Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τόση… πρεμούρα για το ρόλο της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα;


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, στην χώρα μας σχετικά με τον… ρόλο της εβραϊκής κοινότητας στην ιστορία της. Και από παντού ξεπετάγονται κάθε τόσο διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες ως σκοπό έχουν ακριβώς την αναζήτηση του ρόλου αυτού αλλά και το πώς αυτή γίνεται αντιληπτή στο σήμερα. Μπορεί η χώρα μας να μην έχει βιβλία να δώσει στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Μπορεί να λείπουν από την ελληνική εκπαίδευση ζωτικά πράγματα. Μπορεί τα ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν πιάσει πάτο.


Μπορεί κάποια Ελληνόπουλα (βλ. θέμα με το Σούλι) να μην μπορούν καν να πάνε στο σχολείο.
Την “υψηλή διανόηση” όμως της χώρας την απασχολούν άλλα ζητήματα. Όπως φαίνεται άλλωστε από την διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος των ελλήνων εβραίων στη δημόσια εκπαίδευση και στον δημόσιο λόγο», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19.00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με ομιλήτρια την τ. πανεπιστημιακό Ελένη Κουρμαντζή – Παναγιωτάκου. Όλα τελικά στην ζωή είναι θέμα… προτεραιοτήτων!
Αναλυτικά το πάνελ της εκδήλωσης είναι το εξής:
Ομιλητές:
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου: Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Στράτος Δορδανάς: Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ελένη Κουρμαντζή-Παναγιωτάκου: Πανεπιστημιακός-ιστορικός-ερευνήτρια
Ρένα Μόλχο: Ιστορικός
Συντονίστρια:
Μικέλα Χαρτουλάρη: Δημοσιογράφος, Εφημερίδα Τα Νέα

Η εκδήλωση του Nosotros και της Βουλής των Ελλήνων!
Ενώ φυσικά και στον γνωστό “ελευθεριακό χώρο” Nosotros στα Εξάρχεια, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη… σχετική εκδήλωση με τίτλο “”Η ιστορία της Ελλάδας από Εβραϊκή σκοπιά”. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από την “Αντιεθνικιστική Κίνηση”.
Εκεί ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ένας ανώνυμος “σύντροφος” από την οργάνωση Terminal 119. Ανάμεσα στις θέσεις της οποίας μπορεί κανείς ξεκάθαρα να διακρίνει την απόλυτη προσήλωση στα ιδανικά του Ισραήλ, ακόμη και όταν αυτά περιλαμβάνουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων. Κατηγορώντας ευθέως τους δεύτερους.
Χαρακτηριστικό απόπασπασμα από κείμενο – μπροσούρα της οργάνωση που αναφέρει: “Είναι η μη υπέρβαση ενός συγκεκριμένου αριθμού διαμελισμένων μαθητών κάποιου σχολικού λεωφορείου ή κατακερματισμένων πτωμάτων νεαρών θαμώνων κάποιου καφέ του Τελ Αβίβ;

Από πόσα πτώματα και πάνω, λοιπόν, δεν θα θεωρούνται οι στρατιωτικές ενέργειες του IDF «αμφίβολες»; Πόσο ψηλός είναι ο πήχης;“
Δεν είναι όμως μόνο κάποιοι “κουλτουραίοι” και κάποιοι αναρχικοί που ανησυχούν για την ιστορία του εβραϊσμού στην χώρα μας. Μαζί τους και το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Το οποίο στις 30 Ιανουαρίου, δεν διοργανώνει φυσικά κάποια εκδήλωση για να τιμήσει τους νεκρούς των Ελλήνων, αλλά εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου “Οι Ισραηλίτες Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (1915-1936)” που συνέγραψε ο Λέων A. Ναρ με πρωτοβουλία του Ιδρύματος.
H εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Δαββέτας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Δεν σας είναι αρκετά; Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες… Αυτές άλλωστε είναι μόνο οι εκδηλώσεις του Ιανουαρίου!

Διαβάζοντας λοιπόν για τις παραπάνω εκδηλώσεις θυμηθήκαμε μία είδηση που διαβάζαμε πριν από έναν περίπου χρόνο στην αγγλόφωνη έκδοση της εβραϊκής εφημερίδας Haaretz (28.11.10). Η οποία ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισράηλ Λίμπερμαν, σχεδίαζε να ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία δημοσίων σχέσεων σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον επόμενο χρόνο.
Η εκστρατεία που θα κάνει ευρεία χρήση επαγγελματιών και ειδικών των δημοσίων σχέσεων, από τις εβραϊκές πρεσβείες στην Ευρώπη, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέχρι και χίλιους ανθρώπους σε κάθε χώρα, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν να μεταδοθεί το “μήνυμα του Ισραήλ”.
Κάθε πρεσβεία έπρεπε να ετοιμάσει έναν κατάλογο με χίλιους πιθανούς συνεργάτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πού θα αναζητούσαν τους “συμμάχους” τους οι ισραηλινές πρεσβείες. Όπως αναφέρει η πρεσβεία, ανάμεσα στους τύπους των προσώπων που θα αναζητούσαν για να συμμετέχουν στην εκστρατεία θα ήταν μέλη των τοπικών εβραϊκών κοινοτήτων, ακτιβιστών σε χριστιανικές οργανώσεις (μάλλον αναφέρεται σε ευαγγελιστές και προτεστάντες), δημοσιογράφους, πολιτικούς, διανοούμενους, ακαδημαϊκούς και “ακτιβιστές” φοιτητικών οργανώσεων.
Κοιτάξτε να δείτε συμπτώσεις μεταξύ του τι έψαχναν οι ισραηλινές πρεσβείες και του ποιοί διοργανώνουν εδώ τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις…
Φυσικά η Haaretz δεν ανέφερε το εάν αυτοί οι εθελοντές για την μετάδοση του μηνύματος του Ισράλ ή θα ήταν αφιλοκερδείς ή το ισραηλινό κράτος θα φρόντιζε να τους αποζημιώσει για τον κόπο τους, με οποίοδήποτε τρόπο.

Πάντως αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή αυτή η σύμπνοια τριών συγκεκριμένων πολιτικών αξόνων για την διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Και μάλιστα τόσο κοντά η μία στην άλλη που μπορεί κάλλιστα σε κάποιον να μπεί η υποψία μιας προσπάθειας συντονισμού μίας επικοινωνιακής “επίθεσης” σε κάθε μέτωπο. Από τα Εξάρχεια έως την Βουλή και τα Πανεπιστήμια, αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για την σχέση της ελληνικής ιστορίας με τον εβραϊσμό είναι αν μη τι άλλο αξιοπερίεργο.
Θα πει κανείς πολλά πράγματα είναι αξιοπερίεργα σε αυτήν εδώ την ζωή. Αξιοπερίεργη είναι και η κοινή καταγωγή των “κατεχόντων” του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, αξιοπερίεργες είναι και οι σχέσεις των “αντιεξουσιαστών” με δισεκατομμυριούχους τύπου Σόρος, οι οποίοι με την σειρά τους χρηματοδοτούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουν “ακτιβιστές” οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και σύμβουλοι πρωθυπουργών.
Αλλά άμα κάτσεις να τα ψάξεις όλα αυτά και καταλήξεις σε κανένα συμπέρασμα, να δεις που στο τέλος θα σε πούν συνομωσιολόγο και θα σε βγάλουν και τρελό. Οπότε για να είμαστε καλυμμένοι, μήπως να πιστέψουμε ότι πρόκειται όντως περί συμπτώσεων και απλά την ίδια στιγμή η σχέση των Εβραίων με την χώρα μας συγκίνησε αρκετό κόσμο; Ίσως να είναι και έτσι..

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ελεύθερη Ενέργεια: Howard Johnson μαγνητικός κινητήρας.






Περιοδικό Science & Mechanics  (Spring 1980)
“Amazing Magnet-Powered Motor”
“Εμείς δεν χορηγούμε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την αέναη κίνηση μηχανών”, δήλωσαν οι  εξεταστές στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ.


Δεν θα λειτουργήσει επειδή παραβιάζει το νόμο της διατήρησης της ενέργειας», είπε ο ένας φυσικός μετά τον άλλον.  
Αλλά επειδή, ο εφευρέτης Howard Johnson δεν είναι το είδος του ανθρώπου που εκφοβίζεται μπόρεσε και πήρε στις ΗΠΑ το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με  Αρ. 4151431 το οποίο περιγράφει πώς είναι δυνατόν να παράγει κινητήρια δύναμη, όπως και σε μια μηχανή, χρησιμοποιώντας μόνο την ενέργεια που περιέχεται στα άτομα μόνιμων μαγνητών. Ο Johnson έχει ανακαλύψει πώς να κατασκευάσουμε κινητήρες που λειτουργούν χωρίς την εισροή ηλεκτρικής ενέργειας ή κάθε άλλου είδους εξωτερική ενέργεια!
Ο μνημειώδης χαρακτήρας της εφεύρεσης είναι προφανής, ειδικά σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει ένα ανησυχητικό, αυξανόμενο πρόβλημα  έλλειψης ενέργειας.  
Ωστόσο,ο εφευρέτης Johnson δεν έτρεξε να πλασάρει την δημιουργία του ως το τέλος για να  λύση το παγκόσμιο πρόβλημα της ενέργειας.  
Έχει πιο σημαντική δουλειά να κάνει,’οπως το να πείσει μια σειρά από σκεπτικιστές ότι οι ιδέες του είναι πράγματι πρακτικές.


Τελείως ελεύθερη ενέργεια απεριόριστη  δωρεάν για όλους.
Μήπως έχετε ακούσει ξανά τίποτα..
Μπόρεσαν και το απέκρυψαν μέχρι και σήμερα..
Δεν προχώρησε στην παραγωγή.Τι περιμένατε κάτι διαφορετικό μήπως.
Πως θα μας κρατάνε δέσμιους οι κυβερνήσεις..

