Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Βομβα μεγατονων για Ρομποπουλο!!!Ειναι αληθεια;

Είναι αλήθεια κύριε Ρομποπουλε οτι είχατε κάνει αίτηση για δάνειο ύψους 3 εκατομμύριον ευρώ και απορρίφθηκε ;

Είναι αλήθεια το δάνειο το οποίο είχε απορριφθεί εξαρχής θα εγκριθεί κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού ;

Είναι αλήθεια κύριε Ρομποπουλε ; Αν δεν είναι μπορείτε να....
μας εξηγήσετε γιατί βγαίνατε στα τηλεοπτικά παράθυρα και διατυμπανίζατε ότι δεν θα ψηφίζατε το μεσοπρόθεσμο.
Μπορείτε να κάνετε γνωστό και σε μας τους αδαείς τι είναι αυτό που σας είπε ο Πρωθυπουργός και σας έκανε να αλλάξετε γνώμη και να ψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο.
Από όσο γνωρίζουμε δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη βουλή εσείς γιατί αλλάξετε ;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ζητήσατε δάνειο για να καλύψετε τις ανάγκες των επιχειρήσεων σας (Ξενοδοχεία Χαλκιδικής -Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων)
Είναι ή δεν είναι αλήθεια οτι πήρατε διαβεβαίωση οτι το δάνειο σας θα εγκριθεί;
Έχετε υποχρέωση και καθήκον απέναντι στον Ελληνικό λαό να απαντήσετε γιατί αλλάξατε γνώμη 
 

ksipnistere.blogspot.com

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΠΟΥ ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΜΜΕ

Ένας ταξίαρχος ε.α. στα επεισόδια του Συντάγματος, περιγράφει τι έζησε!


Η περιγραφή των επεισοδίων στο Σύνταγμα,έχει γίνει από πολλούς συναδέλφους δημοσιογράφους. Πως έζησε τα επεισόδια ένας ταξίαρχος των ΕΔ; Έχει πολύ ενδιαφέρον η περιγραφή του,αλλά και η κρίση του για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ. Ο ταξίαρχος ε.α Ευστράτιος Ουζούνογλου περιγράφει:
Τόπος – Χρόνος:
Πλατεία Συντάγματος, 29 Ιουνίου 2011.
Σκηνικό:Μία πλατεία που συνεχώς γεμίζει με κόσμο από παντού, ακόμη και από την Πάτρα, νέους, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, επιπέδου μόρφωσης και κοινωνικής προέλευσης, ακόμη και οικογένειες με παιδιά. Κόσμο που έρχεται ειρηνικά, για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο υπό ψήφιση συμβόλαιο ξεπουλήματος της Ελλάδας και των Ελλήνων, κυρίως των νέων.
Σε μία άκρη κοντά στην έξοδο του Μετρό προς τη Λεωφόρο Αμαλίας βρίσκεται μία ετερόκλητη συντροφιά από νέους, μεσήλικες (ανάμεσά τους δύο απόστρατοι συνάδελφοι και ο υπογράφων με τη σύζυγό του) και ένας βιοπαλαιστής πωλητής ξηρών καρπών από τα Εξάρχεια. Συζητούν μεταξύ τους, χωρίς να γνωρίζονται. Μοιράζονται την αγωνία τους και τις προσωπικές εμπειρίες τους από τα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει την κοινωνία μας ο απαξιωμένος πλέον πολιτικός κόσμος της χώρας, αλλά και την πεποίθησή τους για την ανάγκη ανατροπής του.

Σκηνή 1η - Ώρα 12:00
Μία ομάδα 8-10 γεροδεμένων νεαρών πιασμένοι χέρι-χέρι σε παράταξη στο κέντρο της Λεωφ. Αμαλίας και με εμφάνιση «μάχης» (σακίδια, μάσκες για χημικά) περνούν από μπροστά μας με κατεύθυνση προς την Πλατεία, φωνάζοντας προκλητικά : «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι.». Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε ακούσει κανένα παρόμοιο εμπρηστικό σύνθημα, παρόλο το δυναμισμό των νεοτέρων, ούτε είχαμε δεί ανάλογης εμφάνισης διαδηλωτές. Κανείς δε μίλησε. Κάποιοι κούνησαν σκεπτικά τα κεφάλια.
Σκηνή 2η - Ώρα 12:30
Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία απολύτως πρόκληση από πλευράς διαδηλωτών (ήμουν εκεί ακριβώς), μία μεγάλη ομάδα δικυκλιστών της αστυνομίας ανεβαίνει από τις στήλες του Ολυμπίου Διός προς το Σύνταγμα με τις σειρήνες σε πλήρη χρήση και ένταση. Αμέσως διαδηλωτές κάθε ηλικίας συμπαρατάσσονται και τους κλείνουν το δρόμο προς την Πλατεία. Μετά από μερικά λεπτά απλής αντιπαράταξης χωρίς καμία πρόκληση εκατέρωθεν σκάει ένα και μόνο ελαφρύ καπνογόνο, που έδειξε ότι το δροσερό αεράκι που φυσούσε εκείνη την ώρα είχε κατεύθυνση προς την Πλατεία. Το αποτέλεσμα είναι να συρρεύσει προς το σημείο εκείνο κι άλλος κόσμος.
Μετά από μερικά λεπτά επιπλέον αντιπαράταξης χωρίς κανένα επεισόδιο, οι δικυκλιστές αποχωρούν. Τα σχόλια μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολυποίκιλα : αντιπερισπασμός, πρόκληση, νίκη των φιλήσυχων διαμαρτυρόμενων πολιτών κλπ. Προσωπικά, και μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέω : «Εμένα κύριοι μου φάνηκε σαν επιθετική αναγνώριση». Οι πολίτες της συντροφιάς δεν κατάλαβαν καλά, οι συνάδελφοι όμως χαμογέλασαν σκεπτικά : «Λές;». Μετά από λίγο τα πνεύματα ηρέμησαν.

Σκηνή 3η - Ώρα 13:00
Αστυνομικοί βγάζουν από τον Εθνικό Κήπο όσους πολίτες έβρισκαν εκεί λίγη δροσιά, κλείνουν τις εισόδους και παρατάσσονται πίσω από τις καγκελόπορτες. Ένταση μεταξύ των πολιτών, επειδή δεν υπήρχε κανένας λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι πιο νεαροί και θερμόαιμοι επιτίθενται φραστικά στους αστυνομικούς, αλλά με την επέμβαση των μεγαλυτέρων που βρισκόμασταν δίπλα, σταμάτησαν ως εκεί. Κάποιοι πιο έμπειροι από παρόμοιες καταστάσεις λένε ότι κάτι δεν πάει καλά και επισημαίνουν ότι και την προηγούμενη μέρα λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης και την αποχώρηση των βουλευτών είχαν ξεκινήσει εκ μέρους των αστυνομικών κινήσεις, που προκαλούσαν σταδιακά ένταση και κατέληξαν στα επεισόδια που εκκένωσαν την Πλατεία. Και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι όσο πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα να ξεσπάσουν νέα βίαια επεισόδια. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι σε ερώτηση που έκαναν σε κάποιους νεαρούς αστυνομικούς, γιατί να επιδεικνύουν τέτοια αναλγησία σε ενέργειες κατά των πολιτών, πήραν την απάντηση ότι υπηρετούν την Κυβέρνηση και τη Δημοκρατία.
Σκηνή 4η - Ώρα 13:15
Δυνατοί κρότοι ακούγονται και καπνοί σηκώνονται στη Λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι νέοι που βρίσκονται εκεί έχουν μάσκες για τα χημικά και δεν αποχωρούν, απλά τραβιούνται μερικά μέτρα πίσω. Ο κόσμος αντιδρά πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο προς την Πλατεία και ενώνοντας τη φωνή του σε μία κραυγή : «Κλέφτες – Κλέφτες». Αντικείμενα αρχίζουν να εκτοξεύονται μέσα από το πλήθος προς τους αστυνομικούς, τα αίματα ανάβουν και τα χημικά αρχίζουν να εκτοξεύονται βροχή.
Σκηνή 5η - Ώρα 13:30
Ενώ όλοι έχουμε την προσοχή στραμμένη στην Πλατεία, Διμοιρίες πάνοπλων αστυνομικών αρχίζουν να κινούνται από τις στήλες Ολυμπίου Διός, κλείνοντας τελείως τη Λεωφόρο Αμαλίας και ρίχνοντας χημικά και κροτίδες. Ο άνεμος, όπως είχε φανεί και από πριν, ήταν ευνοϊκός.
Προσωπικά, και μην πιστεύοντας στο μέγεθος της καταλογιζόμενης προς τους αστυνομικούς αναλγησίας, στάθηκα στην άκρη μαζί με τη σύζυγό μου, περιμένοντας κι εγώ μαζί με άλλους μεσήλικες και ηλικιωμένους τις Διμοιρίες να προσπεράσουν, δείχνοντας σεβασμό στα γκρίζα μας μαλλιά. Μάταια … Αθεράπευτα ρομαντικός και στον ιδεατό μου κόσμο μέχρι το τέλος …

Οι αστυνομικοί «σκούπιζαν» με τα χημικά όποιον εύρισκαν μπροστά τους, σπρώχνοντας τον κόσμο στο κέντρο της Πλατείας και εξαναγκάζοντας πολλούς να βρούν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό.

