA» ο καθηγητής Γ. Σταματογιαννόπουλος, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα με αφορμή την ανακήρυξή του σε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην ομάδα συμμετέχουν ο καθηγητής Ιατροδικαστικής κ. Μιχαλοδημητράκης, οι αρχαιολόγοι δόκτορες Αντώνιος Βασιλάκης, Μεταξία Τσιποπούλου, Ελένη Κονσολάκη, η κ. Μαρία Γιαννοπούλου και η δρ Ανθρωπολογίας Μακ Τζορτζ, οι οποίοι συμβάλλουν εις την έρευνα με το απαραίτητο υλικό: δείγματα οστών και κυρίως δόντια, τα οποία παραχωρούνται από τους αρχαιολόγους και εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εκεί υφίστανται μια δύσκολη και δαπανηρή επεξεργασία, η οποία είναι δυνατή σήμερα μετά τις προόδους της έρευνας να παίρνει ένα κομμάτι DNA, να το κόβει, να το επανασυνδέει και να το αναπλάθει, μια έρευνα δαπανηρή, αφού η ανάπλαση του γενετικού υλικού ενός δοντιού στοιχίζει πολλές χιλιάδες δολάρια.
Ο κ. Σταματογιαννόπουλος, ο οποίος διευθύνει ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ, με δεκάδες ερευνητές σ' αυτούς τους τομείς, βρήκε τον τρόπο να κόψει δρόμο και δαπάνες. Παίρνει τα δείγματα του DNA που σώζονται στα δόντια και τα αναπλάθει, βασιζόμενος στη γενετική μηχανική τεχνολογία. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί συνολικά εκατό δείγματα: 40-50 (από τα 60 που ελήφθησαν) Μινωιτών από την Κρήτη και 20-30 Μυκηναίων. Αυτά όμως αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των δειγμάτων που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Για ένα τόσο λεπτό θέμα, όπως είναι η καταγωγή των Ελλήνων, η έρευνα πρέπει να βασίζεται σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Πώς ασχοληθήκατε με την Αρχαιολογία;

Μύτη λεπτή, ελληνική, και μάτια που ριζώνουν κοντά στον σταυρό του προσώπου, δίνουν μια σοβαρή έκφραση στη χρυσή νεκρική μάσκα των Μυκηνών, που φέρει τα χαρακτηριστικά του αιώνιου Έλληνα. Για τον ευφάνταστο Ερρίκο Σλίμαν, αυτή είναι η Μάσκα του Αγαμέμνονα. Όμως, η γενετική επιστήμη αναζητεί την ταυτότητα των αρχαίων Ελλήνων στο DNA των οστών και των δοντιών
«Από χόμπι. Από παλιά με ενδιέφερε και μελετούσα Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα προχώρησε, στο να καταλάβουμε τι είναι και τι κάνει το DNA, με αποκορύφωμα το ότι έγινε γνωστή η δομή και η συνέχεια του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003. Κάνουμε έρευνα για έναν απλό λόγο: είμαστε περίεργοι. Ανασκάπτουμε το μέλλον. Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι στην ανθρωπότητα και το κάνουμε εις βάρος πολλών άλλων πραγμάτων, οικονομικών, προσωπικών θυσιών, οικογενειακών.
Για την έρευνα χρησιμοποιείται ο πολφός στο εσωτερικό των δοντιών, γιατί αυτός σώζει αρκετά στοιχεία και γιατί έτσι αποφεύγονται οι επιμολύνσεις, παλιές και νεώτερες, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
H έρευνα στη Μοριακή Αρχαιολογία έχει αρχίσει πριν από δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν να βρει τη σχέση των ανθρώπων με τους Νεάντερταλ, τους προανθρώπους, που έζησαν πριν από 150.000-300.000 χρόνια και πώς ήταν η εξέλιξη. H έρευνα κατέληξε ότι δεν ήταν οι Νεάντερταλ πρόγονοι του ανθρώπου. Μέχρι τώρα έχουν γίνει σποραδικές έρευνες σε ταφικό υλικό της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού, π.χ. σε τάφους Βάσκων που έζησαν πριν από 5.000 χρόνια. H συστηματική γενικευμένη γενετική έρευνα σ' έναν αρχαίο ανθρώπινο πληθυσμό είναι αυτή που μπορεί να δώσει θετικά συμπεράσματα. Δεν έχει γίνει ακόμα, κι αυτό γιατί είναι πολύ ακριβή και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ενίσχυσή της».
Τι γνωρίζουμε από τα μέχρι τώρα πορίσματα της πληθυσμιακής γενετικής σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου;
«Ουσιαστικά ο ανθρώπινος πληθυσμός ξεκίνησε από την Αφρική πριν από 70.000-100.000 χρόνια. Εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή πριν από 30.000 χρόνια και προς την Ασία πριν από 30.000-40.000 χρόνια».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές;
«Ύστερα από 15-20 χρόνια όλες οι τεχνολογίες της Μοριακής Βιολογίας θα έχουν τελειοποιηθεί τόσο πολύ, που οι παραδοσιακές μέθοδοι της Αρχαιολογίας θα ενισχύονται από τη Μοριακή Αρχαιολογία. Με τη βοήθεια της μοριακής τεχνολογίας οι αρχαιολόγοι θα μπορούν να αναπλάσουν τη σύσταση των αρχαίων πληθυσμών».
Πόσο διάστημα χρειάζεται για να καταλήξετε σε οριστικά συμπεράσματα, αφού εξασφαλίσετε άλλα εκατό δείγματα δοντιών;
«Λίγους μήνες».
Και μετά;
«Προγραμματίζουμε να τελειώσουμε με τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους, και κατόπιν να προχωρήσουμε στους Ίωνες, τους Δωριείς, τους Μακεδόνες».