Hellas XG 2011
https://1greek.wordpress.com

ΚΑΖΑΚΗΣ ALERT!:ΣΕ 2 ΜΕ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΩΧΕΥΕΙ

Έγγραφα "φωτιά" Καμμένου για Βενιζέλο > "Κυβέρνηση δοσίλογων"



Μετά τις συνεχείς κόντρες του με την οικογένεια Παπανδρέου, μέσω Facebook και τη δημοσίευση εγγράφων για τον Αντρίκο Παπανδρέου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος ξαναχτυπά. Ο κ. Καμένος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, "έχετε ήδη υπογράψει στο Αγγλικό δίκαιο", αναφερόμενος στις συμφωνίες για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το "κούρεμα".
Ρωτώντας χαρακτηριστικά "ποιους δουλεύετε" δημοσιεύει έγγραφα για να αποδείξει τα λεγόμενά του ένα από τα οποία φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Ακολουθούν τα έγγραφα που δημοσίευσε ο κ. Καμμένος.













Καμμένος: "Κυβέρνηση δοσίλογων"

Άστραψε και βρόντηξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κανάλι 1" έκανε λόγο για "κυβέρνηση δοσίλογων".

"Δεν είναι κυβέρνηση αυτή, είναι κυβέρνηση παράδοσης της χώρας, κυβέρνηση των δοσίλογων" είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα χαρακτήρισε το Σαββατοκύριακο που έρχεται ως "Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαρθολομαίου" υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα επιδιώξουν προσφυγή στις κάλπες.

"Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ακριβώς το 48ωρο που έρχεται διότι από ότι φαίνεται είναι το 48ωρο και το Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαρθολομαίου. Βλέπω ετοιμάζονται να παραδώσουν τα πάντα εντός 48ώρου" δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Μάλιστα προειδοποίησε τους βουλευτές των κομμάτων ότι σε περίπτωση που υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι υπεύθυνοι για εσχάτη προδοσία.

"Αν αποφασίσουν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων να εκδώσουν τη χώρα μας, τις γυναίκες και τις μητέρες μας θα τους το επιτρέψουμε; Δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία στον Ελληνικό Λαό" είπε γλαφυρά ο κ. Καμμένος.
greeknation.blogspot.com

Η Gazprom αυξάνει την παροχή Αερίου στην Ελλάδα, μετά από έκτακτο αίτημα



Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα συμβατικά επίπεδα, μετά τον κρύο φετινό χειμώνα.
Οι εξαγωγές αερίου από το μονοπώλιο της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά με εφοδιασμό της Ελλάδας, κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Η εταιρεία διέθεσε 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του καυσίμου στην Ελλάδα το περασμένο έτος.
Η Gazprom αποφάσισε να αυξήσει την παροχή Αερίου στην Ελλάδα.
Η εταιρεία ενδέχεται να κατασκευάσει τελικά τον αγωγό South Stream φυσικού αερίου στην Ελλάδα…
Αυτό ανέφερε η εταιρεία σε ξεχωριστή δήλωση, μετά την συνάντηση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Αλεξέι Μίλερ, με τον Αντώνη Σαμαρά.

ΥΠΕΘΑ: "Δεν θα απολύσουμε κανέναν ένστολο από τις ΕΕΔ"!


"Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν ένστολο. Μπορεί η τρόϊκα να ζητάει μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο ασφάλειάς της.
Άλλο πράγμα είναι το συμμάζεμα των οικονομικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλο πράγμα να απολύσουμε ανθρώπους από τους οποίους κρέμεται ανά πάσα στιγμή η ασφάλειά μας και η υπεράσπιστη κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μπορεί να μην προσλάβουμε νέους ΕΠΟΠ, μπορεί να μειωθεί σε προοδευτικά η εισαγωγή των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, χωρίς να θιγεί πάντως η επάνδρωση, αλλά απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Τουλάχιστον η νυν πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα ανάλογο αίτημα".
Αυτή ήταν η σαφή και συγκεκριμένη τοποθέτηση υψηλά ιστάμενης πηγής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις απαιτήσεις της τρόϊκας να μειωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων σις παραγωγικές σχολές. Χαιρόμαστε για την καθαρή θέση της πολιτικής ηγεσίας και την μεταδίδουμε...



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Έλληνες και Ιστορία

Να ξέρετε Έλληνες ότι πρέπει να είστε υπερήφανοι για την φυλή σας και να θυμάστε πάντα ότι το πιο "βαθύ" σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή.

Σε αυτό το σκοτάδι ζούμε που φένεται να έχει χαθεί η ελπίδα και νομίζουμε ότι θα κρατήσει για πάντα,δεν είναι όμως έτσι....

Δεν πρέπει να λειτουργούμε σαν τα μυρμήγκια μα ούτε σαν τις μύγες,για αυτά τα πλάσματα η μέρα και η νύχτα διαρκούν σαν δεκαετίες στο μικρό κύκλο ζωής που έχουν.

Εάν λοιπόν είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο λίγο πριν την αυγή γιατί πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας;

Γιατί πρέπει να εγκλωβιστούμε στην λογική της απραγίας και της μιζέριας;

Τι έχεις να χάσεις Έλληνα;τι φοβάσε;......οι προγόνοι σου, σου έδωσαν άπλετα πνευματικά εφόδεια για να αντιμετωπίσεις το αύριο που σου ετοιμάζουν χωρίς να σε ρωτήσουν.
Όμως εσύ Έλληνα πάντα ήσουν μικρό παιδί και ξέχναγες αλλά όταν έπρατες την σκέψη σου πάντα τα ίδια έκανες και αναγενιόσουν πάλι από το τίποτα και ξανά τους προγόνου σου "ευλογούσες".
  Θυμήσου ότι το έχεις κάνει πολλές φορές μέσα στην ιστορία και πάντα όλα ξεκινούσαν από μία "μικρή" ιδέα που σου έχει ποτιστεί βαθιά μέσα στην ψυχή σου.

Αυτή η ιδέα δεν έχει όνομα μα ούτε υπόσταση υλική,και είναι μέσα σου και χωρίς αυτό δεν ζεις,μα ούτε "αυτό" χωρίς εσένα,και σε παροτρύνει να κάνεις πάντα το υπερβατικό χωρίς να ρωτάς την στιγμή που οι "άλλοι" σε θεωρούν "δεδομένο",και άξαφνα από "δεδομένο" γίνεσαι ένας ασύμετρος παράγοντας που δίνεις παραδειγματισμό και "αληθινή ουσία" στην ιστορία του ανθρώπου.

Η Ιστορία σε αγαπάει Έλληνα εσύ τις δίνεις ουσία εσύ την έχεις κάνει τροφή για σκέψη στους "άλλους" εσύ την έκανες επιστήμη και σε αγαπάει για αυτό, και σε περιμένει να την ξαναγαπήσεις όπως εσύ ξέρεις μόνο.

Σύντομα Έλληνα θα δώσεις τον αγώνα σου και η Ιστορία σε περιμένει στο ίδιο σημείο που την συναντάς την ώρα της αυγής.

Ιωάννης Λ

Ελληνοτουρκικό πόλεμο με την εμπλοκή της Ρωσίας “βλέπει” η Pravda


Τίτλος ανάλυσης: 2012 The Year We Entered the Tunnel (ημ/νια: 13.01.2012) - Ανάλυση για το τι έρχεται μέσα στο 2012 κάνει η Ρωσική PRAVDA και αναφέρεται σε πάρα πολλές χώρες. Μέσα σε όλες είναι και η Ελλάδα που σύμφωνα με το δημοσίευμα –που δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ κιόλας- το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα πέσει η σημερινή κυβέρνηση μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα. Η χώρα θα οδηγηθεί και τυπικά σε πτώχευση και στη δραχμή. “Αμέσως θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία για ευρύτερη συμμαχία και την ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στην Ελλάδα. Πριν αυτές ολοκληρωθούν, η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου και Τουρκίας – Ισραήλ.

Παρότι η Τουρκία θα έχει τρία ανοιχτά μέτωπα, κάποια «μεγάλη δύναμη» θα την οδηγήσει στην απόφαση να ασχοληθούν κυρίως με την Ελλάδα”. “Οι Έλληνες θα πολεμήσουν ηρωικά και όσο μπορούν. Ωστόσο οι Τούρκοι θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη που θα σταματήσει η προέλαση τους. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε θα μείνουν αποστασιοποιημένοι. Η Τουρκία βλέποντάς το θα συνεχίσει την προέλαση προς την Κεντρική Ελλάδα, αλλά με πολύ αργότερους ρυθμούς από ότι σχεδίαζαν λόγω ότι οι Κούρδοι θα τους επιτεθούν στο εσωτερικό τους και θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Ισραήλ”.