Σε απόσταση 5 μέτρων από αυτούς δεχθήκαμε καπνογόνο στα πόδια μας. Τα χημικά μας έπνιξαν και ο κόσμος άρχισε να χάνεται γύρω μας. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια, αναπνέοντας με δυσκολία, με έντονο τσούξιμο στα μάτια και αλληλοϋποστηριζόμενοι φθάσαμε στην είσοδο του Μετρό. Κατεβήκαμε στο Ιατρείο που είχε στήσει ο Ερυθρός Σταυρός μέσα στο σταθμό, για να δεχθούμε τις πρώτες βοήθειες.
Εκεί βρίσκονταν εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών, μεταξύ των οποίων και η κόρη μου Ειρήνη, και δίνουν αγώνα να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Όταν μας είδε από μακριά, νόμισε ότι πήγαμε εκεί για να «νταντέψουμε το παιδί» και άρχισε να διαμαρτύρεται. Μόλις πλησίασε και είδε την κατάστασή μας, άρχισε να μας προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια, μη πιστεύοντας κι εκείνη ότι θα έβλεπε ποτέ τους γονείς της έτσι για οποιοδήποτε λόγο.

Σκηνή 6η - Ώρα 14:00
Βγαίνουμε από το Ιατρείο ανακουφισμένοι και προσπαθούμε μαζί με άλλους ν’ ανέβουμε τα λίγα σκαλιά της εξόδου προς την Πλατεία, για να δούμε τι γίνεται. Ένα καπνογόνο ακριβώς στο κεφαλόσκαλο μας έκοψε το δρόμο.
Έχοντας μία φυσική κατάσταση με μειωμένες αντοχές, λόγω της στεφανιαίας νόσου από την οποία πάσχω, και τη σύζυγό μου που έπρεπε να προστατεύσω, έσκυψα το κεφάλι, την έπιασα από το χέρι και κατέβηκα αμίλητος στις αποβάθρες να πάρω το τραίνο της επιστροφής.
ΑΜΙΛΗΤΟΣ !

Επειδή σαν Στρατιωτικός σκεπτόμουν ότι το Σχέδιο Ενεργείας της Αστυνομίας ήταν από πλευράς επιτελικής σχεδίασης άψογο : Σωστή αρχική διάταξη – Αναγνώριση – Ελιγμός – Αιφνιδιασμός – Ρήγμα στο εχθρικό μέτωπο – Εκμετάλλευση του αποτελέσματος. Ίσως και κάπου ανάμεσα κάποιες κατάλληλες «καταδρομικές ενέργειες».

Μόνο που τέτοιος σχεδιασμός αφορά την αντιμετώπιση του ένοπλου εχθρού στο Πεδίο της Τιμής. Και όχι άμαχους συμπατριώτες μπροστά από το Εθνικό τους Μνημείο, τον Άγνωστο Στρατιώτη ! Είμαι άραγε εγώ με τη σύζυγό μου και όλοι όσοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά δίπλα μας ένας απειλητικός εχθρός για την Ελληνική Πολιτεία;
Κι έτσι αναρωτιόμουν ξανά, πολύ πιο έντονα αυτή τη φορά :
ΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ;
ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΙΧΕ Η ΨΗΦΟΣ ΜΟΥ ;
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;
Και όταν ρομαντικοί Έλληνες σαν εμένα, και είναι πολλοί, ψάχνουν αμίλητοι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, τότε όσοι προκαλούν αυτά τα ερωτήματα είναι καιρός να χάσουν τον ύπνο τους.
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ !!!greeknation.blogspot.com

Καταρρέουν οι κατηγορίες της καμαριέρας – Εκτάκτως σήμερα στο δικαστήριο ο Στρος Καν


Αμφισβητούνται οι κατηγορίες της καμαριέρας εναντίον του Στρος Καν. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης σήμερα, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σκευωρία τελικά και ένα καλοστημένο παιχνίδι εις βάρος του Στρος Καν; Ίσως λένε πλέον αρκετοί αναλυτές. Η υπόθεση εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση εναντίον καμαριέρας ξενοδοχείου του Μανχάταν είναι πιθανόν να καταρρεύσει, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του Στρος-Καν χθες Πέμπτη και συζήτησαν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι κατηγορίες για κακούργημα που τον βαραίνουν.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αστυνομίας, αν και τα ιατροδικαστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή ανάμεσα στον 62χρονο γάλλο πολιτικό και την καμαριέρα, η γυναίκα αυτή επανειλημμένα είπε ψέματα και οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν πολλά από αυτά που έχει καταθέσει.
Ο δικηγόρος του Στρος-Καν Μπέντζαμιν Μπράφμαν δήλωσε νωρίτερα πως ο πελάτης του θα επανεμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα Παρασκευή στις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας).
"Πραγματικά ο κ. Στρος-Καν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ'οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί, αφού υπάρχει πιθανότητα οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον του να μην ευσταθούν", υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε πριν από λίγο ότι η αξιοπιστία της γυναίκας που κατηγορεί τον Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση αμφισβητείται.
Οι New York Times αποκαλύπτουν πως οι εισαγγελείς εντόπισαν ανακρίβειες στην αίτηση για παροχή ασύλου που είχε κάνει η 32χρονη γυναίκα από την Γουινέα, καθώς και πιθανή ανάμιξή της σε εγκληματικές ενέργειες όπως διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.
Η γυναίκα, όπως αποκαλύφθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε τηλεφωνική επαφή μια ημέρα μετά την επίθεση με κρατούμενο με τον οποίο συζητούσε τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν μηνύσει τον Στρος-Καν. Η συνομιλία αυτή έχει καταγραφεί.
Η εφημερίδα προσθέτει πως ο άντρας αυτός έχει συλληφθεί και φυλακιστεί για κατοχή 180 κιλών μαριχουάνας και είναι ένας από αυτούς που τα τελευταία δύο χρόνια κατέθεταν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας--συνολικά περίπου 100.000 δολάρια.
Τέλος, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως στην αίτηση για χορήγηση ασύλου ανέφερε ότι είχε πέσει στο παρελθόν θύμα βιασμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταχωρηθεί στην αίτηση. Ο Ντομινίκ Στρος Καν θα παραστεί εκ νέου ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, σήμερα Παρασκευή, στις 15.30 (ώρα Γκρίνουιτς), αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.
Η σχετική απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, δεν αναμενόταν να παραστεί στο δικαστήριο πριν από τις 18 Ιουλίου.
 
 
 

Απαγόρευση του απόπλου προς τη Γάζα εξέδωσε η κυβέρνηση...ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΗ...!


Τον απόπλου των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από οποιοδήποτε ελληνικό λιμάνι προς τη Γάζα απαγόρευσε, με απόφασή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.  Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με διαταγή του προς τις Λιμενικές Αρχές, λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης. Θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.


Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τους ηγέτες, μεταξύ τους και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που τάχθηκαν κατά της οργάνωσης του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.
«Ευχαριστώ τους πολλούς ηγέτες του κόσμου που τάχθηκαν κατά του στολίσκου χαρακτηρίζοντάς τον ως ‘πρόκληση’ και εργάστηκαν κατά της διοργάνωσής του» δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, κατά την διάρκεια τελετής για την απονομή των νέων βαθμών των πιλότων.
Πρόσθεσε δε ότι «ευχαριστώ ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον φίλο μου τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 


TA NEA

O Στρατός εγγυάται τη Συνταγματική τάξη στη Βενεζουέλα


ImageΟ Στρατός της Βενεζουέλας θα εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη κατά τη διάρκεια της απουσίας του προέδρου Ούγκο Τσάβες, διαβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ένρι Ράνχελ Σίλβα.
Ο στρατηγός τόνισε ότι ο πρόεδρος Τσάβες, που αναρρώνει στην Κούβα μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, θα επιστρέψει σύντομα στη Βενεζουέλα και παραμένει επικεφαλής του κράτους.
Παράλληλα ανέφερε: «Είδαμε τον αρχηγό μας πιο αδύνατο απ' ότι συνήθως αλλά ακόμη όρθιο. Η αλήθεια είναι ότι βελτιώνεται, είναι καλά».
Ο 56χρονος Τσάβες επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εγχειρίστηκε στην Κούβα για να του αφαιρεθεί ένας καρκινικός όγκος και ότι υποβάλλεται σε θεραπεία. Όπως είπε, χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει προτού επιστρέψει στη Βενεζουέλα. Θα χάσει έτσι τις εκδηλώσεις για τη 200ή επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας του από την Ισπανία ενώ ακύρωσε και μια περιφερειακή σύνοδο που θα συνέπιπτε με τις εκδηλώσεις, στις 5 Ιουλίου.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ξεκινούν οι τελωνειακοί έλεγχοι από τη Δανία για τον έλεγχο της διασυνοριακής εγκληματικότητας

ImageΞεκινά τους τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία η Δανία την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός για φορολογικά θέματα, Πέτερ Κρίστενσεν, αφού το κοινοβούλιο έδωσε πρώτα το πράσινο φως. Από την Τρίτη η Δανία θα αναπτύξει αρχικά 30 τελωνειακούς για να διενεργούν ελέγχους σε μεθοριακά φυλάκια, είπε ο Κρίστενσεν.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών δεν θα προσέξουν τίποτε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν «κυκλοφοριακά προβλήματα ή άλλα εμπόδια» για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Δανία.
Οι θερινές διακοπές αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα σε πολλά γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια του βορρά.
Η βουλή της Κοπεγχάγης ενέκρινε τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση μειοψηφίας και ερμηνεύθηκαν ως χειρονομία προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που επεδίωκε να ανατρέψει την απόφαση για την επιβολή των συνοριακών ελέγχων καταψηφίστηκε με 55 ψήφους κατά έναντι 50 υπέρ. Η Κοπεγχάγη ισχυρίζεται ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι έχουν στόχο να μειώσουν τη διασυνοριακή εγκληματικότητα κι επιμένει ότι δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που διέπει το χώρο Σένγκεν.
Η Γερμανία επέκρινε την απόφασή της και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι ενδέχεται η επιβολή των νέων ελέγχων να αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων που αποτελεί βασική προϋπόθεση της συνθήκης Σένγκεν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ένας Τούρκος νεκρός και τρεις τραυματίες σε οδομαχία με αντάρτες του ΡΚΚ

