Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Εκλογές-μονόδρομος το φθινόπωρο μαζί με το δημοψήφισμα!





Εκλογές το φθινόπωρο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Πιθανότατα μαζί με δημοψήφισμα. Μάλιστα δίνονται και ως πιθανές ημερομηνίες η 25η Σεπτεμβρίου ή η 2α Οκτωβρίου. Σε αυτή τη λύση οδηγείται η κυβέρνηση για πολλούς και διάφορυς λόγους: Κατ'αρχήν υπάρχει απόλυτη δυσαρμονία αυτή την στιγμή μεταξύ εκλογικού σώματος και εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τη μέγιστη δυσαρμονία που καταγράφεται από το 1974 μέχρι σήμερα. Ουδέποτε κόμμα που είχε λάβει στις εκλογές περίπου 43% μετά από παραμονή δύο ετών δεν συγκεντρώνε ακόμα και με αναγωγή των αναποφάσιστων 25-27%. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 155 βουλευτών είναι "μαγική εικόνα", το ξέρουν όλοι, όπως επίσης ξέρουν ότι αν οι Γ.Φλωρίδης και Ε.Νασιώκας δεν είναι προχωρήσει στην πολιτική επιπολαιότητα (κατ'άλλους εντιμότητα) να παραιτηθούν ίσως αυτή την στιγμή να οδεύαμε ήδη σε εκλογές.
Η κυβέρνηση δεν αντέχει. Δεν αντέχει γιατί το κυβερνητικό κόμμα πολεμά με τον ίδιο του τον εαυτό. Και αυτό σημαίνει ότι εξαντλείται εις διπλούν. Αλλά και δεν αντέχει αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ξέρουν να κυβερνούν και στα δύσκολα. Αλλά δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα απέχει ή ακόμα χειρότερα υπονομεύει αυτό που πάει να το "σκοτώσει" και δεν είναι τίποτα άλλο από την αποδόμηση της λαϊκής του βάσης.
Η Νέα Δημοκρατία την δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να την ψηφίσει και το τρικάκι του Ε.Βενιζέλου (ο οποίος, κακά τα ψέματα, κρατάει όρθια την κυβέρνηση σήμερα) δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Ο κόσμος δεν θάλει άλλα δανεικά. Θέλει οριστική λύση.
Το ξεκαθάρισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε εκλογές και μίλησε για "απόδραση μέσω πρόωρων εκλογών". Είναι γεγονός ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της κυβέρνησης. Θέλει να αποφύγει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., όπως θέλουν και οι της τρόϊκας να αποφευχθεί η αυτοδυναμία και να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Δηλαδή αυτό που δεν έγινε όταν ο Γ.Παπανδρέου πήρε πίσω της πρόταση συγκυβέρνησης, οι της τρόϊκας πιστεύουν ότι θα γίνει μετεκλογικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και μετά τα Χριστούγεννα η δυναμική των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η Ν.Δ. μπορεί να φλερτάρει με το περίπου 35% που απαιτείται για να κερδίσει οριακή αυτοδυναμία.
Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή σήκωσε τους τόνους και θα εξακολουθήσει να τους σηκώνει: Αναφέρθηκε στα  χθεσινά επεισόδια αφήνοντας  αιχμές κατά της κυβέρνησης για παρακρατικές τακτικές και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε πολύ λίγοι».

Ο κ. Σαμαράς  είπε ότι η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα ζητήσει την ψήφιση της  δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές  προκειμένου να εκβιάσει τη ΝΔ. «Η ΝΔ δεν εκβιάζεται, θα καταψηφίσουμε την δανειακή σύμβαση αν δεν αλλάξει εν τω μεταξύ η οικονομική πολιτική ενώ θα ψηφίσουμε ακόμη και αν έλθει με απλή πλειοψηφία αν η αλλάξει η οικονομική πολιτική» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Μίλησε για  τα χθεσινά γεγονότα λέγοντας ότι  «εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος με ελληνικής σημαίες θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Αυτές τις διαμαρτυρίες τις αμαύρωσε η δράση ορισμένων κουκουλοφόρων. Αποτύχατε να εξασφαλίσετε την δημόσια τάξη και να προστατεύσετε τον δικαίωμα να πολιτών διαδηλώσουν. Καλύτερα να μην μιλήσουμε για σκηνές στην τηλεόραση που μυρίζουν παρακράτος».
Δεν ήταν οξύς. Δεν θέλει να τρομάξει. Ήταν απαξιωτικός προς την κυβέρνηση. το στοίχημα γι'αυτόν είναι να σχηματίσει καλή οικονομική ομάδα στους ελάχιστους μήνες που φαίνεται ότι χωρίζουν τη χώρα από τις εκλογές. Γιατί οι ευθύνες θα είναι πολύ βαριές από το φθινόπωρο και μετά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι μάλλον μαζί με τις εκλογές θα έχουμε και δημοψήφισμα. Θεωρούν στην κυβέρνηση ότι κάποιο μέρος από την πίεση που ασκεί το εκλογικό σώμα προς την κυβέρνηση θα απορροφηθεί από το δημοφήφισμα. Κάποιοι θα εκτονωθούν ψηφίζοντας αρνητικά στο δημοφήφισμα, αλλά δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση ή τουλάχιστον δεν θα υπερψηφίσουν τη Ν.Δ.. Ενδιαφέρον πείραμα. Στις εκλογές του 1989, είτε πετύχει μερικώς όταν στήθηκαν ταυτοχρόνως κάλπες εθνικές κάλπες και κάλπες ευρωεκλογών. Αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ πολεμούσε τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Όχι τον εαυτό του...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...