“Η Ρωσία θα παραμείνει αμέτοχη μέχρι που οι αγριότητες των Τούρκων ενάντια στους Ορθόδοξους Έλληνες θα φέρουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα πετάξει προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας την ώρα που η βουλγαρική κυβέρνηση θα πέφτει επίσης από στρατιωτικό πραξικόπημα”.
“Η Ρωσία θα ξεκινήσει να απειλεί ανοιχτά την Τουρκία ενώ το ΝΑΤΟ θα απειλεί τη Ρωσία να παραμείνει ουδέτερη. Ο Ρωσικός στρατός θα επιτεθεί στη Γεωργία. Η Αρμενία θα μπει στον πόλεμο στο πλάι της Ρωσίας ενώ το Αζερμπαϊτζάν στο πλάι της Τουρκίας. Σε τέσσερις μέρες η Τιφλίδα θα πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας θα έχει ήδη ξεκινήσει…”
“Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και θα ηττηθεί. Η εξέλιξη αυτή θα βάλει στον πόλεμο την Ουκρανία στο πλάι της Ρωσίας. Τέλη του 2012 η Τουρκία θα έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο Ισραήλ, ενώ θα έχουν χάσει και το μισό ανατολικό μέρος της χώρας τους από Αρμένιους και Κούρδους. Θα αποσυρθούν από την Κεντρική Ελλάδα αλλά θα συνεχίσουν να κρατούν τη Θεσσαλονίκη ενώ θα δέχονται μαζικές επιθέσεις (στη Θεσσαλονίκη) από Βούλγαρους και Σέρβους. Την ίδια περίοδο θα χάσουν ολόκληρη την Κύπρο. Η καταστροφή της Τουρκίας θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2013 με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Ρώσους”.
“Η Τουρκία θα διαλυθεί ως κράτος και θα χωριστεί σε τρία μέρη: Το ένα μέρος θα το πάρουν οι Έλληνες (Βυζάντιο), το άλλο οι Αρμένιοι και το τρίτο οι Κούρδοι”.


greeknation.blogspot.com

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ


Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Α. Βλαχάκου, που έπεσε στα Ίμια στις 31/1/1996, θα τελέσει ο Δήμος Πειραιά, στον ανδριάντα του στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας), την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, στις 11:30 π.μ..

Μαζικές απολύσεις στελεχών των Ε.Δ. ζήτησε η τρόϊκα για να δώσει το νέο δάνειο!


Στην "καρδιά" κτυπάει πλέον η τρόϊκα την ασφάλεια της χώρας, εσωτερική και εξωτερική, ζητώντας για πρώτη φορά ευθέως από την κυβέρνηση Παπαδήμου και προκειμένου να εγκρίνει το νέο δανειακό πακέτο, μαζικές απολύσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων! Δηλαδή των ΕΠΟΠ που στελεχώνουν τις μονάδες πλέον ευαίσθητες μονάδες, όπως των αντιαεροπορικών όπλων, των τεθωρακισμένων, των ειδικών δυνάμεων κλπ!
Επίσης ζητούν να μειωθούν οι εισαγωγές στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας σε μια εποχή που η εγκληματικότητα σαρώνει αστικές, ημιαστικές κια αγροτικές περιοχές.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν εν είδη τελεσίγραφου στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με ένα ολόκληρο πακέτο εξοντωτικών μέτρων, όπως: μείωση των επικουρικών συντάξεων, απολύσεις μέχρι του ριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα (εδώ έχουν βάλει οι τραπεζίτες "το δακτυλάκι τους"), κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,  απολύσεις στις τράπεζες πουθ ελέγχονται από το δημόσιο, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων, κλπ.
Πρακτικά δεν δέχονται τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και ζητούν την "εδώ και τώρα" ψήφιση των νόμων αυτών. Διαφορετικά "Οϋτε ευρώ δεν θα πάρετε". Ο γνωστός εκβιασμός σε ένα φοβισμένο έθνος, σε μια κοινωνία που δείχνει να μην έχει την δύναμη πλέον να αντιδράσει.
Και όλα αυτά με διεκπεραιωτή φυσικά τον Λ.Παπαδήμο, ο οποίος παρέλαβε την λίστα του εκβιασμού από την τρόϊκα και την κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης...
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Σαχινίδης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν δεκτές οι απολύσεις των στελεχών των Ε.Δ. προκειμένου να μην θιγούν περαιτέρω μισθολογικά τα υπόλοιπα στελέχη...


 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Avigdor Liberman: "Το Ισραήλ θα πρέπει να γίνει μέρος της Ενωμένης Ευρώπης"


Το Ισραήλ θα πρέπει να γίνει μέρος της ενωμένης Ευρώπης. Η γνώμη αυτή εκφράστηκε από τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν στη Διεθνή Διάσκεψη, οι εργασίες τη οποίας άρχισαν στη Βιέννη με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Λίμπερμαν είπε ότι το Ισραήλ είναι η μόνη σταθερή δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, και εκπροσωπεί εκεί όλο τον δυτικό πολιτισμό.

Ο Λίμπερμαν παραπονέθηκε επίσης για τους κακούς τους γείτονες, λέγοντας «Θα ήταν καλύτερα αν ο Μωυσής οδήγουσε τους Εβραίους κάπου στη γειτονιά της Γερμανίας, της Αυστρίας ή της Ιταλίας».


 greeknation.blogspot.com

Το ΠΑΣΟΚ στο ποσοστό του 1974 - Στο κατώφλι της Βουλής οι "σκληροί" της δεξιάς


Συγκλονιστικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον αυτό που καταγραφόταν στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα καταγράφονται σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, όπου το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με αναγωγή των αναποφάσιστων επιστρέφει στο ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του ... 1974 ή για την ακρίβεια ελάχιστα κάτω από το ποσοστό των εκλογών εκείνων, με 12%!
Το κυβερνητικό κόμμα κανονικά πρέπει να θεωρείται πλέον "πολιτικό απολίθωμα" και τίποτα, ούτε η αλλαγή αρχηγού δείχνει να μπορεί να το διασώσει, όπως μαρτυρούν όλα τα ποιοτικά στοιχεία, αφού σε όλες τις περιπτώσεις και με όποιον αρχηγό από τους τρεις βασικούς υποψηφίους (Ε.Βενιζέλο, Α.Λοβέρδο και Μ.Χρυσοχοϊδη) και αν ερωτηθούν οι πολίτες, κερδίζει ελάχιστα (2-3% επάνω στην καλύτερη περίπτωση). Εκλέγει, δε, περί τους 35-40 βουλευτές!
Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η άνοδος της εθνικής δεξιάς, όπου ο βασικότερος πολιτικός εκφραστής της το κόμμα της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται στο κατώφλι της Βουλής με ποσοστό 2,5%, όσο δηλαδή και η Δημοκρατική Συμμαχία, που όμως παρουσιάζουν αντίστροφη δυναμική: Οι δυνάμεις και το ποσοστό των "σκληρών" της δεξιάς ανεβαίνουν ως απόρροια και της αδυναμίας Ν.Δ και ΛΑΟΣ να προσελκύσουν αυτό που λέγεται "κόσμος της πατριωτική δεξιάς"!
Κατά τα λοιπά, η Αριστερά και σε αυτή την δημοσκόπηση σαρώνει: Δημοκρατική Αριστερά, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι συγκεντρώνουν συνολικά 40,5%! Μαζί με το Άρμα Πολιτών και άλλα μικρά αριστερά κόμματα φτάνουν το 45%!

Η ΝΔ, λοιπόν, προηγείται με ποσοστό 30,5%, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Δημοκρατική Αριστερά με 13%. Ακολουθούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 12,5% για το κάθε κόμμα, ενώ στην πέμπτη θέση, όπως προείπαμε, κατατάσσεται το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό μόλις 12%. Στη συνέχεια ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, με σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το 2009, 6%.Οι Οικολόγοι οριακά σε αυτή την δημοσκόπηση μαπίνουν στην Βουλή με το 3%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το Άρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή, στην δημοσκόπηση εμφανίζονται με ποσοστά περίπου στο 2,5%, ενώ 1% κερδίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ν.Δ. και ΛΑΟΣ έχουν απωλέσει πλήρως την δυναμική που είχαν μέχρι το Νοέμβριο και με ελαφρά μειωμένα ποσοστά παραμένουν στα ίδια επίπεδα που τους δίνουν συνολικά το πολύ 153 έδρες (135+18) περίπου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ρωσία: "Στόχος των πυρηνικών μας όπλων η Τουρκία λόγω αντιβαλλιστικού ραντάρ"!



Mε μία ανακοίνωση-κεραυνό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, την στοχοποίηση από βαλλιστικά πυρηνικά βλήματα του τουρκικού αντιβαλλιστικού ραντάρ που έχει εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαλάτειας, 400 μίλια νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα την 1η Ιανουαρίου 2012! Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Σε μια στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων για το ζήτημα της αντιβαλλιστικής άμυνας γενικότερα, η εγκαινίαση του συστήματος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δικαιολογεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει ο Ρώσος Πρόεδρος, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ». Δηλαδή στοχοποίηση με τακτικά ή μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικά βλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Ν.Μεντβέντεφ.
Για την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ στη Ρωσία, τοποθετήθηκαν τακτικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές Iskander-M, για την Τουρκία, οι πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι θα στοχοποιηθεί με μεσαίου (MRBM) ή μεγάλο βεληνεκούς (ICBM) βλήματα ανάλογα με το τι θα κριθεί προσφορότερο από την ρωσική στρατηγική διοίκηση. 

Η Ρωσία από πέρσι είχε ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει βλήματα Iskander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ με στόχο το αντιβαλλιστικό ρνατάρ της Πολωνίας και το ίδιο θα πράξει και για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα πράξει το ίδιο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον περασμένο Νοέμβριο επανέλαβε ότι η χώρα του θα λάβει αντίμετρα για την πολιτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ και τα οποία περιλαμβάνουν την εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος ραντάρ στο θύλακα του Καλίνιγκραντ, την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων Iskander, καθώς και την εγκατάλειψη τη συνθήκης START. Ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των Iskander-Μ στην Πολωνία

Το τουρκικό ραντάρ AN/TPY-2 (συχνότητα λειτουργίας Χ) αποτελεί μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας THAAD το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει βλήματα μέσης εμβέλειας σε μεγάλο ύψος, αλλά όπως έχει αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας σε περίοδο κρίσης.