ImageΟδομαχίες μεταξύ της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και Κούρδων ανταρτών του PKK σημειώθηκαν σε χωριά της επαρχίας Χακαρί με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τούρκου λοχία, τον σοβαρό τραυματισμό ενός λοχαγού και τον ελαφρύτερο, δύο άλλων στρατιωτών. Έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταδίωξης των ανταρτών.  Πρόκειται για την σοβαρότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλεύρών εδώ και εβδομάδες. Είναι σαφές ότι ο τουρκικός Στρατός δεν έχει ακταφέρει να ελέγξει ακόμα την είσοδο ανταρτών από το Ιράκ, ενώ πληροφορίες των Τούρκων αναφέρουν ότι βρέθηκαν προηγμένα όπλα ελύθερων σκοπευτών στα χέρια Κούρδων ανταρτών.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νέο γερμανικό "φτύσιμο" - Με δραχμές να πληρώσουμε και τα όπλα τους

Μια cabrio BMW με φόντο τον Παρθενώνα και κόστος μόλις … "26.900 ΔΡΑΧΜΕΣ την ημερα", κάπου 80 ευρώ δηλαδή για να αρχίσουμε να υπολογίζουμε πάλι κια σε δραχμές, είναι η διαφήμιση της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων SIXT με το σλόγκαν «Αγαπητοί Έλληνες δεχόμαστε ξανά δραχμές» αι ολοσέλιδη καταχώρηση στην εφημερίδα Die Welt . 
Ολόκληρο το κείμενο της καταχώρησης έχει ως εξής: «Αγαπητοί Έλληνες, δεχόμαστε ξανά δραχμές. Το BMW1 κάμπριο από 26.900 δρχ. την ημέρα». Η νέα διαφήμιση πρωτοδημοσιεύθηκε ολοσέλιδα στην εφημερίδα Die Welt και στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο Παντελής Παντελούρης απάντησε στη διαφημιστική καμπάνια της Sixt με δήλωση στην οποία τονίζει ότι «πρόκειται μάλλον για παρανόηση. Προκειμένου να δεχτεί κάποιος στην Ελλάδα την προσφορά της Sixt, θα έπρεπε η χώρα να αλλάξει το νόμισμά της. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές άλλες εταιρίες, στις οποίες μπορεί κανείς να συνεχίσει να πληρώνει με το νόμισμα της χώρας, δηλαδή το ευρώ. Οι Έλληνες θα τις προτιμήσουν γιατί θα είναι και ευνοϊκότερες οι τιμές τους», είπε ο κ. Παντελούρης.

Καμία άλλη ελληνική αντίδραση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Η πρόκληση είναι σαφής, αλλά και το θέμα είναι ότι υπογείως σε όλη την Ευρώπη, όλο και περισσότερο μιλάνε για την δυσκολία της Ελλάδας να καρατηθεί στο ευρώ θεωρώντας ότι μόνο μια επιστροφή σε ένα άλλο πιο "ελαστικό" νόμισαμ με περιθώριο υποτιμήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την ελληνική οικονομία.
Να υποθέσουμς ότι οι Γερμανοί αν θέλουν να πουλήσουν το Eurofighter ή υποβρύχια και οτιδήποτε άλλο πολεμικό υλικό, θα δέχονται πληρωμές σε δραχμές. Και βέβαια τα εναπομείναντα εκατοντάδες εκατομμύρια από τις συμβάσεις που δεν έχουν αποπληρωθεί θα τα εισπράξουν σε δραχμές. Ο Χολαργός έχει άριστα μηχανήματα που κόβουν τέλεια δεκαχίλιαρα...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
(ανανέωση 12.58): Λόγω αντιδράσεων που δέχτηκε η Sixt στην ιστοσελίδα της, ώστε "υποχρεώθηκε" να κατεβάσει την εν λόγω διαφήμιση και τη θέση της πήρε μία άλλη. Συγκεκριμένα, και η ιστοσελίδα της Sixt στο Facebook πλημμύρισε με αρνητικά σχόλια πολιτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία για την διαφήμιση με την "δραχμή".


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο (Εβραίος;) Νίκος Αλεβιζάτος διοικεί την Ελλάδα


Απολαυστικό βίντεο από την χθεσινοβραδυνή (Τετάρτη 29 Ιούνη 2011,ώρα 23.45 την νύχτα) εκπομπή του Σπύρου Χατζάρα στο Κανάλι «Blue-Sky»: Ο 56χρονος παλαιο-Πασόκος δημοσιογράφος αποκαλύπτει ποιός διοικεί στην πραγματικότητα την Ελλάδα σήμερα και βρίσκεται πίσω από κάθε Ανθελληνικό Νόμο: Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλεβι-ζάτος, προσωπικός φίλος του Εβραίου Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο κ. Αλεβιζάτος είναι Κεφαλλονίτης, αλλά ο γνώστης Χατζάρας αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως είναι ΕΒραίος της Κεφαλλονιάς.
Ακούστε τί αποδίδει στον κ. Νίκο Αλεβί-ζάτο ο Σπύρος Χατζάρας σε αυτό το βίντεο, γιατί έχει ενδιαφέρον. Εμείς θα προσθέσουμε 3 ακόμη ιδιότητες του κ. Αλεβί-ζάτου, που - πιθανότατα - αγνοεί ο Σπυράκος ο Χατζάρας: 1) Είναι πρώτος Νομικός Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Αλεβί-ζάτος δηλώνει άθεος! 2) Είναι ο άνθρωπος που το 2000 έπεισε τον Εβραίο Κώστα Σημίτη να βγάλει το Θρήσκευμα από τις ταυτότητες των Ελλήνων. 3) Ήταν ο Νομικός Σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους το 1999-2001 στον Δικαστικό Αγώνα στο ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αρπαγή της Βασιλικής Περιουσίας.Και τα κατάφερε, διότι ο τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήρε πενιχρή αποζημίωση μόλις 4 δισεκατομμυρίων Δραχμών για μιά τεράστια Ακίνητη Περιουσία, όσο δηλαδή ξοδεύει ετησίως η Ελληνική Πολιτεία για την νοσοκομειακή περίθαλψη των αδελφών εν Χριστώ Λαθρομεταναστών!..


Εκλογές-μονόδρομος το φθινόπωρο μαζί με το δημοψήφισμα!

Εκλογές το φθινόπωρο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Πιθανότατα μαζί με δημοψήφισμα. Μάλιστα δίνονται και ως πιθανές ημερομηνίες η 25η Σεπτεμβρίου ή η 2α Οκτωβρίου. Σε αυτή τη λύση οδηγείται η κυβέρνηση για πολλούς και διάφορυς λόγους: Κατ'αρχήν υπάρχει απόλυτη δυσαρμονία αυτή την στιγμή μεταξύ εκλογικού σώματος και εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τη μέγιστη δυσαρμονία που καταγράφεται από το 1974 μέχρι σήμερα. Ουδέποτε κόμμα που είχε λάβει στις εκλογές περίπου 43% μετά από παραμονή δύο ετών δεν συγκεντρώνε ακόμα και με αναγωγή των αναποφάσιστων 25-27%. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 155 βουλευτών είναι "μαγική εικόνα", το ξέρουν όλοι, όπως επίσης ξέρουν ότι αν οι Γ.Φλωρίδης και Ε.Νασιώκας δεν είναι προχωρήσει στην πολιτική επιπολαιότητα (κατ'άλλους εντιμότητα) να παραιτηθούν ίσως αυτή την στιγμή να οδεύαμε ήδη σε εκλογές.
Η κυβέρνηση δεν αντέχει. Δεν αντέχει γιατί το κυβερνητικό κόμμα πολεμά με τον ίδιο του τον εαυτό. Και αυτό σημαίνει ότι εξαντλείται εις διπλούν. Αλλά και δεν αντέχει αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ξέρουν να κυβερνούν και στα δύσκολα. Αλλά δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα απέχει ή ακόμα χειρότερα υπονομεύει αυτό που πάει να το "σκοτώσει" και δεν είναι τίποτα άλλο από την αποδόμηση της λαϊκής του βάσης.
Η Νέα Δημοκρατία την δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να την ψηφίσει και το τρικάκι του Ε.Βενιζέλου (ο οποίος, κακά τα ψέματα, κρατάει όρθια την κυβέρνηση σήμερα) δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Ο κόσμος δεν θάλει άλλα δανεικά. Θέλει οριστική λύση.
Το ξεκαθάρισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε εκλογές και μίλησε για "απόδραση μέσω πρόωρων εκλογών". Είναι γεγονός ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της κυβέρνησης. Θέλει να αποφύγει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., όπως θέλουν και οι της τρόϊκας να αποφευχθεί η αυτοδυναμία και να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Δηλαδή αυτό που δεν έγινε όταν ο Γ.Παπανδρέου πήρε πίσω της πρόταση συγκυβέρνησης, οι της τρόϊκας πιστεύουν ότι θα γίνει μετεκλογικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και μετά τα Χριστούγεννα η δυναμική των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η Ν.Δ. μπορεί να φλερτάρει με το περίπου 35% που απαιτείται για να κερδίσει οριακή αυτοδυναμία.
Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή σήκωσε τους τόνους και θα εξακολουθήσει να τους σηκώνει: Αναφέρθηκε στα  χθεσινά επεισόδια αφήνοντας  αιχμές κατά της κυβέρνησης για παρακρατικές τακτικές και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε πολύ λίγοι».