ΣΤΗ BPETANIA

Δίνουν «πρόσωπα» στους βασιλείς των Μυκηνών


Οι Βρετανοί ειδικοί ανάπλασαν, από οστά ηλικίας 3.500 χρόνων, τέσσερις «Αχαιούς», που τάφηκαν στον Ταφικό Κύκλο A' των Μυκηνών, και διακινδύνευσαν να διαγνώσουν ακόμα και φυσιογνωμικές συγγένειες μεταξύ τους. H ανάλυση του DNA, όμως, μπορεί να δώσει θετικές απαντήσεις
H ανάλυση του DNA οστών και δοντιών που είχε βρει ο Σλίμαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, σε συνδυασμό με ιατροδικαστικές μεθόδους ανάπλασης των προσώπων από τα οστά, προχωρεί από έναν παράλληλο δρόμο στη Βρετανία και έχει ήδη δώσει τα πρώτα στοιχεία για το πώς έμοιαζαν αυτοί που κρύβονταν κάτω από τις χρυσές μάσκες του Ταφικού Κύκλου A' των Μυκηνών, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
«Είδα το πρόσωπο του Αγαμέμνονα», ισχυριζόταν ο Ερρίκος Σλίμαν, τη στιγμή που ξεσφράγισε, στις ανασκαφές τού 1874-75 στις Μυκήνες, έναν από τους πολύχρυσους τάφους και διέκρινε τη σκιά από την επιδερμίδα νεκρού, που διαλύθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετά την επαφή με τον αέρα.
Εκατόν τριάντα χρόνια μετά, η Κέρι Μπράουν, του Τομέα Βιομοριακών Επιστημών στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, σε συνεργασία με την επιστημονική Εγκληματολογική Υπηρεσία, αναζητά το DNA των 19 σκελετών που έμειναν, ανδρών, γυναικών και δύο παιδιών, για να λύσει το αίνιγμα των δεκάδων χρυσοφόρων Αχαιών που βρέθηκαν στους έξι λακκοειδείς τάφους. Αν δηλαδή ανήκαν στην ίδια οικογένεια, αν ήταν μια ομάδα άσχετων μεταξύ τους μισθοφόρων πολεμιστών.
H ομάδα ερευνητών έχει ήδη χρησιμοποιήσει τεχνικές Εγκληματολογίας, για να βάλει σάρκα στα αρχαία οστά και να αναζητήσει οικογενειακές ομοιότητες με κάποιον βαθμό επιτυχίας. Δύο ζεύγη έμοιαζαν συγγενείς, ενώ ενδείξεις από τα οστά έδειξαν το φύλο και την ηλικία των νεκρών. Όμως, μόνο το DNA μπορεί να δείξει τη συγγένεια.
Οι ειδικοί έχουν ήδη επεξεργασθεί γενετικό υλικό από ζώα και αρχαίο σκελετικό υλικό. Είναι μια δύσκολη διαδικασία και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα, αλλά οι ερευνητές έχουν ήδη ανακτήσει το DNA των Μαμούθ, τη διαδοχή των γονιδίων των προανθρώπων Νεάντερταλ και την ταυτότητα των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανόφ, που δολοφονήθηκαν.