Tην έναρξη λειτουργίας επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι το ραντάρ (φωτό κάτω με την τουρκική σημαία) ξεκίνησε τις δραστηριότητες παρακολούθησης. Στον σταθμό ελέγχου, εκτός από τους Τούρκους, βρίσκεται και μία ομάδα Αμερικανών που χειρίζονται το σύστημα.Είναι η πρώτη φορά μετά την πυραυλική κρίση στην Κούβα τον Οκτώβριο του 1962, όταν συμφωνήθηκε η αμοιβαία μεταφορά των ρωσικών πυραύλων από την Κούβα και των αμερικανικών πυραύλων Thor από την Τουρκία που η γειτονική μας χώρας επίσημα στοχοποιείται με πυρηνικά όπλα από την Ρωσία…

Εκπληρώνεται σιγά σιγά η Προφητεία Γαβριήλ



Τι μας λέει η προφητεία του Γέροντος Γαβριήλ:  


"Στους εσχάτους καιρούς τους ανθρώπους θα τους σώσουν η αγάπη, η ταπείνωση και η καλοσύνη. Η καλοσύνη ανοίγει τις πύλες του Παραδείσου, η ταπείνωση οδηγεί μέσα σ' αυτόν, αλλά η αγάπη εμφανίζει τον Θεό".
Όλους όσους πήγαιναν σ΄αυτόν για ευλογία, τους παρακαλούσε κλαίγοντας: < Νά κάνετε το καλό για να σας σώσει η καλοσύνη σας. Η γη κατά το ήμισυ έγινε Άδης. Ο Αντίχριστος στέκεται στην πόρτα και δεν τη χτυπά απλώς, αλλά ορμά μέσα. Εσείς θα τον δείτε τον Αντίχριστο. Θα προσπαθήσει να βασιλεύσει σε όλον τον πλανήτη. Παντού θα γίνονται διωγμοί... Μη μένετε χώρια. Κρατηθείτε μαζί, δέκα- δεκαπέντε μαζί. Βοηθείτε ο ένας τον άλλο.




Στους έσχατους χρόνους να μην κοιτάτε τον ουρανό : Μπορεί να πλανηθείτε από τα ψευδοσημεία πού θα παρουσιάζονται εκεί. Θα εξαπατηθείτε και θα απωλεσθείτε... Θα βάλουν τό χάραγμά του Αντιχρίστου στο χέρι και το μέτωπο. Τα διάφορα προϊόντα δεν μπορούν να σας προκαλέσουν βλάβη. Έστω κι αν βάζουν σ' αυτά τον αριθμό του Αντιχρίστου, αυτό δεν είναι ακόμη το χάραγμα. Πρέπει να λέτε το "Πάτερ ημών¨, να κάνετε το Σταυρό σας και η τροφή σας θα αγιάζεται.
Στα χρόνια του Αντιχρίστου οι άνθρωποι θα περιμένουν τη σωτηρία από το Διάστημα. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο τέχνασμα του Διαβόλου. Η ανθρωπότητα θα ζητεί βοήθεια απότους εξωγήινους, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτοί στην πραγματικότητα είναι δαίμονες>.
Ρώτησαν το στάρετς αν μπορεί κανείς να κλέψει τροφή, όταν δε θα μπορεί να την αγοράσει. Απάντησε έτσι : < Αν κλέψεις, θα παραβείς μία από τις δέκα εντολές. Όποιος ενεργεί έτσι, ακόμη κι έτσι δέχεται τον Αντίχριστο. Ο πιστός άνθρωπος πρέπει να ελπίζει στο Θεό. Ο κύριος στους εσχάτους χρόνους θά ενεργεί τέτοια θαύματα, ώστε ένα φυλλαράκι από το δέντρο θα φθάνει για τροφή ενός μηνός. Στ΄αλήθεια. Ο πιστός άνθρωπος θα σταυρώνει τη γη και εκείνη θα του δίνει ψωμί. Αν βιάσουν ένα κορίτσι, το διακορεύσουν χωρίς τη θέλησή του, αυτό ενώπιον του Θεού θα παραμείνει παρθένος. Έτσι θα γίνει και με το χάραγμα του Αντιχρίστου. Αν δώσουν το χάραγμα ενάντια στη θέληση του ανθρώπου, αυτό δεν θά ενεργεί πάνω του. Στο Ευαγγέλιο ειναι γραμμένο ότι παντού θα γίνονται διωγμοί αλλά και θλίψη σε όποιον προδίδει το Ευαγγέλιο. Θα έρθει καιρός που θα είναι απαραίτητο να φύγετε στα βουνά, μόνο να μην το κάνετε ένας-ένας. Ομαδικά να φεύγετε στα βουνά και τα δάση. Για τους πιστούς χριστιανούς η μεγαλύτερη θλίψη θα είναι ότι αυτοί θα φεύγουν στο δάσος αλλά οι κοντινοί τους άνθρωποι θα δέχονται το χάραγμα του Αντιχρίστου. Στους εσχάτους χρόνους οι οπαδοί του Αντιχρίστου θα πηγαίνουν στην εκκλησία, θα βαπτίζονται, θα κηρύττουν για τις ευαγγελικές εντολές. Ομως μην τους πιστεύετε. Αυτοί δεν θα έχουν τα καλά έργα. Μόνο με τα καλά έργα μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τον αληθινό χριστιανό>.




Γι' αυτό θα πρέπει να μένουμε επιφυλακτικοί όσα θα μας έρθουν.
Το μυστικό και το κλειδί είναι η ΠΙΣΤΗ!




Ίδωμεν....




http://asimpiestos.blogspot.com

O Eνεργειακός Θησαυρός του Καστελόριζου και γιατί θα κάνει τα πάντα η Τουρκία για να τον αποκτήσει!


Ένας ενεργειακός θησαυρός, άγνωστος μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, βρίσκεται «κρυμμένος» στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για τους υδρίτες, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη.Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου βρίσκεται στο... σημείο αυτό, προκαλώντας –όπως είναι φυσικό- το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων.

Τη σημασία του συγκεκριμένου κοιτάσματος ανέδειξε το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη των υδριτών και της βιόσφαιρας του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Exploration and Evaluation of the Eastern Mediterranean Sea Gas Hydrates and the associated deep biosphere” Eastern Mediterranean: Anaximander Mountains (Anaximander), που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Αναζήτηση και εκτίμηση των υδριτών της ανατολικής Μεσογείου και της βαθιάς βιόσφαιράς του:οροσειρά Αναξίμανδρου».

Το κύριο αντικείμενο του προγράμματος ηταν η διερεύνηση και δειγματοληψία υδριτών απο την υποθαλάσσια οροσειρα του Αναξίμανδρου, η δειγματοληψία τους με εξειδικευμένους δειγματολήπτες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ευρωπαική ηπειρο και η διατήρηση δειγμάτων υδριτών σε συνθήκες μεγάλου βάθους (υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία) και οι εξειδικευμένες εργαστηριακές τεχνικές σύνθεσης υδριτών αλλα και βακτηριδιακής δόμησης-αποδόμησης τους.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο ερευνητής δρ. Κωνσταντίνος Περισοράτης του ΙΓΜΕ, ενώ συμμετείχαν κι άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ, του ΕΛΚΕΘΕ,των Πολυτεχνείων Κρήτης, Βερολίνου και Κλάουσταλ Γερμανίας, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αμστερνταμ και Ουτρέχτης της Ολλανδίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών της Βαρκελώνης Ισπανίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 2003 και 2004 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα δύο επιστημονικές αποστολές με το Ωκεανογραφικό Πλοίο «Αιγαίο». «Η έρευνα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω των στοιχείων που συνέλεξαν και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν δίνοντας συνεχώς απαντήσεις στις έρευνες που σχετίζονται με τους υδρίτες», εξηγεί ο συντονιστής Κ. Περισοράτης.
Η περιοχή ερευνών βρίσκεται εκτός χωρικών υδάτων της Τουρκίας αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ζητήθηκε από την Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ, από όπου δόθηκε η σχετική άδεια.
«Τα επιστημονικά ταξίδια στη ΝΑ Μεσόγειο ξεκίνησαν μόλις το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, έριξε άγκυρα στα λεγόμενα υποθαλάσσια υβώματα του Αναξίμανδρου όπου υπάρχουν τα λασποηφαίστεια Amsterdam, Athina, Kazan, Kula, Thessaloniki -τα ονόματα τους δόθηκαν, όπως συνηθίζεται, από τους επιστήμονες των διάφορων ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν», μας λέει η δρ. Χρυσάνθη Ιωακείμ, μικροπαλαιοντολόγος –στρωματογράφος της Δ/νση Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕ που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

«Ένας γερανός από το κατάστρωμα απελευθέρωσε τους ειδικούς πυρηνοσυλλέκτες (βαρύτητας, αυτόκλειστο που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος κ.α.) που με μεγάλη ταχύτητα διέσχισαν τα 2250 μέτρα που τους χώριζαν από την επιφάνεια της θάλασσας. Καρφώθηκαν σχεδόν 2-3 μέτρα μέσα στον πυθμένα και συνέλεξαν ιζήματα με κρυστάλλους υδριτών, και υλικό πελαγικών σχηματισμών που συνέβαλαν να γίνουν πολυάριθμες έρευνες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο ερευνητικές αποστολές απο το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ (2003 ΚΑΙ 2004) στην περιοχή του Αναξίμανδρου. «Ερευνήθηκε μια περιοχή έκτασης 3000 Km² με πολυδεσμικό σύστημα διασκόπισης του πυθμένα με χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του ερευνητικού σκάφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα λεπτομερειακή αποτύπωση της μορφολογίας του πυθμένα των υποστρωμάτων του πυθμένα σε βαθμό με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή πού μέχρι τώρα είχε επιτευχθεί από άλλες διεθνείς ερευνητικές αποστολές.

