Σάββατο 8 Μαΐου 2010

AΘΑΝΑΤΟΙ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΣΕ ΧΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πετρέλαια - π. Σάββας Αχιλλέως εναντίον NWO

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Το όνομά της οφείλει στους αρχαίους κάτοικους, τους Πιερείες, οι οποίοι κατά τη μακεδονική κατάκτηση μετανάστευσαν πέρα του Στρυμώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου (Θουκυδίδης Β 99). Εκτεινόταν δε κατά μήκος της θάλασσας νότια της Ημαθίας και του Αλιάκμονα μέχρι του Ολύμπου και του Πηνειού που αποτελούσαν και τα όρια μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας (Ηρόδοτος Ζ 128-129, 173) (Στράβων Απόσπ. 12,14,15 και Θ' 429) (Κλαύδιος Πτολεμαίος Γ' 13,15 κλπ). Η σύγχρονη άποψη λέει ότι το όνομά του ο νομός το οφείλει στα Πιέρια Όρη.
Κύριες ένδοξες πόλεις της ήταν: Μεθώνη (αποικία των Ερετριέων) και Πύδνα κατοικούμενες ήδη από τον Η' ή του Ζ' αι., το πλησίον του Όλύμπου Δίον που καλλώπισε ο Αρχέλαος και διοργάνωσε Ολυμπιακούς αγώνες, το Λείβηθρο ή Λείβηθρα (ο Απολλόδωρος ο Ρόδιος γράφει «Λείβηθρα έστιν πόλις της Πιερίας, ένθα Ορφεύς εφονεύθη») και Πίμπλεια ή Πίμπλα που ήταν πόλεις αφιερωμένες στις Μούσες και νεότερα το Ηράκλειο (σημ. Πλαταμώνας). Άλλες πόλεις της Πιερίας ήταν το Μούσειο, η Φίλα (στον Πηνειό), που χτίστηκε από το Δημήτριο Β΄ , το γιο του Αντίγονου Γονατά, η οποία είχε και δικό της νόμισμα αλλά καταστράφηκε αργότερα, οι Ακεσαμενές, η Πέτρα, η Άκρα, η Βάλλα, οι Φύλακες, οι Αγάσσες , ο Κολινδρός κλπ. Αναφέρεται επίσης η πόλη Πιερία , ομώνυμη της ευρύτερης περιοχής και πατρίδα του συγγραφέα Κρίτωνα του Πιεριώτη, πιθανότατα κοντά στη σημερινή Νέα Έφεσο.
Κατά κάποιους άλλους συγγραφείς, ετυμολογικά παράγεται πιθανότατα από το ομηρικό επίθετο πίων, πίειρα (προσδιορισμός του ουσιαστικού χώρα), το οποίο σημαίνει εύφορη, γόνιμη. Στις Βάκχες του Ευριπίδη, αναφέρεται: «Μάκαρ, ω Πιερία, σέβεται σε Εύιος (Διόνυσος)». Μία άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας της Πιερίας είναι ότι έλαβε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά της, τον Πίερο.

 Αρχαία χρόνια

Η άποψη ότι οι Μακεδόνες βασιλείς κατάγονταν από το Άργος ενισχύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα και στην περιοχή αυτή. Η Πιερία παρουσίασε πυκνή κατοίκηση από την Εποχή του Χαλκού και ανέπτυξε πολιτισμό παράλληλα με το μυκηναϊκό πολιτισμό. Στην πρώτη χιλιετία π. Χ. η περιοχή αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Πιερία. Οι Πίερες Θράκες θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της Πιερίας και εισηγητές της λατρείας του Δωδεκάθεου αλλά και των Πιερίδων Μουσών. Αυτοί εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες του Περδίκκα Α΄ και έτσι εγκαταστάθηκαν πέρα από το Στρυμόνα, στους πρόποδες του Παγγαίου. Έτσι, η Πιερία περιορίστηκε σε μία έκταση νότια της Ημαθίας και περιελάμβανε την παραλιακή Μεθώνη (σημερινό Ελευθεροχώρι), την Πύδνα, το Δίον, τη Λείβηθρα, την Πίμπλεια και άλλες πόλεις. Το Ηράκλειο ήταν ο σημερινός Πλαταμώνας.
Έχουν βρεθεί προϊστορικά νεκροταφεία στις υπώρειες του Ολύμπου και στον Άγιο Δημήτριο. Το 1993 ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους με επικεφαλής το Δημήτρη Παντερμαλή τεράστιος προϊστορικός οικισμός στο Μακρύγιαλο, που χρονολογείται από την πρώιμη λίθινη εποχή (4.500 π. Χ.).
Πρώτοι κάτοικοι μπορούν να θεωρηθούν οι Πελασγοί, οι οποίοι αναφέρονται επιμέρους ως Κάρες. Λέλεγες και Θράκες. Υπάρχει και η εκδοχή που αναφέρει ότι η Πιερία και η Αλβανία κατακτήθηκαν κάποτε από τους Θράκες και ότι οι Πιεριείς αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στο Παγγαίο έπειτα από την εισβολή των Τημενιδών του Άργους. Στη νέα τους πατρίδα έδωσαν το όνομα Πιερία και στον κόλπο του Στρυμόνα το όνομα Πιερικός.
Κατά τους Περσικούς Πολέμους, ο Ξέρξης ακολούθησε την κατεύθυνση του σημερινού δρόμου Κατερίνης- Ελασσόνας και υποχρέωσε τους Έλληνες που βρίσκονταν στα Τέμπη να συμπτυχθούν και να οδηγηθούν στα Στενά των Θερμοπυλών, όπου δόθηκε και η μάχη. Οι κύριες δυνάμεις του περσικού στρατού πέρασαν από τον Όλυμπο μέσω της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Ασκουρίδας, στην περιοχή της Καλλιπεύκης.
Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (432 π. Χ.) , που έγινε γνωστός ως Πελοποννησιακός Πόλεμος οι Αθηναίοι πολιόρκησαν την Πύδνα, για να εντείνουν τις προκλήσεις τους απέναντι στη Σπάρτη και στους συμμάχους της Μακεδόνες.
Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στρατιώτες από την Πιερία εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Ορόντα στη Συρία και αποκάλεσαν πάλι την πλούσια νέα περιοχή τους Πιερία. Επίσης, ο στρατηλάτης της Μακεδονίας, Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε στο Δίον λίγο πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία του στην Ινδία. Μάλιστα, στους ναούς του Δίου ο γιος του Φιλίππου Β΄ έστειλε τους χάλκινους ανδριάντες των 25 πολεμιστών του που βρήκαν το θάνατο στη Μάχη του Γρανικού Ποταμού. Στην Πιερία βρήκε το θάνατο και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, ενώ ο τελευταίος Μακεδόνας βασιλιάς, Περσέας ηττήθηκε στη Μάχη της Πύδνας από τους Ρωμαίους , το 168 π. Χ.
Κατά τη Ρωμαιοκρατία, η Πιερία αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας της Μακεδονίας, που ήταν πλέον υπό την επικυριαρχία των Ρωμαίων. Το 149 π. Χ. καταπνίχθηκε η εξέγερση του Ανδρίσκου, φερόμενου ως γιου του Περσέα, ο οποίος ξεκίνησε από τα Πιέρια Όρη και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλία.
Στα βουνά της Πιερίας καθηλώθηκαν οι δυνάμεις του Οστίλιου Μαγγίνου στη Θεσσαλία και έτσι ματαιώθηκαν τα σχέδιά του για εισβολή στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Επίσης, από τον Όλυμπο ο Περσέας άρχισε την αντίστασή του στο Μάρκιο Φίλιππο. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια, με τη Μάχη της Πύδνας για να γίνει η πλήρης υποταγή.

 Βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια

Στα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια η Πιερία δεινοπάθησε από πολλούς λαούς που θέλησαν να την κατακτήσουν. Οι Σλάβοι, οι Ούννοι, οι Νορμανδοί και οι Άβαροι είναι μόνο μερικοί που πέρασαν από εκεί. Κατά τη Φραγκοκρατία, η Πιερία ανήκε στο φραγκικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το 14ο αιώνα γνώρισε τη βαρβαρότητα των Καταλανών. Οι Ενετοί δεν κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν, άφησαν όμως τα σημάδια τους στο νομό, όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα. Το 1389 η Πιερία καταλήφθηκε από τους Τούρκους.
Η Πιερία ακολούθησε την τύχη του Ανατολικού Κράτους του Βυζαντίου και γνώρισε επιδρομές από λαούς. Αρχικά οι Βησιγότθοι και οι Οστρογότθοι πολιόρκησαν την περιοχή και το 473 παραχωρήθηκε, όπως και η Μακεδονία στους Οστρογότθους, από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Λέοντα Α΄. Για τον επόμενο αιώνα, οι Ούννοι θα αποτελέσουν τη μάστιγα της περιοχής και θα ακολουθήσουν οι Άβαροι και οι Σλάβοι, οι οποίοι θα εγκατασταθούν προσωρινά στην περιοχή (κάτι που φαίνεται στα διάφορα σλαβικά τοπωνύμια). Κατά τις επιδρομές καταστράφηκε η Ηράκλεια ή Ηράκλειο, ο σημερινός Πλαταμώνας και για 4 αιώνες έμεινε ακατοίκητη.
Το 10ο αιώνα η Πιερία υπήχθη διοικητικά στο Θέμα Θεσσαλονίκης. Κάθε θέμα διαιρούνταν σε κατεπανίκια (π.χ. Κίτρος) και διοικητής των τελευταίων ήταν ο Κατεπάνω. Μικρότερες επαρχίες ήταν οι επισκέψεις (π.χ. Πλαταμώνας). Εκκλησιαστικά η Πιερία ανήκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Επισκοπή Κίτρους κατείχε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 11 Επισκοπές της εποχής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Επισκοπή του Κίτρους είχε το αποκλειστικό προνόμιο να αντικαταστήσει τον προκαθήμενο της Θεσσαλονίκης.
Το 989 η Πιερία υποτάσσεται στους Βούλγαρους, όπως και όλη η Μακεδονία. Ακολούθησαν οι επιδρομές των Σέρβων, των Πατσινάκων , των Νορμανδών και των Ενετών. Με την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρείται (ως τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης) στο Βονιφάτιο το Μομφερατικό, ο οποίος έφυγε προς τη Νότια Ελλάδα, το 1204. Τα κάστρα του Κίτρους και του Πλαταμώνα παραχωρήθηκαν σε ανθρώπους του .Το κάστρο του Κίτρους πήρε ο Βίριχ φον Ντάουν και ο Ρολάντο Πίκε πήρε τον Πλαταμώνα. Τα δύο κάστρα επισκευάστηκαν πρόχειρα και ο Πλαταμώνας χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ανεπιθυμήτων Φράγκων, οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στη μάχη της Πελαγονίας (1259).
Επίσης, ιδρύονται λατινικές εκκλησίες στον Πλαταμώνα και στο Κίτρος, με καθολικό επίσκοπο (στο Κίτρος η καθολική επισκοπή θα διαρκέσει μέχρι την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Τούρκους, στα τέλη του 14ου αιώνα). Σχετική αναφορά υπάρχει στο Χρονικό του Μορέως. Το 1209 οι νέοι άρχοντες των δύο πόλεων συναντήθηκαν στο Ρεβέ. Το 1220-24 το Κάστρο του Πλαταμώνα κυριεύτηκε από το Θεόδωρο Α΄ Κομνηνό το Δούκα και διαλύθηκε το Φραγκικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το κάστρο στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Θεόδωρο και πέρασε υπό τον έλεγχο του αδερφού του, Μανουήλ Κομνηνού Δούκα. Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου από το Μιχαήλ και χρησιμοποιήθηκε για τον εγκλεισμό των Φράγκων.
Οι μισθοφόροι Καταλανοί του αυτοκράτορα στασίασαν στις αρχές του 14ου αιώνα και λεηλάτησαν την Πιερία. Ο Πλαταμώνας θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως φυλακή για τους Επαναστάτες Ζηλωτές, το 1345, οι οποίοι ηττήθηκαν από τον Απόκαυκο.