Το «εμπόδιο» του Σλίμαν

Δυστυχώς για τους Βρετανούς ερευνητές, ο Σλίμαν κάλυψε τα οστά των Μυκηναίων βασιλέων με ένα κολλώδες συντηρητικό υλικό, που δυσκολεύει τις έρευνες. Στο μεταξύ, η ομάδα του Μάντσεστερ τελειοποιεί τις τεχνικές της, πριν αγγίξει τα δέκα δείγματα-ξύσματα μυκηναϊκών οστών και δοντιών. Με βάση το ποσοστό καταλληλότητας των δειγμάτων, που είναι 40%, μπορούν να βγουν συμπεράσματα για τέσσερα άτομα. Χρειάζονται όμως περισσότερα δείγματα απ' όλη την Ελλάδα, για να βγουν συμπεράσματα για το DNA των Ελλήνων.

«Σε εκατό χρόνια θα διαβάζουμε το μυαλό τους!»

«Αυτό που ονειρεύομαι - και πιστεύω ότι θα είναι δυνατό ύστερα από πενήντα-εκατό χρόνια - είναι ότι οι μοριακοί αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν στους αρχαίους πληθυσμούς σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά επί μοριακού επιπέδου, όπως είναι η διάνοια», λέει ο καθηγητής Γενετικής κ. Γιώργος Σταματογιαννόπουλος. «H διάνοια είναι συνυφασμός γονιδίων και περιβάλλοντος. H διανόηση είναι πολυγονιδιακή. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ύστερα από εκατό χρόνια, με την έρευνα του γονιδιώματος των αρχαίων μας προγόνων, θα ξέρουμε τη σύσταση των γονιδίων της διάνοιας των προγόνων μας που δημιούργησαν τον κλασικό πολιτισμό. H τεχνολογία και η Γενετική θα έχουν φτάσει σε τέτοιον βαθμό, που ο μοριακός αρχαιολόγος θα μπορεί να παίρνει οστικό υλικό και να μελετά τα γονίδια των αρχαίων Ελλήνων».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DNA ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Πρώτα από όλα, τί είναι αυτό το ‘DNA’; Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι τα γράμματα ‘DNA’ συντομογραφούν την αγγλική μετάφραση της λέξης ‘δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ’, αν και ξέρω ότι μια τέτοια εξήγηση ελάχιστα βοηθάει το μέσο αναγνώστη. Πιο λιανά τώρα. Το DNA είναι ένα μόριο. Μία οντότητα δηλαδή που είναι φτιαγμένη από άτομα χημικών στοιχείων ‘ενωμένα’ μεταξύ τους, όπως ένα μόριο νερού ξέρεις ότι είναι φτιαγμένο από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Το DNA όμως δεν φτιάχνεται από άτομα 2 χημικών στοιχείων, αλλά από 5: υδρογόνο (Η), άνθρακα (C), άζωτο (N), οξυγόνο (O) και φώσφορο (P). Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε, όπως για το νερό, να πούμε και για ένα μόριο DNA ότι έχει ακριβώς τόσα άτομα πχ. υδρογόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που μιλάμε για το DNA ‘του Γιώργου’, το DNA ‘του σκύλου του’ ή το DNA ‘της ντοματιάς’: Σε όλους αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, η ακριβής σύσταση του DNA είναι διαφορετική.