Επίσης διερευνήθηκε η δομή και εξέλιξη των υλυοδόμων της ευρύτερης περιοχής», εξηγεί ο Βασίλης Λυκούσης, γεωλόγος-ωκεανογράφος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας που συμμετείχε στην έρευνα εκπροσωπώντας το ΕΛΚΕΘΕ. «Με βάση την πολύ πυκνή και εκτεταμένη δειγματοληψία του βυθού εντοπίστηκαν υδρίτες σε νέες θέσεις με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την εκταση ανάπτυξης των υδριτών στον πυθμένα αλλά και την πυκνότητά τους εντός των επιφανειακών υποστρωμάτων του πυθμένα με τελικό αποτέλεσμα την κατανομή και υπολογισμό του ογκου του μεθανίου. Ανακάλύφθηκαν νέοι υλυοδόμοι (mud Volcano ή λασποηφαίστια) που του δώθηκε από τους Έλληνες ερευνητές τα ονοματα ΑΘΗΝΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με μεγάλη (εκτος των αλλων) πολιτική σημασία», τονίζει.
«Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια νέα έκταση και βαρύτητα στις έως τώρα γνώσεις μας για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Καταρχήν ανατρέπονται οι επιφυλάξεις για την ύπαρξη επιφανειακών υδριτών –μόλις 0,5m κάτω από την επιφάνεια του βυθού- καθώς και για την έκτασή τους. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι πιθανόν η παρουσία των υδριτών σε τόσο μικρό βάθος να οφείλεται σε τοπικά φαινόμενα έκχυσης προερχόμενα από μεγαλύτερα βάθη. Η δειγματοληψία πυρήνων υδριτών σε ελάχιστο βάθος κατω απο τον πυθμένα ανατρέπουν την άποψη αυτή αλλά και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παρουσία των υδριτών στην Ανατ. Μεσόγειο είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ’ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί», τονίζει ο δρ. Λυκούσης.
Με βάση τις γεωλογικές-γεωχημικές έρευνες των υδριτών που φιλοξενούνται στην περιοχή του Αναξιμάνδρου αυτοί βρίσκονται σε βάθος 40-100 cm κάτω από την επιφάνεια του βυθού, εκτιμάται ότι σε έκταση ιζημάτων 22.5 km³ περιέχονται 0.25 km³ υδριτών, είναι κυρίως θερμογενούς προέλευσης, η περιεκτικότητά τους είναι μεθάνιο 96.5% και αιθάνιο 3% κά. και δεν είναι εκμεταλλεύσιμοι με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.
Ωστόσο, η τεχνολογία καλπάζει…. Η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου όλο και περισσότερο με τους ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες καταδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τον σημαντικό ρόλο που κατέχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σημαντικούς, τόσο για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας όσο και τις εξελίξεις σε φυσικά φαινόμενα που ήδη απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.
Τι είναι οι υδρίτες
Εδώ και αρκετά χρόνια, σ’ένα τομέα όχι τόσο γνωστό εστιάζεται το ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών προσπαθειών που θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στο κλιματικό ισοζύγιο. Πρόκειται για τις έρευνες υδριτών (ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες του μεθανίου) κυρίως που βρίσκονται στους ωκεανούς.
Οι υδρίτες (Gas Hydrates) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες (clathrates) και αποτελούνται από έξι έως οκτώ μόρια νερού υπό μορφή πάγου και εγκλείουν ένα μόριο μεθανίου σε στερεά μορφή. Αυτοί βρίσκονται κυρίως στα ηπειρωτικά περιθώρια, εκεί όπου το νερό είναι σχετικά ψυχρό, η πίεση αρκετά υψηλή και η οργανική ύλη αρκετή για να ικανοποιήσει τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο.