 Η Πιερία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Από τα τέλη του 17ου αιώνα η περιοχή της Πιερίας αποτέλεσε χώρο για τη δράση κλεφτών και αρματολών. Μετά το 1691 εμφανίστηκαν τα πρώτα κλέφτικα σώματα.Κέντρο αντίστασης έγινε το χωριό Μηλιά. Η οργή των Οθωμανών ξέσπασε στα γυναικόπαιδα του χωριού. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν το χωριό και φυλάκισαν τον πληθυσμό του.
Ο Όλυμπος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρωτάτα, δηλ. μεγάλες αρματολικές περιφέρειες. Έδρες ήταν η Κατερίνη, η Ελασσόνα και τα Σέρβια. Αρματολοί που έδρασαν στην περιοχή ήταν ο καπετάν Πάνος Ζήδρος και το πρωτοπαλίκαρό του Λάπας (ο οποίος έλαβε μέρος στην εξέγερση των Ορλωφικών το 1770 με δικό του σώμα), ο Τσάρας, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο Ι. Φαρμάκης, ο Νικοτσάρας και άλλοι. Οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων και του Ολύμπου ήταν στα χέρια των επαναστατών. Τελικά, οι τελευταίοι πέτυχαν να τους δοθεί αμνηστία και να υποχρεώσουν τους Τούρκους να μην περνούν τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.
Στον Όλυμπο ιδρύθηκε το δεύτερο αρματολίκι στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Καρά Μιχάλη, το 1489. Η δράση των κλεφτών στον Όλυμπο έκαναν τους Τούρκους να ξεσπάσουν την οργή τους στη σύμμαχο των κλεφτών (στα τέλη του 17ου αιώνα) Μηλιά, την οποία κατέστρεψαν. Την περίοδο εκείνη έδρα του αρματολικίου του Ολύμπου και της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το Λιβάδι Ολύμπου και πρώτος αναγνωρισμένος διοικητής του ανέλαβε ο Πάνος Ζήδρος.
Το 18ο αιώνα οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τους αρματολούς (οι οποίοι μεταπήδησαν πολλές φορές στην τάξη των κλεφτών) με Τουρκαλβανούς αρματολούς , οι οποίοι λυμαίνονταν την ύπαιθρο της Μακεδονίας. Ωστόσο, μέχρι τη συνθηκολόγησή τους με τον Αλή Πασά, οι αρματολοί του Ολύμπου δε σταμάτησαν να αγωνίζονται σε στεριά και σε θάλασσα. Μεγάλα ονόματα που έδρασαν εκεί και σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβάνουν το Νικοτσάρα, το Γεωργάκη Ολύμπιο και τη θρυλική οικογένεια των Λαζαίων. Ο Αλή Πασάς, με τη δράση του, ανάγκασε τους Λαζαίους και άλλους αρματολούς να γίνουν κουρσάροι, με πεδίο δράσης τους τις Σποράδες.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Πιερία πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Ενεργή είναι η συμμετοχή της Πιερίας στον Αγώνα του 1821. Οπλαρχηγοί του Ολύμπου έλαβαν μέρος στην Επανάσταση της Νάουσας και της Βέροιας. Οι οπλαρχηγοί αυτοί , μετά το 1822 κατέβηκαν στη νότια Ελλάδα και βοήθησαν τα μέγιστα στον Αγώνα. Μετά το τέλος της Επανάστασης (1830) οι οπλαρχηγοί επέστρεψαν στα λημέρια τους.
Οι κλεφταρματολοί από τον Όλυμπο πολέμησαν στο πλευρό του Εμμανουήλ Παπά στη Χαλκιδική. Στις αρχές του 1822 εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα στον Όλυμπο και στα Πιέρια, με ορμητήρια τον Κολινδρό και τη Νάουσα.
Το Μάρτιο του 1822 έφτασε στο Ελευθεροχώρι ο διορισμένος από τον Υψηλάντη αρχηγός της Επανάστασης , Γρηγόρης Σάλας. Στις 8 Μαρτίου γίνεται επίθεση στον Κολινδρό από το Διαμαντή Νικολάου. Οι Τούρκοι κατεδίωξαν τους Έλληνες κοντά στη Μηλιά και εκεί κατέστρεψαν τον Πύργο των Λαζαίων καίγοντας χωριά και σφάζοντας ανθρώπους. Στην Επανάσταση του Ολύμπου έλαβε μέρος και ο γνωστός διδάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης, το 1822, οπότε μάλιστα τραυματίστηκε.