Το DNA λοιπόν, υπάρχει με διαφορετικό τρόπο σε οτιδήποτε έχει ζωή. Και αν αυτό το ‘οτιδήποτε έχει ζωή’ αποτελείται από πολλά κύτταρα, τότε κάθε ένα κύτταρο του ξεχωριστά διαθέτει μια περιοχή του στην οποία βρίσκεται το DNA του. Πρόκειται για την περιοχή που αποκαλούμε ‘πυρήνα’ (για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν και περιπτώσεις που το DNA δεν βρίσκεται μέσα σε πυρήνα, όμως είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις υπόλοιπες). Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι αν διαφορετικό DNA υπάρχει σε κάθε τι ζωντανό, τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα: τι κοινό υπάρχει στους διαφορετικούς τύπους DNA του πλανήτη; Τί κοινό έχει δηλαδή το DNA στο κύτταρο μιας ψείρας με το DNA στα νευρικά κύτταρα του θείου μου;
Οι ψείρες και ο θείος μου έχουν κοινά σημεία...
Η απάντηση είναι: Στον τρόπο που είναι ενωμένα αυτά τα άτομα των 5 χημικών στοιχείων και, ως επακόλουθο, στον τρόπο που συνολικά λειτουργεί το DNA. Για να περιγράψω ‘τον τρόπο που είναι ενωμένα’, έχω έναν καλό σύμμαχο: τα μέσα μαζικής ενημέρωσης! Αυτό γιατί όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, έχουμε δει σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ή σε ένα περιοδικό μια απεικόνιση του DNA: ένα βίντεο ή μια ζωγραφιά που δείχνει κάτι που θυμίζει κυκλική σκάλα. Ακόμη και στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εμφανίστηκε μια απεικόνιση του DNA με τη χρήση ακτινών laser, θυμάσαι;
Το DNA λοιπόν μοιάζει με στριφογυριστή σκάλα, μια σκάλα φτιαγμένη από H, C, N, O και P. Μιλάμε όμως για μια σκάλα με πολύ μικρά σκαλοπάτια: Όχι μόνο το ανθρώπινο μάτι, αλλά και τα καλύτερα μικροσκόπια που έχουμε φτιάξει (και, πίστεψέ με, έχουμε φτιάξει πολύ καλά μικροσκόπια) δεν μπορούν να ‘δουν’ από τόσο κοντά ώστε να διακρίνουν ξεχωριστά δύο συνεχόμενα σκαλοπάτια.
Μη νομίσεις πως εννοώ ότι ένα σκαλοπάτι είναι φτιαγμένο από άνθρακα (C) ενώ το επόμενο από υδρογόνο (Η)! Κάθε σκαλοπάτι είναι φτιαγμένο από διάφορα από αυτά τα υλικά. Για παράδειγμα μπορεί να αποτελείται από 10 άτομα άνθρακα (C), λίγο λιγότερα άτομα αζώτου (N) και από μερικά άτομα υδρογόνου (H) και οξυγόνου (O). Επίσης, έχε το νου σου: τα σκαλοπάτια της σκάλας μπορεί να είναι πολύ μικρά, όμως η σκάλα είναι πολύ, πάρα πολύ μακρόστενη. Σκέψου ότι ενώ η δική σου σκάλα του DNA υπάρχει μέσα στον πυρήνα κάθε κυττάρου σου (σε ένα χώρο δηλαδή μικρότερο από μια τελεία σε αυτό το κείμενο), αν την ξεδιπλώσουμε θα διαπιστώσουμε ότι το συνολικό της μήκος είναι περίπου δύο μέτρα!
Και πώς λειτουργεί αυτή η μακρόστενη σκάλα;
Σαν μια κλωστή λοιπόν κουβαριασμένη βρίσκεται μέσα στα κύτταρα μας το DNA. Πώς όμως λειτουργεί; Η απάντηση κρύβεται στα ‘σκαλοπάτια’. Το DNA έχει τέσσερα είδη σκαλοπατιών που παίζουν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που παίζουν και οι νότες στη μουσική. Όπως δηλαδή τοποθετώντας στη σειρά νότες της μουσικής με διαφορετικούς τρόπους κατασκευάζουμε διαφορετικές μελωδίες, έτσι και διαφορετικές αλληλουχίες σκαλοπατιών σημαίνουν διαφορετικό DNA. Με άλλα λόγια, όλα τα DNA είναι φτιαγμένα από τα ίδια 5 ‘υλικά’, όλα κοιτώντας τα από μακριά μοιάζουν με στριφογυριστές σκάλες, όμως ακριβώς το πώς είναι ενωμένα τα 5 υλικά διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