Οι υδρίτες κυρίως μπορούν να είναι πολύ ασταθείς ενώ η θερμοκρασία να αυξηθεί και η πίεση να ελαττωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την μεταβολή κλιματικών συνθηκών τις τεκτονικές κινήσεις ή τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Κυρίως ο ρόλος τους μέσα στις κλιματικές αλλαγές άρχισε να μελετάται τα 25 τελευταία χρόνια. Με βάση τις μελέτες του Kennett (2004), κυρίως στο Τεταρτογενές (1,66 εκατ. χρόνια μέχρι 10 χιλ.χρόνια), για το πέρασμα από το Παλαιόκαινο στο Ηώκαινο περίπου 55 εκατ. χρ. καθώς και σε άλλες περιόδους όπως το όριο Περμίου-Τριαδικού περίπου 245 εκατ. χρ., Νέο-Παλαιοζωικού περίπου 600 εκατ. χρ. και Ιουρασικού περίπου 200-150 εκατ. χρόνια.
Σχηματίζονται υποθαλάσσια σε βάθος που κυμαίνεται από 1320 έως 2.500 μέτρα, κυρίως κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα όπου επικρατούν συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Όταν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αποσυντίθεται, ο πάγος υγροποιείται και το περιεχόμενο μεθάνιο αποδομείται ως αέριο και αποκτά όγκο 164 φορές μεγαλύτερο.
Η μελέτη βοήθησε στο να κατανοηθούν οι γεωλογικοί, γεωχημικοί παράμετροι των υδριτών και στην μελέτη των οργανισμών που συνυπάρχουν. Οι συλλέκτες είναι λεπτοί μεταλλικοί κύλινδροι και καθώς διεισδύουν στη λάσπη του πυθμένα, απορροφούν μέσα τους μια μεγάλη ποσότητα ιζημάτων που βρίσκονται εκεί τα τελευταία τριάντα πέντε χιλιάδες χρόνια.
Τα ιζήματα αυτά, αποτελούν τον θησαυρό με το κλιματικό αρχείο μιας αρχέγονης εποχής που δεν πρόλαβε να καταγράψει κανένας άνθρωπος. Tα ιζήματα από τους πυρηνοσυλλέκτες έχουν αναλυθεί εκατοστό προς εκατοστό με προηγμένες και εξειδικευμένες τεχνικές υψηλής ανάλυσης. Κάθε εκατοστό ιζήματος θαμμένο μέσα από τον πυθμένα κρύβει τις πληροφορίες για το πώς συμπεριφερόταν το κλίμα ανά μερικούς χιλιάδες χρόνια ή αιώνες. Μέσα στη λάσπη του πυθμένα, σε ιζήματα και μικροοργανισμούς που απολιθώθηκαν με το πέρασμα των αιώνων, κρύβονται τα μυστικά του παλαιοκλίματος. Ήταν μικροοργανισμοί φυτικοί ή ζωικοί που ευδοκιμούσαν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμόρφωνε επι μακρώ χρονικό διάστημα η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.
Για παράδειγμα οι αναλύσεις των ισοτόπων του άνθρακα και του οξυγόνου που γίνονται, στα κελύφη των απολιθωμένων μικροοργανισμών που είναι εγκλωβισμένα μέσα στα ιζήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος μας επέτρεψαν να ερμηνεύσουμε με βάση τις συγκεντρώσεις του ισοτοπικού άνθρακα και του οξυγόνου της μεταβολές –διακυμάνσεις του κλίματος τη συγκεκριμένη περίοδο και έτσι καταλαβαίνουμε πότε επικρατούσε σε μια περιοχή θερμή περίοδος και πότε ψυχρή. Όταν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις άνθρακα, σημαίνει ότι το κλίμα ήταν ζεστό. ενώ αντίθετα όταν οι τιμές στις συγκεντρώσεις οξυγόνου είναι υψηλές τότε κλίμα ήταν ψυχρό.
«Με τη βοήθεια των παλαιοκλιματικών μελετών ελπίζουμε να μπορέσουμε σήμερα να καταλάβουμε πώς και αν θα αλλάξει το κλίμα στα χρόνια που έρχονται. Γνωρίζοντας τί συνέβαινε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια, θα μπορούμε σε ένα μεγάλο βαθμό να γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται το κλίμα και σήμερα. Πολύ περισσότερο, πώς σκοπεύει να συμπεριφερθεί στο μέλλον. Θα δούμε πόσο συχνά εμφανίζονται περίοδοι με ζέστη και πόσο συχνά περίοδοι με κρύο. Θα δούμε ακόμα πώς αυτές οι αλλαγές με τη συχνότητα και τη σφοδρότητα που συμβαίνουν, επηρεάζουν τη φύση γύρω μας. Ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον», εξηγεί η δρ. Ιωακείμ. «Αυτό το κρυμμένο βιβλίο του κλίματος από το παρελθόν που οι επιστήμονες τώρα διαβάζουν, ελπίζοντας να καταλάβουν σε ένα βαθμό με τι τρόπο μπορεί να μεταβληθεί και στο άμεσο μέλλον. Μια και οι μέχρι σήμερα έρευνες τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο περιβάλλον φανερώνουν ότι καταγράφεται κάποια κυκλικότητα των φαινομένων».
Παράλληλα συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν τα κομμάτια των πετρωμάτων που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια των ροών λάσπης των ηφαιστείων, που υπήρχαν πριν την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα αποτελέσματα αυτά μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την προϋπάρχουσα γεωλογική δομή, όσο και την παλαιογεωγραφική της εξέλιξη κατά τα τελευταία 120 εκατ.χρόνια περίπου.
Οι υδρίτες στον πλανήτη
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 ανακαλύφθηκαν στο δυτικό Ατλαντικό και μέχρι σήμερα (όπως φαίνεται στο χάρτη 1) έχουν εντοπισθεί τεράστιες ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο (Ειρηνικό, Ινδικό κ.α.). Η παρουσία των υδριτών στον Ευρωπαϊκό χώρο έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στη Κασπία Θάλασσα, στα στενά του Μπαρέντς και στην Ανατολική Μεσόγειο (στα υποθαλάσσια υβώματα του Αναξίμανδρου) ΝΑ της Ρόδου –ΝΔ ακτές της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες εκτιμάται ότι οι ποσότητες των σχηματισμών που τους φιλοξενούν ανέρχονται περίπου σε (0,7-2)%6 km3 (Milkov 2004). Εδικότερα αναφέρουν ένα κυβικό μέτρο ιζήματος περιέχει λιγότερο από 2,5m3 μεθανίου και άλλων αερίων. Συνήθως μεγάλες συγκεντρώσεις υδριτών εγκλείονται σε σχηματισμούς που διευκολύνουν τη διαφυγή των αερίων μεθανίου όταν αποδομηθούν και αλλάξει η ζώνη ισορροπίας τους (Gas Hydrates, Stability Zone, GHSZ) δηλαδή οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτές οι συνθήκες επίσης εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από το βάθος που βρίσκονται.
Σήμερα και για τα επόμενα χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες από τις πετρελαϊκές εταιρείες σε ότι αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους, λόγω του ότι είναι τεχνικά δύσκολη εξαιτίας των συνθηκών διατήρησης χωρίς να αλλοιώνονται τα in situ χαρακτηριστικά όπου φιλοξενούνται και του μεγάλου βάθους σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες πετρελαίων στις ΗΠΑ προγραμματίζουν τη δοκιμαστική εκμετάλλευση τους στον κόλπο του Μεξικού μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια Εκτιμάται επίσης ότι τα αποθέματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ΗΠΑ για τα επόμενα εκατό χρόνια σε ρυθμούς κατανάλωσης του 1996. Παράλληλα σήμερα γίνονται πολυάριθμες μελέτες σχετικά με το αν οι ποσότητες του μεθανίου και των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων (υδρίτες) που εγκλείονται κυρίως στα υποθαλάσσια λασποηφαίστεια επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επομένως την παγκόσμια περιβαλλοντική ισορροπία. Επίσης ερευνάται η σχέση συνύπαρξης των λασποηφαιστείων με τους υδρίτες μια και αυτοί φιλοξενούνται στις ροές λάσπης που συνδέεται άμεσα με την ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα τους.
Με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πιθανόν οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες να έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από τις παγετώδεις στις μεσοπαγετώδεις περιόδους και αντίστροφα, παίζοντας το ρόλο καταλύτη σε μεγάλες κλιματικές αλλαγές. Και αυτό, διότι οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου σε στερεοποιημένη μορφή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης (χαμηλή θερμοκρασία (2-10ο) και υψηλή πίεση (150-200atm). Όταν οι συνθήκες αυτές αλλάξουν με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν καταγραφεί στα ιζήματα του Τεταρτογενούς αναφέρονται κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων, έχουμε πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά 110μ. περίπου και ταυτόχρονη μείωση της πίεσης στον πυθμένα της θάλασσας. Έτσι έχουμε απελευθέρωση αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Μεταξύ των άλλων υποθέσεων που επικρατούν η πιο ουσιαστική είναι η άποψη ότι όταν το κλίμα αναθερμάνθηκε, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν. Συνεπώς οι εκπομπές του μεθανίου στις υγρές τροπικές ζώνες έχουν εντατικοποιηθεί και ενισχύουν στην συνέχεια την αναθέρμανση του κλίματος. Πολλές συντονισμένες προσπάθειες γίνονται επίσης στο να μελετηθούν και στη συνέχεια ερμηνευθούν οι συνθήκες που επηρέασαν τον κύκλο του μεθανίου κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων. Πιθανόν θα μπορούσε στο μέλλον να θεωρηθεί ότι οι υδρίτες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις γρήγορες κλιματικές μεταβολές. Αυτό για παράδειγμα μας οδηγεί σε ένα μεγάλο ερώτημα: Τι ρόλο παίζει το μεθάνιο και ιδιαίτερα αυτό των υδριτών (clathrates κλειθριτών) μέσα στο γενικό κύκλο του άνθρακα, ένα από τα κύρια κλειδιά στο παγκόσμιο κλιματικό ισοζύγιο του πλανήτη. Τι συμβαίνει όταν οι εγκλωβισμένοι μέσα στα ιζήματα υδρίτες βρίσκονται σε επαφή με τη θάλασσα και ποίος ο ακριβής ρόλος των μεθανοφάγων βακτηριδίων μέσα στα ιζήματα;
Αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν τους κύριους άξονες των μελλοντικών ερευνών μεταξύ άλλων για τον κύκλο του μεθανίου και των επιπτώσεών των στην εξέλιξη του κλίματος. Τέλος , όλοι αυτοί οι μηχανισμοί της δημιουργίας των υδριτών, της αποσύνθεσης τους και του βαθμού που επηρεάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας , δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως, αλλά αποτελούν ένα σύγχρονο πεδίο έρευνας της Παλαιοκαιανογραφίας –Παλαιοκλιματολογίας.
Δυνατότητες
Η εκμετάλευση των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων θα επιτρέψει σε αυτόν που θα το επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό και κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς σενάρια αλλά έχουν καταστεί σαφή στις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έναν μεταξύ τους αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν όσο το δυνατόν συντομότερα την ασφαλή και συμφέρουσα εκμετάλευση τους.
Οι βασικοί μέθοδοι που έχουν προταθεί για την εξόρυξη/παραγωγή μεθανίου είναι τρείς: η θερμική διέγερση, η εφαρμογή υποπίεσης και ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιομορφιών τους και του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων τους παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες σε όλες τις μεθόδους.
Στην θερμική διέγερση, θερμική ενέργεια απελευθερώνεται εντός των υδριτών με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί διάλυση των υδριτών και απελευθέρωση μεθανίου. Με την εφαρμογή υποπίεσης μειώνεται η σχετική πίεση των υδριτών με τα ίδια αποτελέσματα. Ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών όπως η μεθανόλη, μετατοπίζει την σχέση θερμοκρασίας – πίεσης όπου είναι σταθεροί οι υδρίτες, τόσο ώστε οι υδρίτες να αποσταθεροποιούνται-εξαερώνονται στην ίδια θερμοκρασία και πίεση του περιβάλλοντός τους.
Από αυτές τις μεθόδους, πιθανόν ο συνδιασμός των δύο πρώτων είναι πιο πρακτικός, ιδιαίτερα όταν αέριο μεθάνιο υπάρχει κάτω από τον ορίζοντα των υδριτών. Επίσης κυκλοφορία επιφανειακού νερού μέσω κατακόρυφων και οριζόντιων γεωτρήσεων εντός των υδριτών πιθανόν να αποτελεί την πιο αξιόπιστη μεθοδολογία για την άντληση του αερίου μεθανίου από τους υδρίτες.
Η άντληση μεθανίου από υδρίτες με ψεκασμό μεθανόλης έχει επιτευχθεί στη Δ. Σιβηρία αλλά απεδείχθει ιδιαίτερα δαπανηρή. Η άντληση μεθανίου από υδρίτες τουλάχιστον με τις παρούσες τεχνολογικές συνθήκες ευνοήται σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη η κατάλληλη υποδομή (Αλάσκα, Κόλπος του Μεξικού) και τα κοιτάσματα βρίσκονται σε μικρά βάθη κάτω από τον πυθμένα. Σε κάθε περίπτωση άντλησης όμως υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις που πρέπει να πληρούνται όπως (α) επαρκής διαπερατότητα και πορώδες των ιζημάτων του μητρικού κοιτάσματος, (β) σταθερή πηγή τροφοδοσίας μεθανίου και (γ) αδιαπέρατη/αεροστεγής οροφή για την παγίδευση του αερίου. Το μεθάνιο που μεταναστεύει από βαθύτερες πηγές και εγκλωβίζεται κάτω από την βάση του ορίζοντα των υδριτών μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εκμεταλλεύσιμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η. Lamb, Climate Past, Present and Future, London Methuen, 1972.
T. Houghton et al. (dir) Climate change: the scientific basis, intergovernmental Panel on Climate Change, Cambridge Univ. Press, 2002.
W.C. Wang science, 194, 685, 1976
R. Petit et al., Nature, 399, 429, 1999.
Epica Community Members, Nature, 429, 623, 2004
Milkov 2004. Global estimates of hydrates bound gas in marine sediments: how much is really out there? Earth Sci. Rev. 66, 183-197.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τα ελληνόπουλα ζουν με τον φόβο στο σχολείο - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΝΤΑΗΔΩΝ

Τα ελληνόπουλα ζουν με τον φόβο στο σχολείο
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στα ελληνικά σχολεία, όπως καταδεικνύει πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, «ομολογούν» ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους.
Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο, είναι το γεγονός ότι σε διάστημα οκτώ χρόνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των θυτών.
Σε αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, θύτης εκφοβισμού δήλωνε το 9,1% των μαθητών ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 15,8%.
Δημοφιλές σπορ οι «τσαμπουκάδες» στο σχολείο
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν τα πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς φαίνεται να είναι και οι λεγόμενοι «τσαμπουκάδες» στο σχολείο, αφού ένα στα τέσσερα αγόρια, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους, τουλάχιστον τρεις φορές. Το «σπορ», πάντως, φαίνεται να έχει κατακτήσει και τα κορίτσια, αν και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (8,3%).
Από την έρευνα του ΕΠΙΨΥ προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά: οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.
Ψυχολογικές διαταραχές για θύματα αλλά και θύτες
Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία το bullying. Τα θύματα αναφέρουν, σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση.
Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο του bullying, η θετική αντίληψη των μαθητών για το σχολικό κλίμα, καθώς και το «δέσιμο» που νιώθουν με το σχολείο τους δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με τους γονείς τους και η ευκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα του ΕΠΙΨΥ συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.
news247.gr
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΤΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:


ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 20ΧΡΟΝΟΣ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ - ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ


ΕΒΓΑΛΕ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ! ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΑΡΑΓΕ;;;;


ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΔΕΙΡΑΝ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ - ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΙΜΟΦΥΡΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!