Ακολούθησε η καταστροφή της Νάουσας, τον Απρίλιο, με θύματα αγωνιστές και από την Πιερία, όπως ο Γιάννης Δαμαλής από το Λιβάδι με τα 50 παλικάρια του και ο ιερέας Παπαγιάννης, από την Πέτρα Ολύμπου.
Οι αρματολοί του Ολύμπου κατέφυγαν στις Σποράδες και συμμετέχουν στην αντίσταση στα Ψαρά (1824) και στην φρουρά στο Μεσολόγγι. Το 1835 στη Λεπτοκαρυά σκοτώνεται πολεμώντας ηρωικά ο οπλαρχηγός της Νάουσας, Καραμήτσος. Το 1854 οι Ολύμπιοι οπλαρχηγοί απελευθέρωσαν τη Βροντού.

 Η Πιερία στα τέλη του 19ου αιώνα

Γεωγραφικά, η Πιερία της εποχής εκείνης οριζόταν σε μια περιοχή λίγο μεγαλύτερη από τη σημερινή. Συγκεκριμένα, η Πιερία του 19ου αιώνα εκτεινόταν νότια από τον Όλυμπο, βόρεια και δυτικά από τον ποταμό Αλιάκμονα και ανατολικά από τη θάλασσα του Θερμαϊκού Κόλπου. Από άποψη πολιτικής διαίρεσης, τα περισσότερα από τα χωριά της Πιερίας υπάγονταν στο καϊμακαμλίκι (Επαρχία) της Βέροιας, η οποία με τη σειρά της υπαγόταν στη Γενική Διοίκηση (σαντζάκι) Θεσσαλονίκης.
Η εκκλησιαστική διαίρεση ήταν διαφορετική και υπήρχαν τρεις επισκοπές (Κίτρους, Πέτρας και Πλαταμώνος). Στην επισκοπή Κίτρους (έδρα ο Κολινδρός) υπάγονταν η Αικατρίνη, το Κίτρος, ο Κολινδρός, η Μελίκη και η Λιμπάνοβα. Στην επισκοπή Πέτρας (έδρα το Λιβάδι) υπαγόταν το Βλαχολίβαδο. Στην επισκοπή Πλαταμώνος ανήκε το Λιτόχωρο.
Η γεωργία, η κτηνοτροφία και το εμπόριο αποτελούσαν τότε τις σημαντικότερες ασχολίες και πόρους τροφοδοσίας για τους Πιεριείς. Η ποιότητα της πιερικής ξυλείας ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Έτσι, λέγεται ότι οι τριήρεις των κλασικών χρόνων στην Αθήνα ήταν κατασκευασμένες από πιερική ξυλεία, όπως και η θαλαμηγός του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.

 Η εξέγερση του Λιτοχώρου

Κύριο άρθρο: Επανάσταση του Λιτοχώρου

Ορόσημο στην ιστορία του νομού στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελεί το 1878, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη αλλά ηρωική εξέγερση στο Λιτόχωρο. Στο Λιτόχωρο έγινε και η εκλογή της προσωρινής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε προκήρυξη προς την Ευρώπη κηρύσσοντας την ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Επανάσταση καταπνίγηκε από τους Τούρκους. Στις 3 Μαρτίου 1878 έγινε το Ολοκαύτωμα του Λιτοχώρου. Το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων έγινε το νέο Ζάλογγο της Μακεδονίας.

Μακεδονικός Αγώνας

Η Πιερία έδωσε το παρόν της και στο Μακεδονικό Αγώνα, κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων όσο και κατά της προπαγάνδας των Ρουμάνων, οι οποίοι συμμάχησαν με τους Τούρκους και είχαν αρχηγό τον Τσάμη.
Τον Ιούλιο του 1896 αποβιβάστηκε στο Ελευθεροχώρι Πιερίας ο Αθανάσιος Μπρούφας, παλαιός αρματολός από την Ήπειρο, ο οποίος ξεκίνησε για τα Πιέρια και το Βέρμιο.
Παράλληλα, για να ασκήσουν πιέσεις στη Διεθνή Κοινότητα για επίλυση του θέματος της απελευθέρωσης της Μακεδονίας , οι λήσταρχοι (καπετάν Νίκος, Ναούμ και άλλοι) αιχμαλωτίζουν ξένους εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να εκληφθούν η απαγωγή του Άγγλου Συνταγματάρχη Σιγκ το 1880 από τον Καπετάν Νίκο, στην Κατερίνη και η σύλληψη του Αρίφ Μπέη, δημάρχου Θεσσαλονίκης, ενώ κατευθυνόταν προς τη Λάρισα, όπου είχε τα τσιφλίκια του. Ο Καπετάν Ματαπάς με την οργάνωση Εθνικής Επιτροπής στην Κατερίνη με συμμετοχή και 3.000 Κρητικών στις μάχες και ο Παρθένιος Βαρδάκας, ο οποίος έκλεισε το 1904 το ρουμανικό σχολείο στην Κατερίνη, συντονίζουν τον Αγώνα. Παρά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Παρθένιου, από εθνικιστές Τουρκαλβανούς, ο Αγώνας πέτυχε και το 1912 έμελε να είναι η χρονιά που θα απελευθερωνόταν η Κατερίνη. Απελευθέρωση του 1912
Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων. Η 7η Μεραρχία, συνολικά 7.000 άτομα αντιμετώπισε μια μικρή σχετικά δύναμη του τουρκικού στρατού, της τάξης των 4.000 ανδρών, οι οποίοι είχαν έδρα τους την περιοχή του Γιδά (σημερινή Αλεξάνδρεια Ημαθίας).Οδηγός των Ελλήνων Ευζώνων τάχθηκε εθελοντικά ο Γαλλίας Λάππας, από το Λιβάδι.
Στις 16 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη και η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος). Εκεί δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση μια μονάδα του 20ου Συντάγματος. Σκοτώθηκαν ηρωικά ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Διοικητής του 20ου Συντάγματος, ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Δημήτριος Νίκας και ο 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη Κονταξάκης, ο οποίος μάλιστα είχε καταταγεί με ψευδή στοιχεία ονοματεπωνύμου και ηλικίας . Στις συγκρούσεις που προηγήθηκαν τις απελευθέρωσης σκοτώθηκαν πολεμώντας ηρωικά και περίπου 20 ακόμα άτομα, σύμφωνα με κάποιες πηγές. Στον τόπο που έπεσαν ο Σβορώνος και οι υπόλοιποι πολεμιστές ανεγέρθηκε μνημείο. Την ημέρα της σύγκρουσης του ελληνικού στρατού με τον τουρκικό στο Κουλουκούρι, ο κάτοικος της Κατερίνης Χρήστος Ξηρομερίτης μαζί με φίλους του αγωνιστές εξουδετέρωσε την τουρκική φρουρά , η οποία στεγαζόταν στην Περιοχή του Αγίου Φωτίου.