Ο κ. Σαμαράς  είπε ότι η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα ζητήσει την ψήφιση της  δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές  προκειμένου να εκβιάσει τη ΝΔ. «Η ΝΔ δεν εκβιάζεται, θα καταψηφίσουμε την δανειακή σύμβαση αν δεν αλλάξει εν τω μεταξύ η οικονομική πολιτική ενώ θα ψηφίσουμε ακόμη και αν έλθει με απλή πλειοψηφία αν η αλλάξει η οικονομική πολιτική» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Μίλησε για  τα χθεσινά γεγονότα λέγοντας ότι  «εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος με ελληνικής σημαίες θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Αυτές τις διαμαρτυρίες τις αμαύρωσε η δράση ορισμένων κουκουλοφόρων. Αποτύχατε να εξασφαλίσετε την δημόσια τάξη και να προστατεύσετε τον δικαίωμα να πολιτών διαδηλώσουν. Καλύτερα να μην μιλήσουμε για σκηνές στην τηλεόραση που μυρίζουν παρακράτος».
Δεν ήταν οξύς. Δεν θέλει να τρομάξει. Ήταν απαξιωτικός προς την κυβέρνηση. το στοίχημα γι'αυτόν είναι να σχηματίσει καλή οικονομική ομάδα στους ελάχιστους μήνες που φαίνεται ότι χωρίζουν τη χώρα από τις εκλογές. Γιατί οι ευθύνες θα είναι πολύ βαριές από το φθινόπωρο και μετά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι μάλλον μαζί με τις εκλογές θα έχουμε και δημοψήφισμα. Θεωρούν στην κυβέρνηση ότι κάποιο μέρος από την πίεση που ασκεί το εκλογικό σώμα προς την κυβέρνηση θα απορροφηθεί από το δημοφήφισμα. Κάποιοι θα εκτονωθούν ψηφίζοντας αρνητικά στο δημοφήφισμα, αλλά δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση ή τουλάχιστον δεν θα υπερψηφίσουν τη Ν.Δ.. Ενδιαφέρον πείραμα. Στις εκλογές του 1989, είτε πετύχει μερικώς όταν στήθηκαν ταυτοχρόνως κάλπες εθνικές κάλπες και κάλπες ευρωεκλογών. Αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ πολεμούσε τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Όχι τον εαυτό του...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Το Αίνιγμα με τα Καπάκια των Πόλεων«Ήταν η Βονγκ που είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες δυο κόσμων ταυτόχρονα. Μπορούσε να δει, χωρίς πραγματικά να καταλαβαίνει, πως μερικά από τα αλλόκοτα γωνιασμένα κτίρια και οι στριφογυριστοί δρόμοι που δεν είχαν νόημα για τα μάτια ενός ανθρώπου, ήταν σχεδιασμένα έτσι για τις ανάγκες αυτών των φιοδοειδών πλασμάτων. Και είδε ότι οι περίεργες μεταλλικές πλάκες που είχαν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια από τους προ πολλού νεκρούς μάγους ήταν για να συνδέουν τα δυο επίπεδα μαζί στα σημεία της διατομής τους».
Catherine Lucile Moore, Juhlie (από τις Περιπέτειες του Κορντγουέηνερ Σμιθ, μτφ. Γ. Μπαλάνος)Η υπόθεση των περίεργων καπακιών με τα περίεργα σύμβολα στους δρόμους της Αθήνας και πολλών άλλων ελληνικών (και όχι μόνο) πόλεων είναι πλέον ευρύτερα γνωστή.
Για την ιστορία του θέματος, στα πεζοδρόμια (συνήθως) μπορεί κανείς να ανακαλύψει άφθονα μεταλλικά καπάκια φρεατίων τα οποία είναι αλλιώτικα από τ’ άλλα. Πρόκειται για καπάκια -σχετικά μικρά συνήθως σε διαστάσεις- που φέρουν καταφανώς μαγικά σύμβολα με κυριότερο ανάμεσά τους το πεντάκτινο αστέρι και πάμπολλες παραλλαγές του.
Τα εν λόγω καπάκια πρέπει να είναι αρκετά παλιά, αλλά περνούσαν απαρατήρητα, ακόμα και από ανθρώπους του χώρου της έρευνας του αγνώστου που μπορούσαν να εντοπίσουν την ιδιομορφία τους. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη παράξενο. Τα μεταλλικά καπάκια των πεζοδρομίων είναι κάτι τόσο κοινό και εμφανές που δύσκολα το προσέχει κανείς -σαν το Κρυμμένο Γράμμα του Εντγκαρ Αλλαν Πόε.
Η πρώτη έμμεση νύξη γι αυτά έγινε το 1993 στο βιβλίο του Γιώργου Μπαλάνου Η Σκιά του Κθούλου (στην πρώτη του έκδοση). Δυο χρόνια αργότερα, στην τηλεοπτική εκπομπή Τα Μυστήρια της Ελλάδας, που παρουσίαζε ο Γ. Μπαλάνος, τα μυστηριώδη καπάκια φιγούραραν και στο «γυαλί». Έκτοτε το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό και πολλά γράφτηκαν, ειπώθηκαν και συζητήθηκαν χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της έρευνας.
 
Το κύριο μυστηριώδες σύμβολο των καπακιών είναι το πασίγνωστο πεντάκτινο αστέρι/πεντάλφα, παμπάλαιο μαγικό σύμβολο την ιστορία και τα παρακλάδια του οποίου μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε πολλά βιβλία και άλλες πηγές. Εδώ δεν θα μας απασχολήσει το θέμα της ιστορίας του πεντάκτινου αστεριού. Αρκεί να σημειώσουμε ότι πρόκειται για πανάρχαιο και πανανθρώπινο σύμβολο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συνδέθηκε με «σατανισμό», «μαύρη μαγεία» και άλλες τέτοιες λέξεις-κλειδιά που ξυπνούν αρνητικούς συνειρμούς -ας είναι καλά ο χείμαρρος της παραπληροφόρησης και της ηλιθιότητας που τρέχει διαρκώς από τα «αποκαλυπτικά ρεπορτάζ» των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και άλλων συναφών οχετών.
Ουσιαστικά το πεντάκτινο αστέρι είναι ένα πανάρχαιο προστατευτικό σύμβολο, ένα σύμβολο του ανθρώπου και του κόσμου του που συναντάται από την αρχαία Αίγυπτο, Μεσοποταμία και Ελλάδα, μέχρι το σύγχρονο αποκρυφισμό. Ως αποτρεπτικό σύμβολο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε ποικίλες μορφές.
Το βασικό αυτό σύμβολο των καπακιών συναντάται σε εξαιρετικά πολυάριθμες παραλλαγές. Υπάρχουν πεντάκτινα αστέρια με κύκλο εγγεγραμμένο ή περιγεγραμμένο, αυθεντικές πεντάλφες, πεντάκτινα με το σύμβολο του γιν-γιανγκ στο εσωτερικό τους, με βαθούλωμα ή εξόγκωμα στο εσωτερικό τους, με το γράμμα «Α» στο εσωτερικό τους (κάτι που θυμίζει τους περίφημους Χαλδαϊκούς Χρησμούς), μικρά, μεσαία, διπλά, μονά, αποτελούμενα από κουκίδες, μέσα σε ημισέληνο… κοντολογίς μια απέραντη ποικιλία η οποία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αναφοράς στοιχείων κατασκευαστή, δημιουργεί ένα επίμονο αίνιγμα.
 
Το στοιχείο που μπορεί να αποκλειστεί εξαρχής είναι αυτό της σύμπτωσης. Οι δεκάδες ή και εκατοντάδες παραλλαγές, η απουσία στοιχείων κατασκευαστή, οι σαφείς μαγικές παραπομπές και πολλά άλλα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι η ύπαρξη των συμβόλων -που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως επιχειρηματικά ή βιομηχανικά λογότυπα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκτός από τα «καθαρόαιμα» καπάκια με το πεντάκτινο αστέρι, έχουμε και άλλα με εξάκτινα αστέρια (άστρο του Δαβίδ), καπάκια με ηλιακά σύμβολα, καπάκια με στυλιζαρισμένα πεντάκτινα και εξάκτινα αστέρια κι ένα σωρό άλλα στα οποία οι προαναφερθέντες συμβολισμοί συνδυάζονται με περίεργα αρχικά ή άλλα σύμβολα.
Τι σκεπάζουν αυτά τα καπάκια; Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι τα καπάκια αυτά ΔΕΝ ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ , όπως έχει γραφτεί λανθασμένα πολλές φορές. Απλώς ΜΟΙΑΖΟΥΝ με εκείνα της ΕΥΔΑΠ . Η ίδια η ΕΥΔΑΠ δηλώνει άγνοια -και μάλλον λέει την αλήθεια. Όταν το φθινόπωρο του 2000 δημοσίευσα ένα σχετικό άρθρο στον Ταχυδρόμο, είχε αναγραφεί από λάθος του αρχισυντάκτη, ότι τα μυστηριώδη καπάκια σκέπαζαν παροχές νερού της ΕΥΔΑΠ , είχε γίνει ολόκληρο θέμα -ακόμα και παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της επιχείρησης. ’λλωστε τα μεταλλικά καπάκια των ΔΕΚΟ έχουν πάντα τη στάμπα με τα αρχικά της επιχείρησης (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΥ, ΕΥΔΑΠ κλπ), και πολλές φορές τη χρονολογία τοποθέτησης, ακόμα και τα στοιχεία του κατασκευαστή -στοιχεία που απουσιάζουν στα αινιγματικά καπάκια.