ΦΟΙΤΗΤΕΣ: «Ζούμε καθημερινά με τον τρόμο…» - ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΨΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ - ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ CIA-ANARXIKON


ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΣ"


ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΞΑΦΡΙΖΟΥΝ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ - ΚΑΠΝΟΣ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ


17ΧΡΟΝΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΛΑΘΡΟΑΛΒΑΝΟΙ ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΤΖΕΦΡΥ Σ' ΑΥΤΟΥΣ;;;;


ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ - ΜΟΥΓΚΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ! 
 
 
 

Ετοιμαστείτε! 'Ερχεται "χαράτσι" και στα αγροτεμάχια

 "Θα σας βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα" είπε ο Πατροκοσμάς 250 χρόνια πριν.Και όσο και αν έχουμε γαλουχηθεί στον Δυτικό Ορθολογισμό το υπουργείο οικονομικών με τις κινήσεις του μας αναγκάζει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και άλλες οπτικές γωνίες.

Η «αγελάδα», που λέγεται ακίνητα, και αρμέγεται στη χώρα μας διαχρονικά, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, δείχνει ανεξάντλητη. Μετά από το χαράτσι, που επιβλήθηκε στα ακίνητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στο υπουργείο οικονομικών ετοιμάζουν κάτι αντίστοιχο και με τα αγροτεμάχια, αλλά και όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Αυτό εισηγούνται στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Καραγιώργη Σερβίας, ώστε το μέτρο να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για «έκτακτη εισφορά μόνιμου χαρακτήρα», και θα λειτουργεί στο μοντέλο του χαρατσιού της ΔΕΗ. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων θα πληρώνουν κατ΄ αρχάς μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αφού ο φόρος έχει πρώτα υπολογιστεί με βάση την αντικειμενική αξία των τεμαχίων.

Στο υπουργείο οικονομικών υποστηρίζουν πως θα μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένου μέτρου μέχρι το καλοκαίρι της φετινής χρονιάς. Επιχειρηματολογούν, μάλιστα, υπέρ της επιβολής του φόρου, μιλώντας για κοινωνική δικαιοσύνη, αφού – όπως υποστηρίζουν – είναι ουκ ολίγα τα αγροτεμάχια, που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές και είναι αφορολόγητα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Εδέσματα και γαστριμαργικές συνταγές των Αρχαίων Ελλήνων


Στα γεύματα και στα δείπνα τα τραπέζια ήταν γεμάτα με ψωμί, με κρέατα και χορταρικά, κι ακόμη με ελιές, πίτες, γλυκίσματα και φρούτα. Φυσικά και με άφθονο κρασί. Από τα όσπρια, γνωστά στους αρχαίους ήταν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια (που τα προτιμούσανε ψημένα), τα μπιζέλια και τα κουκιά, που τα 'τρωγαν, συνήθως, σε πουρέ (έτνος). Για το έτνος, δηλαδή τη σημερινή φάβα, ξετρελαινόταν ο Ηρακλής, και ο Αριστοφάνης δεν χάνει την ευκαιρία να τον σατιρίσει:


Ήρθες, αγαπητέ Ηρακλή; Πέρασε μέσα.

Η Περσεφόνη μόλις έμαθε ότι έφτασες,

αμέσως βάλθηκε να ζυμώνει καρβέλια,

έβαλε δυο τρεις χύτρες στη φωτιά

με όσπρια τριμμένα και φάβα, και στη θράκα

ένα ολάκερο βόδι • ψήνει ακόμη

γλυκά και πίτες. Μα πέρασε μέσα.

                  («Βάτραχοι» 503-507)


Μια γενική όμως ιδέα για τις γνωστές στους αρχαίους τροφές παίρνουμε απ' τους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου (Δ , 7):

Γιατί, τι λείπει απ'το σπίτι μας, ποία καλά, δεν είναι  γεμάτο οσμές συριακής σμύρνας κι από ευχάριστο καπνό λιβανιού, δεν σε ευφραίνει να βλέπεις μάζες ψωμιού από λεπτό αλεύρι, τρυφερά χταπόδια, λουκάνικα, ώς και πάχος, φούσκες, βραστά σέσκλα και φύλλα, φάβα και  σκόρδα, μαρίδες, σκουμπριά, ενθρυμματίδες, φάρο καιχόνδρο, κουκιά, λαθούρια, αρακά, ρόβη, μέλι, τυρί, γεμιστά άντερα ως και σιτάρια, καρύδια, πληγούρι, ψητές καραβίδες, ψητά καλαμάρια, βραστό κέφαλο,  σουπιές βραστές, βραστή σμέρνα, κωβιούς βραστούς, ψητές παλαμίδες, ψητές φυκίδες, βατράχους, πέρκες, συνόδια, γάδους, ρίνες, ψησσιά, γαλέον, κούκον, φίσσες και νάρκες, κομμάτια σελάχι, κηρήθρες, σταφύλια, σύκα, γλυκίσματα, μήλα, ακράνεια, ρόδια, ρίγανη, μήκωνα, αχλάδια,  κνήκον, ελιές, τσίπουρα, γαλατόπιτες, πράσα, αμπελόπρασα, κρεμμύδια, φνστή, βολβούς, γουλιά, σίλφιον, ξύδι, μάραθο, αυγά, φακή και τα τζιτζίκια, χυμούς, κάρδαμο, σουσάμι, κουαλούς, αλάτι, πίννες, πεταλίδες, μύδια, στρείδια και χτένια, μεγάλους τόνους. Και κοντά σ' αυτά αμέτρητο πλήθος από πουλιά, πάπιες, φάσσες, χήνες και σπουργίτια, τσίχλες, κορυδαλούς, κίσσες και κύκνους και ελεκάνους, σουσουράδα, μια γερανό. Για 'σένα θα είν' εκεί κρασιά λευκά, γλυκό εγχώριο, ευχάριστο, ο καπνίας.

Ένα σπίτι όμως με τόσα αγαθά θα ξεπερνούσε και τα σημερινά σούπερ μάρκετ.


Από τα απαραίτητα, στο τραπέζι, ήταν και το λάδι.
Κάτι που, όπως σημειώσαμε, ήταν απαραίτητο και στις παλαίστρες, για ν' αλείφουν οι αθλητές τα κορμιά τους. Ο Παυσανίας, ο μεγάλος περιηγητής της αρχαιότητας, επαινεί, στα «Φωκικά», το λάδι της Τιθορέας:

Το λάδι που βγάζει η χώρα των Τιθορέων είναι λιγότερο σε ποιότητα, απ' εκείνο που βγάζει η περιοχή της Αττικής και της Σικυώνας. Στη χροιά του όμως και στη γεύση, είναι ανώτερο από το λάδι της Ιβηρίας και της νήσου της Ιστρίας.


Φημισμένα ήταν τα λάδια της Σάμου και της Ικαρίας.
Οι αρχαίοι συνήθιζαν να βγάζουν λάδι από άγουρες ελιές, που το προτιμούσανε στις σαλάτες τους. Επίσης   από τα αμύγδαλα και τα καρύδια έβγαζαν ένα είδος λαδιού, καλό για τα γλυκίσματα τους. Από τα απαραίτητα επίσης στο καθημερινό τραπέζι ήταν το γάλα και το τυρί, που όμως ήταν στις πόλεις από τα σπάνια αγαθά. Μάλιστα οι διαιτολόγοι συνιστούσαν, για τους αθλητές, το μαλακό τυρί. Πολλές φορές, για να πήξει καλά το τυρί, έβαζαν μέσα στο γάλα, που 'βραζε, ένα κωναροειδές φυτό, κνήκον ή οκνήκος. Φυσικά, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια ήταν στο καθημερινό μενού. Ορισμένοι όμως έβρισκαν αυτό το είδος της διατροφής χωριάτικο (όπως και σήμερα). Από τα εκλεκτότερα εδέσματα ήταν οι κοχλιοί, τα σαλιγκάρια, που τα 'τρωγαν οι Κρητικοί από την εποχή του Μίνωα.

Τα μικρά πουλιά, σπίνους, τσίχλες, ακόμη και τους λαγούς, αφού τα ψήνανε, τα διατηρούσανε μέσα σ' ευωδιαστό λάδι. Μάλιστα, τα παραγεμίζανε με διάφορα καρυκεύματα, κάτι που συνηθίζεται και
σήμερα στα χωριά της Μάνης. Για τη φτωχολογιά οι σούπες ήταν το πιο συνηθισμένο καθημερινό φαγητό. Έτρωγαν βέβαια και ψαρόσουπες, που η πλούσια όμως τάξη τις απέφευγε! Ένας ζωμός που ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον Ηρακλή (οι αρχαίοι είχαν να λένε για τη λαιμαργία του) ήταν από μπιζέλια. Στα χορταρικά έριχναν μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, δριμύ ξύδι, διάφορα καρυκεύματα, ακόμη και μέλι.
Ας ακούσουμε όμως μερικά «διαφημιστικά εδέσματα» του Αριστοφάνη:


ΛΑΜΑΧΟΣ:
Φέρε μου παστό μες σ' ένα φύλλο.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ:
Πιάσε μου φύλλα• εκεί ψήνω τα ψάρια.
                                               («Αχαρνής», 1198-1199)

Γυναίκα, βράσε μπόλικα φασόλια, ρίξε και στάρι,

φέρε μας λίγα σύκα (...)

Ας φέρει κάποιος απ' το σπιτικό μου

την τσίχλα και δυο σπίνους• είχε κι ανθόγαλο

και τέσσερα κομμάτια λαγού.