Η απελευθέρωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Αικατερίνη. Ο τουρκικός στρατός ήδη από τη νύχτα της 15 προς 16 Οκτωβρίου είχε εγκαταλείψει την Κατερίνη. Την Τρίτη, στις επτά και μισή το πρωί της 16ης Οκτωβρίου, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Ο τουρκικός στρατός υποχώρησε προς το Κίτρος και η καταδίωξή του συνεχίστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις. Η διοίκηση της Κατερίνης παραδόθηκε από το στρατό στο Γεώργιο Λαναρίδη, από το Λιβάδι Ολύμπου. Αμέσως μετά την απελευθέρωση τελέστηκε δοξολογία από το Μητροπολίτη Παρθένιο, στο Ναό της Θείας Αναλήψεως. Πολλοί από τους αγωνιστές του Ολύμπου έλαβαν μέρος αργότερα στο Μακεδονικό Αγώνα (1902-1908) και έζησαν ως λησταντάρτες στα ορεινά της Πιερίας. Ένας τέτοιος οπλαρχηγός ήταν ο Θεόδωρος Γκούτας, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στις 7 Ιανουαρίου 1913 στο χωριό Λάζαινα, κοντά στο Μπιζάνι.

Η υποδοχή των ελευθερωτών της Κατερίνης έγινε στο Κολοκούρι από τον Παρθένιο Βαρδάκα και μια αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Τσάμη, Λαναρίδη, Τσαλόπουλο (δικηγόρος), Δ. Παρασκευά (φαρμακοποιό) και τον έμπορο Κάλφα από το Καταφύγι. Ο Παρθένιος έψαλε στη Θεία Ανάληψη ευχαριστήρια δέηση και αναφέρεται το εξής περιστατικό.
Όταν οι αξιωματικοί του Στρατού πρότειναν στο Γαλλία Λάππα να πάρει ό, τι ήθελε από τα λάφυρα των Τούρκων, εκείνος φόρτωσε ένα άλογο με όπλα και γύρισε στο Λιβάδι, ώστε αν χρειαζόταν, να πολεμούσε ξανά στα βουνά.
Η εφημερίδα «Εμπρός» της 19 Οκτωβρίου 1912, γράφει για το γεγονός της κατάληψης της Κατερίνης από τους Έλληνες και αναφέρει το τηλεγράφημα του Παναγιώτη Δαγκλή, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
«Κοζάνη, 17 ώρα 6 μ.μ. Κατελήφθη την 16ην μετά τρίωρον μάχην η Αικατερίνη. Στρατός εξακολουθεί προελαύνων προς βορράν».
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) περίπου 20.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Πιερία. Από τα βορειοανατολικά του Πλαταμώνα, οι Έλληνες της Διασποράς κατάφεραν να ξαναχτίσουν μια νέα ζωή, με πολλές δυσκολίες. Τα ονόματα των πατρίδων τους δόθηκαν στους οικισμούς στους οποίους εγκαταστάθηκαν, όπως η Νέα Αγαθούπολη, Νέα Έφεσος, Νεοκαισάρεια κλπ.