Τί ρόλο παίζει όμως για ένα κύτταρο η, γραμμένη σε γλώσσα χημείας, μελωδία που κρύβει ο πυρήνας του; Κυριολεκτικά ‘ζωτικής σημασίας’ είναι η απάντηση. Και αυτό γιατί η μελωδία του DNA αποτελεί τις οδηγίες που ‘διαβάζει’ ένα κύτταρο προκειμένου να εκτελέσει μια λειτουργία. Για παράδειγμα υπάρχει ένα κομμάτι στο DNA σου, που περιγράφει σε κύτταρα του πεπτικού σου συστήματος πώς να κατασκευάσουν την ινσουλίνη, μια ουσία που θα διευκολύνει την είσοδο γλυκόζης στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος σου. Μια ουσία που, με απλά λόγια, θα σε βοηθήσει να τραφείς σωστά.
Μάλιστα, κάθε μελωδία του DNA αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη λειτουργία (πχ. στην κατασκευή ινσουλίνης), είτε αυτό το DNA βρίσκεται σε μία μύγα είτε σε έναν άνθρωπο. Ο τρόπος που ‘διαβάζεται’ το DNA είναι ίδιος σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς! Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να μεταφέρουμε κομμάτια του DNA από τον ένα ζωντανό οργανισμό στον άλλο.
Άγνωστες λέξεις; Όχι πια...
Σιγά-σιγά μου φαίνεται πλησιάζω στην εκπλήρωση της αρχικής μου υπόσχεσης: λίγη μεγαλύτερη σαφήνεια σε λέξεις όπως ‘γονίδιο’ ή ‘μετάλλαξη’. Έχουμε και λέμε:
  • ‘γονίδιο’ είναι ένα μικρό κομμάτι του DNA που αφορά μια συγκεκριμένη λειτουργία (βάλε στο νου σου 1000 σκαλοπάτια πάνω-κάτω). Έτσι, όταν κάποιος λέει πχ. ότι ‘ανακάλυψε το γονίδιο της φαλάκρας’, εννοεί ότι εντόπισε ένα κομμάτι του DNA που περιγράφει στα αρμόδια κύτταρα πως πρέπει να λειτουργήσουν για να αναπτυχθούν μαλλιά.
  • κλωνοποίηση’ είναι η δημιουργία οργανισμών με ακριβώς ίδιο DNA. Είναι προφανώς οργανισμοί που ονομάζονται ‘κλώνοι’.
  • ‘μετάλλαξη’ είναι μια αλλαγή στη μελωδία του DNA. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει τυχαία (καθώς το manual του DNA αντιγράφεται από τη μια γενιά στην επόμενη: σαν ένα μικρό λάθος στις φωτοτυπία της ‘παρτιτούρας’ του DNA) ή επίτηδες (γνωρίζοντας ότι κομμάτια του DNA ενός οργανισμού θα βελτίωναν τις λειτουργίες κάποιου άλλου, στο εργαστήριο μεταφέρουμε αυτά τα κομμάτια DNA στο δεύτερο οργανισμό, αλλάζοντας το δικό του DNA).
  • Έτσι, στην περίπτωση που μια τέτοια παρέμβαση γίνεται για να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, αναφερόμαστε σε μεταλλαγμένα προϊόντα’.
  • Τέλος, γονιδίωμα’ είναι το σύνολο του DNA ενός οργανισμού: ολόκληρη η μελωδία. Για παράδειγμα όταν λέμε ότι ‘το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων’, εννοούμε ότι η σκάλα του DNA ενός ανθρώπου έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια σκαλοπάτια.

Ο ΠΛΑΝΗΤΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΣ

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...