Η συχνότητα παρουσίας των καπακιών είναι υψηλότερη σε ορισμένους δρόμους ή περιοχές. Στην έρευνά μας, τουλάχιστον όσον αφορά στην Αθήνα, διαπιστώσαμε εμπειρικά τα εξής:
1. τα καπάκια υπάρχουν κυρίως σε παλιότερες γειτονιές και περιοχές, τουλάχιστον στην Αθήνα.
2. είναι συγκριτικά αραιότερα (ή και ανύπαρκτα) σε μεγάλες λεωφόρους και κεντρικές αρτηρίες και συγκριτικά συχνότερα σε μικρούς δρόμους συνοικιών.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ποιος σχεδίασε και κατασκεύασε τα καπάκια και γιατί; Υπάρχει κάποιο μοτίβο στην διασπορά και διάταξή τους; Γιατί επελέγησαν τα συγκεκριμένα μαγικά σύμβολα με έμφαση στο πεντάκτινο αστέρι και τις παραλλαγές του;
Όπως και να έχει ένα είναι σίγουρο. Κι όπως το διατυπώνει ο Γ. Μπαλάνος (Σκιά του Κθούλου, σελ. 356-358):
«Μόλο που το ίδιο βασικό σύμβολο επαναλαμβάνεται σταθερά, ποτέ δεν ξεφεύγει από το βασικό μοτίβο. Σε όποια παραλλαγή κι αν το δείτε, όλα τα τυχόν δευτερεύοντα χαρακτηριστικά διατηρούν σταθερά τον ίδιο μαγικό τους χαρακτήρα με απόλυτη συνέπεια προς το μαγικό μοτίβο και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες των μαγικών σχέσεων και αναλογιών… Αυτό και μόνο δείχνει ότι… ο σχεδιαστής ήξερε από μαγικά σύμβολα».
Με τους συνεργάτες μου ξεκινήσαμε μια επίπονη έρευνα προσπαθώντας να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. Για πρακτικούς λόγους, ορίσαμε ως τομέα έρευνας την περιοχή Κυψέλης- Πατησίων, μια περιοχή όπου αφθονούν τα περίεργα καπάκια. Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι έρευνας μιας υπόθεσης -από τον πεζά επιστημονικό έως τον πιο προχωρημένα ανορθόδοξο.
Η συγκεκριμένη έρευνα κινήθηκε στο επίπεδο της «επιστημονικής», τουλάχιστον στην πρώτη φάση της, αν και βεβαίως πολλά άλλα ανορθόδοξα πράγματα παρατηρήθηκαν ή συνέβησαν κατά τη διάρκειά της. Όμως εδώ θα αναφέρουμε μόνο ορισμένα πραγματολογικά χαρακτηριστικά και παραμέτρους που συλλέξαμε με πολύ κόπο. Βλέπετε, η κουβεντούλα περί «ανέμων και υδάτων» είναι ωραία και ανώδυνη, αλλά όταν έρθει η ώρα της πραγματικής έρευνας, τότε ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι.
Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε ήταν αρκετά περίπλοκη. Καταστρώθηκε ένα περίπλοκο σχέδιο έρευνας που περιλάμβανε τομείς δράσης, λεπτομερείς οδογραφικούς χάρτες, μαρκάρισμα των καπακιών σε αυτούς, κωδικοποίηση, τυποποίηση και ταξινόμηση των συμβόλων (αυτή κι αν ήταν δύσκολη δουλειά!). Φτιάξαμε επίσης καρτέλες για επιτόπια συμπλήρωση με τα στοιχεία του κάθε καπακιού που έπρεπε να μετρηθούν και να εξεταστούν προσεχτικά, αφού προηγουμένως ορίσαμε μεθοδολογία και στρατηγική με ένα σωρό βοηθητικές παραμέτρους. Με δυο λόγια ήταν μια δύσκολη προετοιμασία προκειμένου να μην μείνει έξω κάποια παράμετρος που θα αποδεικνυόταν κρίσιμη αργότερα. Όπως ήταν φυσικό βεβαίως, στην πορεία ανακαλύψαμε σφάλματα και κάναμε διορθώσεις στα αρχικά πλάνα και στο σχέδιο τυποποίησης. Στο σχέδιο συμπεριλαμβανόταν επίσης και φωτογράφηση αρκετών από τα καπάκια.
Η νοητή γραμμή που ορίζει την περιοχή της έρευνας ξεκινά από τη διασταύρωση της Ιουλιανού με την Αχαρνών, ακολουθεί την Ιουλιανού, βγαίνει στην Πατησίων, παρακάμπτει την πλατεία Αιγύπτου, ακολουθεί τη Μαυροματαίων, ανηφορίζει την Ευελπίδων, στρίβει αριστερά στη Λευκάδος, μετά ακολουθεί τη Σποράδων, φτάνει στην αρχή της Αγίας Ζώνης, συνεχίζει, φτάνει στην Ταϋγέτου και την ακολουθεί κι αυτή μέχρι που φτάνει στην οδό Σπ. Λάμπρου λίγο πριν τη λεωφόρο Γαλατσίου. Κατόπιν στρίβει αριστερά κατεβαίνοντας τη Σπ. Λάμπρου ώσπου φτάνει στην Πατησίων. Εκεί στρίβει πάλι και ακολουθεί την Πατησίων μέχρι την οδό Ιθάκης, όπου στρίβει δεξιά και κατεβαίνει την Ιθάκης μέχρι την Αχαρνών. Στην Αχαρνών στρίβει και πάλι και προχωρά μέχρι τη διασταύρωση με την Ιουλιανού.
Πρόκειται για μια περιοχή με έκταση κατά προσέγγιση 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Στην περιοχή αυτή εντοπίσαμε συνολικά 352 καπάκια με ερευνητικό ενδιαφέρον εκ των οποίων 115 με πεντάκτινο αστέρι ή πεντάλφα μονή ή διπλή (δηλαδή περίπου το ένα στα τρία).
Από τα 115 αυτά καπάκια, η συντριπτική πλειοψηφία (110) είχαν μονό πεντάκτινο αστέρι- πεντάλφα και μόνο 5 διπλό πεντάκτινο αστέρι- πεντάλφα.
Από τα 115 καπάκια, 25 διέθεταν κάποιο με χαρακτηριστικό στο κέντρο του αστεριού (εσωτερικό κύκλο ή γιν- γιανγκ [συνήθως δυσανάγνωστο, 13], βαθούλωμα [8], καρφί [3], ή το γράμμα [Α, πολύ σπάνιο, μόνο ένα].
Εξηνταεπτά απ’ αυτά ήταν παραλληλόγραμμα με εξαιρετικά ποικίλες διαστάσεις (σε εκατοστά: 29Χ20, 30Χ21, 30Χ22, 30Χ24, 31Χ22, 31Χ23, 32Χ21, 32Χ23, 32Χ24, 32Χ33, 33Χ22, 35Χ25, 35Χ26 και μεγάλες, αποκλειστικά για τα καπάκια με διπλό αστέρι: 40Χ31, 43Χ35, 45Χ35, 54Χ40).
Σαρανταοκτώ απ’ αυτά ήταν τετράγωνα (διαστάσεις 15Χ15, 17Χ17, 18Χ18, 20Χ20, 21Χ21 και 24Χ24 εκατοστά).
Εξήντα καπάκια διέθεταν το σύμβολο του γιν γιανγκ στις τέσσερις άκρες (τις περισσότερες φορές ήταν δυσδιάκριτο- συνήθως έμοιαζε με βίδα). Κάποια διέθεταν και γιν- γιανγκ και σε άλλα σημεία τους.

Από τα 115 καπάκια, μόνο 3 φιλοξενούσαν την «καθαρόαιμη» πεντάλφα. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτά ήταν ομοιόμορφα και ο κύκλος γύρω από την πεντάλφα ήταν σχηματισμένος με κουκίδες.
Επίσης, όπως αναφέραμε ήδη, από τα 115 καπάκια, μόνο 5 έφεραν διπλά αστέρια, εκ των οποίων 4 διπλά πεντάκτινα αστέρια (όλα με βαθούλωμα στο κέντρο) και 1 διπλή πεντάλφα.

Μπορεί αυτά τα παραπάνω στοιχεία να μοιάζουν ανιαρά και ανούσια και να θυμίζουν τις στείρες στατιστικές περί εμφανίσεων ΑΤΙΑ που ήταν κάποτε πολύ δημοφιλείς, αλλά αν μη τι άλλο είναι υπαρκτά και αποτελούν μια βάση "σκληρών” δεδομένων (τη στιγμή που οι περισσότεροι σαλιαρίζουν σκαρώνοντας νεφελώδεις θεωρίες χωρίς να έχουν βγει καν στον διπλανό δρόμο για να δουν από κοντά πώς είναι αυτά τα ρημάδια τα καπάκια). Το κατά πόσο αυτή η βάση δεδομένων είναι αντιπροσωπευτική του «γενικού πληθυσμού» είναι άλλη ιστορία. Η Αθήνα είναι τεράστια και μια περιοχή της με εμβαδόν μόνο 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Το σίγουρο είναι ότι φανέρωσε τις δυσκολίες ακόμα και μιας απλής έρευνας στον τομέα αυτό.
Ίσως η σημαντικότερη «ανακάλυψή» μας να ήταν η εξής: στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα 115 καπάκια δεν σκέπαζαν ούτε εισόδους προς περίεργες υπόγειες στοές, ούτε καταφύγια υποχθόνιων, ούτε διόδους προς άλλους κόσμους αλλά συνηθισμένες παροχές πετρελαίου πολυκατοικιών (συνολικά 89 καπάκια, δηλ. περίπου οκτώ στα δέκα). Από τα υπόλοιπα, κάποια είναι άγνωστο τι σκέπαζαν (ήταν κολλημένα ή σκουριασμένα), άλλα κάλυπταν φρεάτια-υδρορροές, ή ήταν μπαζωμένα ή τσιμεντωμένα. Σχετικά με τα τελευταία, κάποιες φορές που καταφέραμε να συλλέξουμε πληροφορίες από διαχειριστές και περίοικους, επρόκειτο για παλιές και απενεργοποιημένες παροχές πετρελαίου πολυκατοικιών.
Το στοιχείο των παροχών πετρελαίου είναι αρκετά σημαντικό και θα το εξετάσουμε λίγο αργότερα.
Αν έχει κάποια σημασία, από τα 115 καπάκια τα 101 είχαν κάθετες ραβδώσεις και τα 14 διαγώνιες. Τα 63 ήταν σε καλή κατάσταση, τα 47 σε ποικίλους βαθμούς φθοράς (αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι και τα 5 καπάκια με διπλό πεντάκτινο αστέρι-πενάλφα ήταν όλα φθαρμένα, πράγμα που μάλλον προδίδει μεγαλύτερη ηλικία) και τα υπόλοιπα 5 σπασμένα.
Αφήνοντας τώρα τον μερικό πληθυσμό των καπακιών με τα πεντάκτινα αστέρια, περνάμε σε κάποιες άλλες κατηγορίες.
Επί γενικού συνόλου 352 καπακιών, πολύ σπάνιο αποδείχτηκε είναι το εξάκτινο αστέρι (σύνολο 5 καπάκια, εκ των οποίων ένα «καθαρόαιμο» και 4 στυλιζαρισμένα). Τέσσερα απ’ αυτά ήταν τετράγωνα (διαστάσεις 16Χ16 και 18Χ18 εκ) κι ένα παραλληλόγραμμο (30Χ21 εκ), όλα με κάθετες ραβδώσεις. Τρία απ’ αυτά σκέπαζαν παροχές πετρελαίου, ένα φρεάτιο κι ένα άγνωστο.
  