 Κατοχή και Αντίσταση

Κατά την Κατοχή, ο Όλυμπος έγινε κέντρο ανεφοδιασμού των ανταρτών. Στις 12 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Κατερίνη. Επρόκειτο για τους μοτοσικλετιστές της 12ης Στρατιάς του Λιστ. Οι Άγγλοι σύμμαχοι βομβάρδισαν με τα αεροπλάνα τους γερμανικά τανκς στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, το 1941.
Η πρώτη αντιστασιακή ομάδα στην Πιερία εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1941 γύρω από το Λιτόχωρο, με επικεφαλής το Ζαχαρία Καρακίτσιο, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα των Γερμανών. . Στο Λιτόχωρο θα εισέλθει στην αντίσταση ακόμα και ο ιερέας του χωριού, ο Παπατσιτσιρίκος, ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε κατά τον αντιστασιακό αγώνα. Στην Κατερίνη, υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας πρωτοστάτησαν στον αντιστασιακό αγώνα, όπως ο Κικίτσας (Σαράντης Πρωτοπαπάς) και ο καπετάν Νικήτας (Κ. Συνεφάκης). Η δράση κατά των Ιταλών ήταν επίσης έντονη και διαφαίνεται από τη δολοφονία του Ιταλού λοχία Μπερτίνι, το Νοέμβριο του 1942 στο Λιβάδι Ολύμπου, μαζί με 12 ακόμα Ιταλούς, από την ομάδα των Ξυνού- Σωτηρίου.
Χαρακτηριστικό γεγονός είναι η συγκρότηση σώματος του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ Μακεδονίας, με πεδίο δράσης τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Ζοφερή ήταν η παρουσία του ΥΒΕ, οργάνωσης που ευαγγελιζόταν την υπεράσπιση της Βόρειας Ελλάδας. Η οργάνωση αυτή προέβη τελικά σε σύγκρουση με τους αντιστασιακούς και συνεργάστηκε με τους Ναζί.
Στο μεταξύ, την περίοδο εκείνη, σχεδόν 10.000 πρόσφυγες από τη Δράμα κατέφυγαν στην Κατερίνη.
Ακολούθησε μία σειρά παράτολμων πράξεων από αντιστασιακές ομάδες, όπως η ανατίναξη τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής Κατερίνης και Πλαταμώνα, η διευκόλυνση της εξόδου στη Μέση Ανατολή Βρετανών οπλιτών και αξιωματικών με Λιτοχωρινά πλοία και οι επιθέσεις στο Βαρικό και στην Καρίτσα.
Ειδικότερα, η επίθεση στο Βαρικό έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου 1942 και επρόκειτο για την κορύφωση της οργής των πεινασμένων χωρικών του Λιτοχώρου. Οι τελευταίοι με επικεφαλής τον Καρακίτσιο έσπασαν τις αποθήκες επισιτισμού και άρπαξαν το σιτάρι και το καλαμπόκι, τα οποία είχαν συγκεντρωμένα οι Γερμανοί. Η ίδια ενέργεια έγινε και στην Καρίτσα, όπου όμως σκοτώθηκαν δύο ανάπηροι του Πολέμου του 1940. Στο Λιτόχωρο έγιναν αθρόες συλλήψεις.
Στις 16 Φεβρουαρίου 1943 έγινε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση των αντιστασιακών δυνάμεων με τους Ναζί, με την ανατίναξη των μεταλλείων χρωμίου του Αγίου Δημητρίου από αντάρτικες ομάδες της Θεσσαλίας. Οι Γερμανοί, σε αντίποινα, ανηφόρισαν από την Κατερίνη με 13 αυτοκίνητα και πυρπόλησαν τα σπίτια του χωριού Άγιος Δημήτριος. Στην πλατεία του χωριού εκτελέστηκαν 10 άνδρες και συνελήφθησαν άλλοι 30, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Κατερίνη. Όλοι εκτελέστηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μαζί με το Δήμαρχο Κατερίνης της περιόδου 1934-1936, Αιμίλιο Ξανθόπουλο.
Η απάντηση των αντιστασιακών στα φρικαλέα αυτά γεγονότα ήταν άμεση και εκδηλώθηκε με την επιτυχημένη επίθεση στα Φωτεινά , όπου οι Γερμανοί είχαν μεταλλεία με 60 χωρικούς να δουλεύουν σε αυτά και στη συνέχεια με την ανατίναξη μέρους της γέφυρας στο Μαυρονέρι, στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Κατερίνης- Ελασσόνας. Εκεί έγινε σφοδρή μάχη με τους Γερμανούς, στις 18 Φεβρουαρίου και διακρίθηκε ο Καρακίτσιος. Οι Ναζί ηττήθηκαν και η μάχη είχε πάνω από 40 νεκρούς. Την επόμενη ημέρα πάνω από 3.000 χωρικοί από τα γύρω χωριά κατέστρεψαν την εθνική οδό Κατερίνης- Ελασσόνας, με λοστούς και γεωργικά εργαλεία, έτσι ώστε ανακόπηκε η προέλαση των γερμανικών τροχοφόρων.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το ενιαίο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ στα Πιέρια και στο βόρειο Όλυμπο, με διοικητές τους Λασάνη, Κικίτσα και άλλους. Ο φρούραρχος της Κατερίνης Λόχερ λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα και τον Απρίλιο του 1943 οι Γερμανοί εξαπέλυσαν επίθεση στο Λιτόχωρο, πυρπολώντας μοναστήρια και ναούς και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες αιχμαλώτους. Η πλατεία του χωριού γίνεται θέατρο εκτελέσεων και γερμανικό τάγμα βάδισε στο Κουλουκούρι.
Ακολούθησε η σύγκρουση με τους αντιστασιακούς στα υψώματα πάνω από την Τάχνιστα (σημερινή Μηλιά). Η μάχη στην Τάχνιστα (19 Απριλίου 1943) ήταν σφοδρότατη και οι Ναζί είχαν αριθμητική υπεροχή. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν 40 Γερμανοί και 18 Έλληνες. Οι αντιστασιακοί αποσύρθηκαν στη Μόρνα και στη Φτέρη. Τον Οκτώβριο τμήματα του ΕΛΑΣ επέστρεψαν στα Πιέρια από τη Θεσσαλία και την Πίνδο.
Στις 21 Δεκεμβρίου 1943 γύρω από το δασαρχείο της Μόρνας έλαβε χώρα επίθεση των Γερμανών, που ήθελαν να συλλάβουν τους άνδρες της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν οκτώ Έλληνες και δεκάδες Γερμανοί νεκροί. Οι έγκλειστοι στο Δασαρχείο κατόρθωσαν να διαφύγουν στα όρη. Οι Ναζί πυρπόλησαν το ανατολικό μέρος των δασών των Πιερίων. Την οργή τους πλήρωσαν και πολλά χωριά. Την ίδια χρονιά οι Γερμανοί εκτέλεσαν με απαγχονισμό πατριώτες και παιδιά στον Τρίλοφο και στη συνέχεια τους πυροβόλησαν.
Έπειτα από την απελευθέρωση της Αθήνας, οι Ναζί έφυγαν από την Κατερίνη στις 26 Οκτωβρίου 1944.
Στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-49 έγιναν σφοδρές συγκρούσεις στο Λιτόχωρο, από όπου ξεκίνησαν και οι εμφύλιες συγκρούσεις, με την επίθεση ανταρτών σε αστυνομικό σταθμό της περιοχής.

