Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόσκληση, αυτή της αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" (Ι.Κ.) εν μέσω μίας μη-ευνοϊκής συγκυρίας, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, της πίεσης από κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αποβολή της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, παραλλήλως με ένα άνευ προηγουμένου ρεύμα μετεγκατάστασης πληθυσμού από τη Συρία προς την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2015, οι Βελγικές αρχές πληροφοριών ειδοποίησαν τις Ελληνικές περί της πιθανής παρουσίας του Αμπντέλχαμιντ Αμπαούντ στην Αθήνα.
Ένας τηλεφωνικός αριθμός σχετιζόμενος με τον ίδιο βρέθηκε να εκπέμπει από το κέντρο της Αθήνας. Η Ελληνική Αστυνομία εφόρμησε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι και εντόπισε μια ομάδα Αλγερινών χωρίς ίχνος του Αμπαούντ. Εξαιτίας σοβαρών επιχειρησιακών λαθών εκ μέρους των Βελγικών αρχών εκτιμάται ότι χάθηκε ευκαιρία σύλληψης του ή εξεύρεσης περισσοτέρων στοιχείων για τη δράση του.
Οι Βέλγοι "αμέλησαν" να συντονίσουν τις ενέργειες του με τις Ελληνικές αρχές εκείνη την περίοδο. Εν συνεχεία και έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 23 Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι βάση στοιχείων γενετικού υλικού ο Αμπαούντ όντως βρισκόταν στην Αθήνα κατά διαστήματα, τόσο στο Παγκράτι όσο και σε διαμέρισμα στα Σεπόλια. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα παρέδωσε στο Βέλγιο ένα ύποπτο συνεργάτη του , τον Αλγερινό υπήκοο Ομάρ Νταμάς στη κατοχή του οποίου βρισκόταν στις αρχές του 2015 το επίμαχο τηλέφωνο.
Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας ο Αμάντ αλ Μοχαμάντ και ο Αλ Μαχμόντ, πέρασαν από την Ελλάδα υποδυόμενοι τους πρόσφυγες στις αρχές Οκτωβρίου όπου και ελήφθησαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Σε προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις αρχές του 2014, ο Γάλλος τζιχαντιστής υπήκοος Ιμπραχίμ Μπουντίνα ανακρίθηκε από τις Ελληνικές αρχές στη Βόρειο Ελλάδα και εν συνεχεία συνελήφθη στη Νότιο Γαλλία,ενώ βρισκόταν σε φάση προετοιμασίας βομβιστικής επίθεσης.