Εντοπίσαμε επίσης 7 καπάκια με πεντάκτινα στυλιζαρισμένα αστέρια (πλέον των προαναφερθέντων 115 «καθαρόαιμων» καπακιών). Τα διαχωρίσαμε, επειδή το συγκεκριμένο σύμβολο αναμειγνύεται με κάποια άλλα σύμβολα και γράμματα σε άλλες κατηγορίες καπακιών. Ίσως αυτός ο διαχωρισμός να είναι αυθαίρετος αλλά δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα της εφαρμογής «επιστημονικών κριτηρίων» στην έρευνα. Ωστόσο δεν δεσμευόμαστε από τον διαχωρισμό αυτό παρά μόνο στην καταλογογραφική αυτή παρουσίαση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τρία απ’S αυτά σκεπάζουν εισόδους πετρελαίου.
Διευρύνοντας τον κύκλο της έρευνας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε και μια άλλη κατηγορία: τα καπάκια με τα ηλιακά σύμβολα, συνήθως δυο ομόκεντρους κύκλους (λίγο πολύ σαν το σύμβολο της Πολεμικής Αεροπορίας). Βρέθηκαν 59 απ’ αυτά επί συνόλου 352. Επειδή και στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια σύγχυση σε ό,τι αφορά τον «καθαρόαιμο» ηλιακό συμβολισμό σε συνδυασμό με παρεμφερή σχήματα, θα αποφύγουμε εδώ να δώσουμε άλλες λεπτομέρειες μέχρι να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.


Τέλος, μια άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι κάποια αρκετά ογκώδη καπάκια με ένα περίεργο σύμβολο (κάτι σαν «τρίαινα») που να σκεπάζουν ευμεγέθη φρεάτια τα οποία ίσως σχετίζονται με τον ΟΤΕ (βρέθηκαν σχεδόν όλα κοντά σε «κουτιά» του Οργανισμού, παρότι στα καπάκια δεν υπάρχει κανένα άλλο χαρακτηριστικό πλην του συμβόλου). Όλα ανεξαιρέτως είναι παραλληλόγραμμα διαστάσεων 65Χ50 εκ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι το εξής: ενώ όλα τα «κλασικά» καπάκια με τα πεντάκτινα αστέρια- πεντάλφες και τα ηλιακά σύμβολα βρίσκονται σε πεζοδρόμια, στην περίπτωση των μεγάλων καπακιών με την «τρίαινα» 28 απ’ αυτά (σχεδόν τα μισά) βρίσκονται σε οδόστρωμα και μάλιστα κυρίως σε διασταυρώσεις δρόμων και σε ομάδες των 2- 3. Μια βασική σειρά απ’ αυτά βρίσκεται πχ κατά μήκος της οδού Ιωάννου Δροσοπούλου, σχεδόν σε κάθε σταυροδρόμι.
Υπάρχουν βεβαίως στοιχεία για πολλούς άλλους συσχετισμούς μεταξύ συμβόλων, διαστάσεων, αριθμού τετραγώνων που ορίζουν οι ραβδώσεις των καπακιών, σχετικές θέσεις στο πεζοδρόμιο, ο αριθμός της οδού κι ένα σωρό άλλα τα οποία θα υποστούν επεξεργασία εν καιρώ. Υπάρχει επίσης και το μείζον θέμα της γενικότερης διάταξης στο χώρο της πόλης. Έχουμε σημειώσει με λεπτομέρεια τη θέση κάθε καπακιού στους οδογραφικούς χάρτες και με χρήση συστήματος GIS θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε τυχόν γεωγραφικούς συσχετισμούς και μοτίβα. Αυτό όμως είναι ένας άλλος μεγάλος κλάδος της έρευνας που χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά προτού βγουν κάποια συμπεράσματα.
Τέλος, ένας άλλος κλάδος της έρευνας αφορά τον εντοπισμό των κατασκευαστών και ίσως της αρχικής προέλευσης των καπακιών. Και αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι όλοι όσοι ερωτήθηκαν (τεχνικά γραφεία, καταστήματα πωλήσεων και άλλοι) δηλώνουν παντελή άγνοια για τα καπάκια, γεγονός που σε πρώτη φάση δείχνει αν μη τι άλλο ότι τα επίμαχα αντικείμενα είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας.

Κάποιες σκέψεις…
Από τα υπάρχοντα στοιχεία και τις έρευνες, το βέβαιο είναι πως η ύπαρξη των περίεργων καπακιών με τα μαγικά σύμβολα δεν είναι τυχαία σύμπτωση. Όμως τι σκοπό θα μπορούσε να εξυπηρετεί η διασπορά χιλιάδων καπακιών με αποτρεπτικά σύμβολα σε όλο τον ελληνικό χώρο, με έμφαση σε κάποιες περιοχές; Πολλοί συλλογισμοί μπορούν να γίνουν εδώ. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διατυπώνεται από τον Γ. Μπαλάνο (Σκιά του Κθούλου, σελ. 358).

«Γιατί ως Σφραγίδα, ο ρόλος του συμβόλου είναι προστατευτικός: σφραγίζει τα ανοίγματα- είτε πρόκειται για συμβατικά ανοίγματα είτε για Πύλες…
»..και φυσικά αν η Πύλη είναι μια εκτεταμένη Δίνη εισόδου, τότε θα είχαμε όντως τέτοιες Σφραγίδες σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ελικώσεων της ροής, κάτι σαν προστατευτικά αναχώματα στα κρίσιμα σημεία στις όχθες του ποταμού.
»Σε μια τέτοια περίπτωση τα σύμβολα αυτά θα είναι προστατευτικά μάλλον παρά ενδεικτικά, θετικά μάλλον παρά αρνητικά…»