Ηρόδοτος (~485 - 421/415 π.Χ.)

Καταγόταν από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια και ανατράφηκε σ' ένα περιβάλλον σεβασμού του Ομήρου και παλαιών θρύλων. Όταν στην πατρίδα του την Αλικαρνασσό ήταν τύραννος ο Λύγδαμης, ο Ηρόδοτος πήρε μέρος σε συνωμοσία για την ανατροπή του, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 ή το 467 π.Χ. στη Σάμο. Από τη Σάμο γύρισε στην Αλικαρνασσό και πήρε μέρος στην ανατροπή του Λύγδαμη το 455 π.Χ., αλλά μετά από λίγο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και αυτός την πατρίδα του. Από τότε άρχισε ως περιηγητής και εξερευνητής, πιθανόν στα χρόνια 458-445 π.Χ. να επισκέπτεται διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, μεταξύ άλλων τη χώρα των Κόλχων μέχρι τη Σκυθία, το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και τον Πόντο μέχρι την Κριμαία, την Κύπρο και τις περοχές της Συρίας, τη Βαβυλωνία, την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή και βεβαίως όλη την Ελλάδα. Έμεινε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης, τον Περικλή και το Σοφοκλή. Μαζί με τον Πρωταγόρα ίδρυσαν περί το 443 την αποικία των Θουρίων στην κάτω Ιταλία. Στην αποικία αυτή, που ιδρύθηκε κοντά στην κατεστραμμένη Σίβαρη, ο Ηρόδοτος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του, γι' αυτό και επονομάστηκε Θούριος. Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πέθανε ανάμεσα στα χρόνια 421 και 415.
Ο Ηρόδοτος έγραψε μια «παγκόσμια» ιστορία. Οι Αλεξανδρινοί μελετητές τη χώρισαν σε εννέα βιβλία και έδωσαν στο καθένα το όνομα μιας από τις εννέα Μούσες. Στα πρώτα τέσσερα βιβλία παρουσιάζει το σχηματισμό και την αύξηση της περσικής δύναμης, στο πέμπτο και έκτο τις πρώτες συγκρούσεις των Περσών με τους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο τελευταίο μέρος του έκτου και σε ολόκληρα τα δύο επόμενα βιβλία περιγράφει τις δύο μεγάλες εκστρατείες των Περσών που κατέληξαν, η πρώτη στη μάχη του Μαραθώνα και η άλλη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος στο ένατο βιβλίο αναφέρεται στις άλλες πολεμικές δραστηριότητες των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Για τη συγγραφή του έργου του χρησιμοποίησε τα έργα των λογογράφων, τα αρχεία των πόλεων και κάθε άλλη επίσημη αναγραφή και τέλος συλλογές χρησμών. Κύρια όμως πηγή του έργου του αποτέλεσαν οι προφορικές παραδόσεις και η προσωπικές αναζητήσεις. Πολλές φορές κατονομάζει την πηγή των πληροφοριών του, όπως γίνεται με το Θέρσανδρο τον Ορχομένιο, τον Τύμνη το Σκύθη κ.ά. Τα τέσσερα πρώτα βιβλία απομακρύνονται από την ιστορία και θεωρούνται περισσότερο πολιτικές πληροφορίες, μύθοι και ανέκδοτα. Μεγαλύτερη συνοχή έχουν τα πέντε υπόλοιπα βιβλία. 
Οπωσδήποτε το έργο του δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση μαχών, αλλά αναλύει ήθη, έθιμα, θρησκευτικές δοξασίες και θεωρίες για τη διακυβέρνηση μιας πολιτείας, παράλληλα προβάλει δε τη σημασία της ελευθερίας των πολιτών στα πλαίσια του νόμου για τη σωστή λειτουργία του πολιτεύματος. Η γλώσσα του Ηρόδοτο είναι η νέα ιωνική που προήλθε από την επίδραση της ομηρικής γλώσσας, με την προσθήκη αττικών και δωρικών τύπων. 
Χρησιμοποιώντας ως βάση του έργου που ο ίδιος ονόμασε «Ιστορίης απόδεξις», την αυτοψία, την έρευνα και την κριτική, ο Ηρόδοτος πλησίασε πρώτος την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. Παρά το γεγονός αυτό, το έργο του συνολικά είναι μια αξιόπιστη πηγή και η μόνη συνεχής και πλήρης που είναι διαθέσιμη για μια τόσο σημαντική εποχή της ιστορίας. Ο Κικέρωνας τον ονόμασε πατέρα της ιστορίας. Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί πατέρας της γεωγραφίας και πρόδρομος όλων των περιηγητών.