(«Ειρήνη», 1144-1145, 1149-1150)

Κι αλλού στο ίδιο έργο:


Η κότα ψήθηκε

το παστέλι του σουσαμιού ζυμώθηκε

Τις τσαπέλες με τα σύκα

και τις θρούμπες τις ελιές.



Τα κρέατα ήταν πανάκριβα, παρά τις πολλές θυσίες που γίνονταν για τους θεούς. Φθηνότερο, συγκριτικά, ήταν το χοιρινό, που για τους φτωχούς όμως ήταν κι αυτόαπλησίαστο.
Στην ύπαιθρο βέβαια έτρωγαν συχνότερα κρέας, αφού μπορούσαν να θρέψουν στις αυλές τους και τους κήπους πουλερικά, γουρουνόπουλα, κατσίκια κι αρνιά. Απέφευγαν να τρώνε χοιρινά μυαλά, γιατί τους το απαγόρευαν οι φιλόσοφοι (Αθήναιος, Β 72), σχυριζόμενοι ότι «όποιοι τρώνε απ' αυτά είναι σαν να τρώγουν κουκιά στις κεφαλές όχι μόνο των γονέων αλλά και των άλλων απαγορευμένων πραγμάτων».

Οι Αθηναίοι, πλούσιοι και φτωχοί, είχαν μεγάλη αδυναμία στα θαλασσινά και στα όστρακα.
Μεγάλη  ζήτηση είχαν στην αθηναϊκή αγορά παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο και φυσικά κάθε τι που 'φτανε από την κοντινή λίμνη της Κωπαΐδας. Μια σκηνή στους «Αχαρνής», όπου ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τον Δικαιόπολι ν' αγοράζει ψάρια από Βοιωτό ψαρά, είναι αρκετά εύγλωττη:

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛ1Σ
: Μμ! αν φέρνεις τέτοια νοστιμάδα,
την πιο γλυκιά που υπάρχει, δός μου

τα χέλια να καλωσορίσω αμέσως.

ΘΗΒΑΙΟΣ:
Νιράιδα ζηλεμέν' της Κουπαΐδας
βγε και καλοχιραίτισι τουν ξένον.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
: Ω! Πολυπόθητε και πολυαγαπημένε
λαχταριστέ μεζέ της κωμωδίας,

μας ήρθες πια, μεράκι των φαγάδων.

Το φυσερό, τη σκάρα φέρτε, δούλοι.

 
Και τα χέλια, όμως, ήταν πανάκριβα, αφού, γύρω στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα, στοίχιζαν τρεις δραχμές το ένα, όσο κόστιζε κι ένα μικρό γουρουνόπουλο, ποσό μεγάλο για την εποχή. Για το λαό, όμως, οι σαρδέλες του Φαλήρου ήταν το πιο συνηθισμένο θαλασσινό, μαζί με κριθαρένιο -ψωμί. Κάθε αύξηση της φαληρικής σαρδέλας έβαζε σ' ανησυχία το φτωχόκοσμο.

«Και συμβούλεψα να υποσχεθούμε στην Αρτέμιδα την Αγρότιδα χίλια κατσίκια, αν οι σαρδέλες έκαναν, την επομένη, εκατό στον οβολό»,
λέει («Ιππής») ο αλλαντοπώλης Αγοράκριτος, εκφράζοντας έτσι και την αγωνία του λαού για την ακρίβεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν συχνότερα ψάρι από κρέας,
παρά την αποστροφή του Ομήρου. Ο Φλασελιέρ σημειώνει ότι η λέξη όψον αρχικά σήμαινε ό,τι τρώμε μαζί με το ψωμί, αλλά σιγά σιγά πήρε μια άλλη σημασία και κατέληξε να σημαίνει ψάρι. Το πιο διαδεδομένο πρωινό ρόφημα, αφού βέβαια αγνοούσαν τον καφέ, ήταν ο κυκεώνας, που προαναφέραμε, το γάλα, κυρίως το κατσικίσιο, κι ένα ανακάτεμα από χλιαρό νερό και μέλι, που προκαλούσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Στις κωμωδίες του Αριστοφάνη αναφέρονται εδέσματα που μας ξενίζουν.
Στους «Ιππής» μιλάει για «ξίγκι βοδινό ψημένο μέσα σε συκόφυλλα». Αναφέρει επίσης τον   «κάνδυλο», ένα ανακάτεμα από μέλι, γάλα, τυρί και λάδι, τον «μυττωτό», ένα είδος σκορδαλιάς με πράσα, σκόρδα, τυρί και μέλι.

Ο Αισχύλος στον «
Προμηθέα Λυόμενο», μια τραγωδία που δεν σώθηκαν παρά λίγοι στίχοι της, ξαφνιάζει τους Αθηναίους:

Μα οι Σκύθες οι φιλόνομοι που τρώνε τυρί αλογίσιο ανάκατο με γάλα.


Μια σπέσιαλ συνταγή σάλτσας, με την οποία γαρνίρανε τα φαγητά μας δίνει ο Αθήναιος:


Χύσε από πάνω σίλφιο, χύσε ξύδι,

χύσε ακόμη λάδι, τρίψε τυρί

ρίξε από πάνω λίπη και σάλτσες ζεστές.

Τα «θυλήματα» που αναφέρονται απ' τον Αριστοφάνη στην «Ειρήνη», ήταν χοντροαλεσμένο αλεύρι από στάρι ή κριθάρι, βρεγμένο με κρασί και λάδι. Μ' αυτό ραντίζανε το σφαχτάρι ενώ ψηνόταν. Ο κάθε χυλός ήταν από τα προσφιλή φαγητά για το φτωχόκοσμο. Που διαφημίζονταν κατάλληλα, ακόμη και από ένα στωικό φιλόσοφο, όπως ο Χρύσιππος, στην «Περί καλού» πραγματεία του (Αθήναιος, Δ 47):

Χυλός από βολβούς - φακές

είναι σαν αμβροσία

στης παγωνιάς το κρύο
.

Στις θυσίες ετοίμαζαν κι ένα είδος πλακούντος, κάτι δηλαδή σαν πίτα, που το 'λεγαν «πελανό». Ήταν ένα παχύρρευστο κράμα από αλεύρι, μέλι και λάδι.
Άλλα εδέσματα: «Έκχυτος», που αναφέρεται σ' ένα επίγραμμα της Παλατινής Ανθολογίας2 (βιβλ. 9), ήταν ένα μείγμα από αλεύρι και ψημένο τυρί, που το 'ριχναν σε ειδικά καλούπια και τα γέμιζαν με κρασί μελωμένο.

«Κάνδαυλος»,
ένα είδος φαγητού της Μικράς Ασίας,κυρίως στη περιοχή της Αυδίας, με ό,τι ερεθιστικό καρύκευμα κυκλοφορούσε. «Μυττωτός», πίτα με τυρί, ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα.Βέβαια, οι πιο περίφημες πίτες ήταν της Αθήνας, καύχημα της πόλης, και γίνονταν με μέλι, τυρί και λάδι, αλλά έβαζαν μέσα και διάφορα καρυκεύματα. Οι Αθηναίοι απέφευγαν ν' αρχίσουν το γεύμα τους ή το δείπνο με σούπα.

Σχετικά με την ετοιμασία ενός δείπνου, να τι μας άφησε ο Φερεπράτης (Αθηναίος ηθοποιός και ποιητής, του 4ου π.Χ. αιώνα), στο «Δουλοδιδάσκαλο»:


Πώς ετοιμάζεται το δείπνο; πέστε μας;

Λοιπόν σας λέω, έχετε ένα κομμάτι χέλι,

καλαμαράκια και αρνί, ολίγο λουκάνικο

βραστά πόδια και συκώτι, παϊδάκια

και πουλιά, κοτόπουλα και τυρί που 'ναι

μέσα στο μέλι, κι από κρέατα ένα μέρος
.
(Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί Γ 49)

Ένα καλό τραπέζωμα μας παρουσιάζει και ο Αριστοφάνης («Εκκλησιάζουσαι» 838-845).


Τα τραπέζια είναι έτοιμα και γεμάτα με όλα

τ' αγαθά και τα κρεβάτια στρωμένα

με χαλιά και προβιές. Μες στις κανάτες

ανακατεύουν το κρασί, οι μυροπώλισσες

περιμένουν στην αράδα • τα ψάρια κομμένα

φέτες ψήνονται, οι λαγοί στις σούβλες,

ξεφουρνίζουν τις πίτες, πλέκονται στεφάνια,

καβουρντίζουν ξερούς καρπούς κι οι πιο νέες

βράζουν στις χύτρες τη φάβα.


Το σπαρτιατικό μενού δεν συγκινούσε βέβαια τους άλλους Ελληνες.
Ακόμη και τις γιορτινές μέρες δεν ήταν τίποτα το σπουδαίο. Έφτανε ένα βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και καμιά πίτα γλυκιά για να ενθουσιάσει τουςΣπαρτιάτες, που το καθημερινό τους ήταν μια κούπα από «μέλανα ζωμό» κι ένα κομμάτι από ψωμί. Αλλά ελάχιστοι μπορούσαν ν' αντέξουν στη σπαρτιατική λιτότητα.

«Το πρώτο πιάτο», λέει ο γιος του Αριστοφάνη Νικόστρατός (ποιητής κι αυτός), «από τα μεγάλα, θα προηγηθεί με σκαντζόχοιρο (εχίνον) λακέρδα ως και κάππαριν, μια θρυμματίδα, φέτα, παστό ψάρι ως κι ένα βολβό μέσα σε μια σάλτσα πολύ πικάντικη» (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί Δ 10).


Πηγή


M. Μότσιας   ~ Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

http://krasodad.blogspot.com

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...