Το όλο αίνιγμα σχετίζεται, έστω και έμμεσα, με το άλλο τεράστιο και παρεξηγημένο θέμα των στοών κάτω από την Αθήνα και άλλες πόλεις καθώς και με πολλά άλλα θέματα και φαινόμενα. Δεχόμενοι λοιπόν ότι τα αινιγματικά καπάκια αποτελούν «δείκτες», ή «σφραγίδες προστασίας», αποδεχόμαστε και ότι η τοποθέτησή τους ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όχι απαραίτητα εύκολο να εντοπιστεί.
Προς το παρόν δεν έχουμε καταφέρει να εξαγάγει κάποιο τέτοιο μοτίβο. Η χρήση εφαρμογών GIS θα βοηθήσει, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι απίθανο το μοτίβο (ή τα μοτίβα) να αποτελούν κάποιο «φυσιολογικό» γεωμετρικό σχήμα ή διάταξη. Τέτοια μοτίβα είναι χαοτικά και δυσπροσδιόριστα, γεμάτα τοπολογικά παράδοξα. Παρόλα αυτά είναι υπαρκτά κάτι που μπορεί να εξακριβωθεί με ανορθόδοξους τρόπους έρευνας, πολύ διαφορετικούς από αυτήν που παρουσιάζουμε εδώ.
Σαφώς, η ύπαρξη των καπακιών στους δρόμους θα μπορούσε να φανερώνει κάποια «στρατηγική» εκ μέρους αυτών που τα τοποθέτησαν. Ας ονομάσουμε αυτή τη θέση ως Συλλογισμό Ι. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε την Ομάδα Χ η οποία έχει το γενικό συντονισμό της διασποράς/διάθεσης/τοποθέτησης των καπακιών.
Πού θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η Ομάδα Χ; Μήπως μέσα σε κάποιον κοινωφελή οργανισμό ή αλλού (στον βιομηχανικό κλάδο χυτοσιδηρών προϊόντων;) Αυτό ακούγεται εξωφρενικά συνωμοσιολογικό, αλλά ας το εξετάσουμε λίγο.
Τα θετικά σημεία του Συλλογισμού Ι είναι ότι με τον τρόπο αυτό η έρευνα θα μπορούσε να καταλήξει στην Ομάδα Χ ή στα ίχνη της εάν αυτή έχει σταματήσει να υφίσταται.
Τα αδύνατα σημεία του Συλλογισμού Ι είναι ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που καθιστούν την ύπαρξη της κατευθυνόμενης διασποράς (με την «συνωμοσιολογική έννοια») προβληματική. Η διασπορά είναι ευρύτατη. Δηλ. τα καπάκια αυτά δεν βρίσκονται μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και σε ιδιωτικούς (δηλ. όχι μόνο σε δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά και σε εσωτερικές αυλές σπιτιών, ακάλυπτους χώρους, υπόγεια πολυκατοικιών, φωταγωγούς κλπ). Αλλά όπως διαπιστώσαμε και με την έρευνα, τα καπάκια ΔΕΝ καλύπτουν κοινωφελή δίκτυα (με την εξαίρεση ίσως των καπακιών με την «τρίαινα») αλλά βασικά ιδιωτικά φρεάτια (βάνες παροχής πετρελαίου, φρεάτια, υδρορροές κλπ). Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά, σημαίνει ότι τα καπάκια αυτά τοποθετήθηκαν από ιδιώτες (διαχειριστές πολυκατοικιών, εργολάβους οικοδομών κλπ) οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την τοποθέτηση-αντικατάσταση του καπακιού των συγκεκριμένων φρεατίων!Πια παράδειγμα, έχω προσωπικά εντοπίσει καπάκια με πεντάκτινο αστέρι μέσα σε συνεργείο μοτοσικλετών στα βόρεια προάστια, στις τουαλέτες (!) μιας ταβέρνας στην Κυψέλη, στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Βόρειας Πελοποννήσου, στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στο Παγκράτι και σε ένα σωρό άλλα παρόμοια σημεία όπου μόνο ιδιώτες είχαν πρόσβαση.
Έτσι ο Συλλογισμός Ι είναι ανεδαφικός. Απλούστατα, η ελεγχόμενη (υπό την έννοια μιας κεντρικής ιθύνουσας ομάδας) διασπορά των καπακιών πάνω σε συγκεκριμένες διαδρομές ή χώρους θα ήταν αδύνατη. Εξάλλου η ευρύτατη διασπορά των καπακιών στον ελληνικό χώρο καθιστά ακόμα πιο δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα. Επαναλαμβάνω: τα καπάκια των πεζοδρομίων είναι απλώς ένα μέρος του συνολικού «πληθυσμού».
Συνεπώς, ας κάνουμε έναν άλλο συλλογισμό που ονομάζουμε Συλλογισμό ΙΙ. Δηλαδή ότι η διασπορά των καπακιών δεν είναι κατ’ ανάγκη άμεσα κατευθυνόμενη από κάποια ομάδα κατόπιν ευρύτερου σχεδίου στα πλαίσια της κλασικής συνωμοσιολογικής σκέψης αλλά από κάποια υποσυνείδητη-υπόγεια διαδικασία. Ναι, ο Χ, Ψ, Ζ διαχειριστής ή εργολάβος μπορεί να αγόρασε ένα καπάκι με πεντάκτινο αστέρι από κάποιο κατάστημα οικοδομικών υλικών για να καλύψει την παροχή πετρελαίου της πολυκατοικίας του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο φουκαράς συμμετείχε σε μια συνωμοσία. Ίσως κινήθηκε υποσυνείδητα ως «πιόνι» σε ένα παιχνίδι ευρύτερων κινήσεων. Παρατραβηγμένο; Ίσως όχι και τόσο…
(Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να κοιτάτε περίεργα το διαχειριστή της πολυκατοικίας σας. Η παράνοια και η μουρλαμάρα έχουν πλημμυρίσει κυριολεκτικά το χώρο και το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια ακόμα εξωφρενική συνωμοσιολογική θεωρία).
Με βάση το Συλλογισμό ΙΙ, έχουμε φαινομενικά τυχαία τοποθέτηση καπακιών από απλούς ανθρώπους στα πλαίσια όμως ενός υπόγειου μοτίβου, κατευθυνόμενου από διαδικασίες πολύ περίπλοκες και πολύ γενικές για να γίνουν αντιληπτές από αυτούς. Ελεύθερη βούληση υπάρχει βεβαίως, αλλά μόνο σε ατομικό επίπεδο, στο επίπεδο των ολονίων όπως θάλεγε κι ο μακαρίτης Αρθουρ Καίσλερ -όπως άλλωστε και σε κάθε άλλο σύστημα στο Σύμπαν.
Στα πλαίσια του κρυφού αυτού μοτίβου που είχε ως σκοπό τη διασπορά των καπακιών, η εμπορική διάθεση των καπακιών στα καταστήματα οικοδομικών υλικών θα πρέπει να συμβάδιζε με την φάση ανάπτυξης μιας συνοικίας/περιοχής. Όταν κτίζονταν πολυκατοικίες και ασφαλτοστρώνονταν οι δρόμοι π.χ. στην Κυψέλη, η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων καπακιών στα καταστήματα θα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η Κυψέλη με καπάκια -που τοποθετούσαν απλοί ιδιώτες. Από την άλλη μεριά, όταν κτίζονταν πολυκατοικίες και ασφαλτοστρώνονταν δρόμοι πχ στα Μελίσσια η μη εμπορική διαθεσιμότητα καπακιών συντέλεσε στο να παρατηρείται σχεδόν πλήρης ανυπαρξία καπακιών εκεί. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι υπαρκτό. Συγκεκριμένα για την περιοχή αυτή, τα αινιγματικά καπάκια υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά κατά μήκος της λεωφόρου  Πηγής και Ελευθερίου Βενιζέλου -από τους πιο παλιούς δρόμους των Μελισσίων- αλλά απουσιάζουν στους δευτερεύοντες δρόμους, που κατασκευάστηκαν σχετικά πρόσφατα.
Τα καπάκια θα πρέπει λοιπόν να αφθονούσαν κάποια εποχή στα καταστήματα οικοδομικών ειδών, έχοντας κατασκευαστεί μαζικά από βιομηχανίες. ‘Aραγε θα μπορούσε να εντοπιστεί το χυτήριο ή η βιομηχανία που κάποια στιγμή κατασκεύασε όλα τα καπάκια; (και κατ’ επέκταση ο σχεδιαστής τους;)
Δυστυχώς, δεν υπήρξε μόνο ένα τέτοιο χυτήριο και κατά πάσα πιθανότητα ούτε μόνο ένας σχεδιαστής. Η ποικιλία και οι παραλλαγές των καπακιών (ιδιαίτερα οι παραλλαγές του πεντάκτινου αστεριού μέσα σε κύκλο που υπάρχει σε δεκάδες μορφές, διαστάσεις και τεχνοτροπίες) φανερώνουν ότι τα καπάκια θα πρέπει να έχουν «γενεές», δηλ. να κατασκευάζονταν επί σειράν ετών, από διαφορετικές βιομηχανίες ή/και από διαφορετικούς σχεδιαστές. Στην περίπτωση αυτή ίσως υπάρχει μια μορφή «εξέλιξης» του σχήματος με βάση τον παράγοντα χρόνο. Συνεπώς δεν έχουμε μόνο χιλιάδες διαχειριστές και εργολάβους που αγόραζαν καπάκια από δεκάδες καταστήματα οικοδομικών ειδών, αλλά και πολυάριθμα χυτήρια και σχεδιαστές. Η εικόνα γίνεται πολύ μπερδεμένη. Όμως στην περίπτωση αυτή η θεωρία της υποσυνείδητης-υπόγειας διαδικασίας ενισχύεται.
Από την άλλη μεριά, και στα πλαίσια του συλλογισμού της έμμεσα κατευθυνόμενης διασποράς, ας σκεφτούμε τα διάφορα αποτρεπτικά σύμβολα που χαράσσονται ή ζωγραφίζονται (ιδιαίτερα στην επαρχία) σε πόρτες σπιτιών, σε βάρκες (πεντάκτινα άστρα και μάτια) και σε άλλα μέρη. Αυτό φανερώνει μια δεδομένη πρακτική που σήμερα έχει εν πολλοίς εκλείψει. Όμως επρόκειτο για μια πρακτική καλά γνωστή στα πλαίσια της εθνολογίας-λαογραφίας. Ο απλός άνθρωπος ήθελε να προφυλαχτεί από τις δυνάμεις του κακού και χάραζε αποτρεπτικά σύμβολα σε οικεία ή χρηστικά αντικείμενα (ας θυμηθούμε εδώ τα «μάτια» και τα άλλα φυλαχτά που κρεμιούνται στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου).
Από την άποψη αυτή, άραγε, οι σχεδιαστές των καπακιών, βασισμένοι στην παράδοση, χάραξαν πάνω τους κλασικά αποτρεπτικά σύμβολα, σε μια εποχή που η πρακτική μαγικής αποτροπής με τον τρόπο αυτό ήταν ακόμα αρκετά διαδεδομένη, ωθούμενοι από κάποια υποσυνείδητη-υπόγεια διαδικασία;
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί τα καπάκια αφθονούν σε παλιές γειτονιές της Αθήνας ενώ σπανίζουν ή απουσιάζουν από νέες γειτονιές και προάστια. Όταν οικοδομούνταν αυτές τις περιοχές και κατασκευάζονταν τα φρεάτια, τα καπάκια με τα μαγικά σύμβολα αφθονούσαν στα διάφορα καταστήματα οικοδομικών υλικών, αγοράζονταν και χρησιμοποιούνταν ευρέως.
  
Δυστυχώς όμως, οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές και προκύπτουν πολλά ερωτήματα:
1. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία κατασκευαστή σε κανένα καπάκι με τέτοια σύμβολα, ή άλλο χαρακτηριστικό που να προδίδει την προέλευσή του; Μήπως ήταν κι αυτό μια πρακτική στα πλαίσια της μαγικής αποτροπής εκ μέρους του σχεδιαστή;
2. Γιατί τα καπάκια φαίνεται να υπάρχουν με μεγάλη συχνότητα σε κάποιους δρόμους παλιών συνοικιών ενώ απουσιάζουν σε άλλους δρόμους των ίδιων συνοικιών; Λογικά θα έπρεπε να υπάρχουν με την ίδια συχνότητα.
3. Γιατί από ορισμένα καπάκια φαίνεται να έχουν σβηστεί επίτηδες τα πεντάκτινα αστέρια ή τα άλλα μαγικά σύμβολα;
4. Γιατί υπάρχει τόσο τεράστια ποικιλία παραλλαγών του ίδιου βασικού μοτίβου; Ο σχεδιαστής που χάραζε τα αποτρεπτικά σύμβολα στα καπάκια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο ένα ή δύο βασικά σχέδια. Με τις δεκάδες παραλλαγές η δουλειά γίνεται αναίτια περίπλοκη αλλά και δαπανηρή για την βιομηχανία που ανέλαβε την κατασκευή τους (και δεδομένου ότι μάλλον τα καπάκια κατασκευάστηκαν από μικρές βιομηχανίες χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια, το ερώτημα γίνεται πιο κρίσιμο).
5. Η τεράστια ποικιλία παραλλαγών φανερώνει ότι ο σχεδιαστής(ες;) ήξερε σίγουρα από μαγικά σύμβολα και δεν τα χάραζε δεισιδαιμονικά, με την έννοια που ο τυχαίος οδηγός κρεμά το «η Παναγιά μαζί σου» στη νταλίκα του, ή ο τυχαίος ψαράς ζωγραφίζει το πεντάκτινο αστέρι στην πλώρη της βάρκας του. ’ραγε δεν είναι λίγο περίεργο αυτό; Από πού κι ως πού οι σχεδιαστές βιομηχανικών ειδών είχαν τέτοια λεπτομερή γνώση;
Όσον αφορά το τέταρτο ερώτημα, η τεράστια ποικιλία ίσως εξηγείται από το ότι κάποια στιγμή, δεκάδες βιομηχανίες (και ίσως δεκάδες σχεδιαστές) παρήγαγαν μαζικά τα καπάκια με τα μαγικά σύμβολα στα πλαίσια της υποσυνείδητης-έμμεσης διαδικασίας που τα δημιούργησε και τα διέσπειρε. Στο βιβλίο μου Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα, έχω αναλύσει αρκετά αυτή την έννοια του υπόγειου επηρεασμού που λειτουργεί στα παρασκήνια.
Τα ερωτήματα παραμένουν. Ωστόσο, ένα συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε με κάποια σχετική βεβαιότητα είναι ότι τα καπάκια με τα μαγικά σύμβολα μάλλον αφθονούσαν πριν μερικές δεκαετίες στα σχετικά καταστήματα οικοδομικών υλικών ενώ τώρα είναι ανύπαρκτα.
Η έρευνα των αινιγματικών καπακιών είναι περίπλοκη, απαιτητική και βεβαίως συνεχίζεται…
  
Τα καπάκια του εξωτερικού.
Τα μυστηριώδη καπάκια δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν και στην ελληνική επαρχία, σε μικρά χωριά, ακόμα και σε απομονωμένα νησιά, με ποικίλη συχνότητα. Όμως δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον ελληνικό χώρο. Προσωπικά έχω εντοπίσει και φωτογραφίσει παραπλήσια καπάκια και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού (αρκετά ετερόκλητες: Παρίσι, Λονδίνο,  Πόλη του Μεξικού, Δαμασκός και αλλού). Παρόλα αυτά, μπορούμε να είμαστε… εθνικά υπερήφανοι! Τα δικά μας καπάκια είναι μοναδικά και στο είδος, και στις παραλλαγές, και στη συχνότητα.


Ένα αστεράτο καπάκι σε κεντρικό δρόμο του παρισιού


ο περίεργο καπάκι τέρμα πάνω βρίσκεται στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου. Τα δύο κάτω υπάρχουν σε μια μικρή γαλλική πόλη! (φωτο από το www.manhole-covers.net, ναι υπάρχει και τέτοιο!). Προφανώς το δικό μας καπάκι είναι εισαγόμενο. 'Aγνωστο τι σκεπάζει.


Ενα άλλο ενδιαφέρον καπάκι που φωτογράφισα περιπλανώμενος στους δρόμους της Δαμασκού (Συρία). Ηταν το μοναδικό που μπόρεσα να ανακαλύψω στη μεσανατολική αυτή πρωτεύουσα.
ο καταπληκτικό αυτό καπάκι, υπάρχει στο Couiza της Γαλλίας κονά στο Rennes-le-Chateau, περιοχή με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον (από το Fortean Times, τ. 98, Μάιος 1997).

Σημείωση:
Το άρθρο μαζί με επιπλέον φωτογραφίες υπάρχει στον προσωπικό διαδικτυακό τόπο του κ. Βέμπου: www.vembos.gr.
http://esperos.ucoz.com/index/to_a_nigma_me_ta_kap_kia_twn_p_lewn_b/0-151

Το ομολόγησε ο Βενιζέλος! “Η τρόικα ζητά το νέο μνημόνιο με 180 ψήφους!”. Αταλάντευτος ο Σαμαράς: και 250 να ζητήσουν, ΔΕΝ ψηφίζω!Έπεσαν οι μάσκες. Δεν πα να επιστρετεύουν Συμβούλια της Επικρατείας και να βγάζουν προκλητικές αποφάσεις;
Σήμερα ο Βενιζέλος το ομολόγησε: Η Τρόικα και η ΕΕ, μας ζητά να περάσουμε το νέο μνημόνιο, με 180 ψήφους!! Όταν το γράφαμε εμείς αυτό, έσπευδαν να το διαψεύσουν!
Φίλοι, και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το μνημόνιο είναι ΑΚΥΡΟ! Γι’ αυτό επιθυμούν τους 180 ψήφους διακαώς για να το νομιμοποιήσουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!
Γνωρίζουν ότι η επόμενη πατριωτική κυβέρνηση, θα είναι σε θέση να βάλλει νομικά τους όρους του. Γι’ αυτό τρέμουν.
Μπράβο λοιπον και στον Σαμαρά για την απάντηση που του έδωσε επί τόπου: “Και 250 να ζητήσουν, εμείς δεν θα το ψηφίσουμε! Κάντε τον προγραμματισμό σας.
Κάντε καλύτερα τον προγραμματισμό σας για τις θέσεις… προβλέπεται ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη.

olympia.gr

Προταση πρωην αστυνομικου:Oι διαδηλωτες να προμηθευτουν μπαλονια και σακούλες με μπογια ή καποια παρομοια κολλωδη, παχυρευστη και ακινδυνη ουσια και να στοχευουν τις ασπιδες και τις μασκες αεριων των ματατζηδων. Μετα απο μερικα χτυπηματα οι ματατζηδες θα εχουν δυο επιλογες: Η δε θα βλεπουν τιποτα ή θα βγαλουν τις μασκες και θα αναπνεουν τα χημικα που οι ίδιοι πετάνε μαζι με τον κοσμο. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.


Aπό το Facebook

Η Νέα Δημοκρατίας υπερψήφισε το άρθρο 3 του εφαρμοστικού, το καταψήφισε ο Kαμμένος!ΤΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ BILDERBERG

 Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ο ρόλος του Σαμαρά και της Νέας δημοκρατίας ευρύτερα. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγο υπερψίφησε το άρθρο 3 που που νομιμοποιεί την τοποθέτηση τοποτηρητών σε υπουργεία, και το χειρότερο; Παραδίδει την Επιμέλεια και τον συντονισμό της εκποίησης την δημόσιας περιουσίας. Το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας δεν θα διαχειρίζεται από την κυβέρνηση. Δηλαδή οι ίδιοι μας οι δανειστές θα αποφασίσουν σε ποιον θα πωλείται η ελληνική περιουσία. Λαμβάνοντας υπόψιν οτι οι Γερμανοί θέλουν τα υδροηλεκτρικά και ακίνητα - φιλέτα, κάντε τα μαθηματικά μόνοι σας.
Ενα μπράβο στον Πάνο Καμμένο που το καταψήφισε.

anti-ntp.blogspot.com παραθέτουμε και το παρακάτω σχόλιο που έγινε.
ioannis k. είπε...
Ο Σαμαράς παιδιά στηρίζει αυτά τα νομοσχέδια που θα ΠΡΕΠΕΙ να περάσει ο ίδιος αν γίνει πρωθυπουργός Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι λανθασμένες έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα. Αλλά σήμερα κάτι τέτοιο με το παπατζή και με το μνημόνιο είναι ξεπούλημα. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ Η ΝΔ ΨΗΦΙΣΕ 21 ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ!!! ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!!!! Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΛΒΑΙΝΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΩ ΤΗΝ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΩ ΕΓΩ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΩΝ!!! ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΟΜΗ ΟΧΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΛΛΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!! ΙΣΩΣ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!!! Συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ταμείο). Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ..Τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται στο Ταμείο, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις. 2. Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επόμενου άρθρου. 3. Το Ταμείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, με εξαίρεση όσων ρητά ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. 4. Το Ταμείο διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. 5. Το Ταμείο εδρεύει σε δήμο του νομού Αττικής, ο οποίος ορίζεται με το Καταστατικό του. 6. Η διάρκεια του Ταμείου είναι έξι (6) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η διάρκεια αυτή μπορεί να παρατείνεται, εφόσον ο σκοπός του Ταμείου δεν έχει εκπληρωθεί.

Πρόεδρος των Αστυνομικών: "Ζητάω συγγνώμη από τους πολίτες"Πρόεδρος των Αστυνομικών: "Ζητάω συγγνώμη από τους πολίτες"Συγγνώμη από τους πολίτες ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, για τη στάση συναδέλφων του στα χθεσινά επεισόδια.

«Ζητάω συγγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή», τόνισε ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.Ο κ. Φωτόπουλος είπε πως δεν μπορεί να δεχθεί πως οι αστυνομικοί λειτουργούν αυτοβούλως, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα ΜΑΤ είχαν εντολές να επιτεθούν στους πολίτες.


«Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη. Αν αυτό λέγεται δημοκρατία και ομαλή λειτουργία και ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της αστυνομίας, βροντοφωνάζω "όχι"».


«Ντροπή, ντροπή, ντροπή», συνέχισε ο κ. Φωτόπουλος και ζήτησε να γίνει ενδελεχής έρευνα για τα χθεσινά επεισόδια.


Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ άφησε αιχμές για την πολιτική ηγεσία, η οποία όπως ανέφερε, καλεί την Αστυνομία να αντιμετωπίσει προβλήματα πολιτικά που χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις, παρά να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.


ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...