Η εξέγερση των γειτονιών της Αθήνας

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, δύο γειτονιές της Ομόνοιας έκλεισαν συμβολικά δρόμους της Αθήνας για να βροντοφωνάξουν το δικαίωμά τους στο να ζήσουν και εργαστούν με ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου.
Σας παρακαλώ δείτε το βίντεο έως το τέλος γιατί είναι ανάγκη όλοι μας να σταθούμε στο πλευρό τους και να τους βοηθήσουμε.

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΑΣΟΚ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Καταργούν τις Σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και φτιάχνουν ... "Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο" ΛΑΠΑΔΩΝ!

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΑΣΟΚ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ STATE DEPARTMENT!
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΑΠΑΔΕΣ!


Κατάργηση των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων και την αντικατάστασής του από ένα «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο», σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ... κάνει οικονομία! Στο «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο» θα εισάγονται και φοιτητές από άλλες πανεπιστημιακές σχολές.

Το σχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των μονίμων στελεχών αφού θεωρούν ότι «Καταργείται η στρατιωτική εκπαίδευση, δημιουργούν ακαδημαϊκούς και όχι αξιωματικούς με επακόλουθα που θα είναι τραγικά για την ασφάλεια της χώρας».

Η χθεσινή παραίτηση του υποναυάρχου Στυλιανού Φενέκου, μετά το λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, φαίνεται ότι σχετίζεται και με αυτό το θέμα. Ο διευθυντής Κλάδου Πόρων και Εκπαίδευσης του ΓΕΝ, ανέλυε γιατί το «Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο» είναι ανέφικτο και πως λειτουργούν οι παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. για να δεχθεί την επίπληξη - με ανοίκειες εκφράσεις - του υπουργού και να ακολουθήσει η παραίτησή του.

Η χαμένη... ευστάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη

NTORA PATERITSESΤο στίγμα της το έδωσε: «Κάνω πολιτική για αυτά που πιστεύω». Με αυτά τα λόγια προς τους δημοσιογράφους, η κ. Μπακογιάννη δικαιολόγησε βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την πράξη της να στηρίξει με την ψήφο της τα αποκρουστικά μέτρα που επέβαλλε επί δικαίων και αδίκων ο διεθνής (κερδοσκοπικός) παράγοντας.
Η πράξη της αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ενσαρκώνει το corpus της ελληνικής Δεξιάς. Σε μια εποχή που η υπέρβαση του στυγνού, δήθεν τεχνοκρατικού και απάνθρωπου ορθολογισμού, φαντάζει ως η μόνη λύση για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μπολιάσουμε με ελπίδα την κοινωνία, η κ. Μπακογιάννη κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Όμως, ο τόπος πληρώνει ακριβώς αυτή τη λογιστική αντίληψη των πραγμάτων και το ανεύθυνο κρυφτό πίσω από τα swaps.
Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει πράγματα που δεν μιλούν πια στην ψυχή του, που δεν τον ενθαρρύνουν, που δεν του δίνουν διέξοδο. Θέλει θάρρος, αντίσταση και γιατί όχι έπος, θέλει όραμα και μια πρόταση εξόδου από την κρίση, που να «παντρεύει» πολιτικές και ουχί να προϊδεάζει για ισοπέδωση των πάντων. Όλες οι εκδηλώσεις των πολιτών αυτό μας δείχνουν.
Αν κανείς παρατηρήσει τι διαβάζουν (όσοι το κάνουν) και τι θέλουν να βλέπουν οι πολίτες στις κινηματογραφικές αίθουσες (θυμηθείτε πόσα εισιτήρια έκοψαν οι «300»), μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υπάρχει και μια έξαρση «ιστορίας» και «μυθολογίας» στην οθόνη και στο γραπτό λόγο (κυρίως στη λογοτεχνία). Φυσικά, αυτά είναι πράγματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι κοινωνιολόγοι και τα στελέχη των εταιρειών που πραγματοποιούν σφυγμομετρήσεις. Ο ανορθολογισμός όμως, είναι εδώ και παρών στην ψυχή των ανθρώπων.
Το σθεναρό ΟΧΙ στα αντιλαϊκά μέτρα, σηματοδοτεί μια κοινωνικού χαρακτήρα στροφή στην πολιτική της ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζει τον πολίτη που πλήττεται από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση, αποκρούοντας για λογαριασμό του τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής αδικίας. Η ΝΔ λοιπόν αλλάζει, ακολουθώντας τη ρότα που χάραξε με τη σύμπραξη της βάσης της στις 29 Νοεμβρίου 2009.


Νίκος Χιδίρογλου

TO ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ολυμπιος θεος του ηλιου και του φωτος, της μουσικης, της μαντικης, της ιατρικης και της τοξικης. Θεος της ταξης και της αρμονιας του συμπαντος. Ειχε πατερα τον Δια και μητερα τη Λητω, διδυμος αδελφος της Αρτεμης, θεωρηθηκε δε ως η πανελληνια θεοτητα, που περικλειει καθε ωραιο και καθε υψηλο που δημιουργησε η ελληνικη διανοια. Ο Απολλων ειναι συμβολο. Συμβολιζει τον λαμπρο ουρανο,το καλλος της ελληνικης φυσης και τις μεγαλες πνευματικες εξαρσεις της ελληνικης φυλης. Ειναι θεος της γαληνης,της ομορφιας και της αρμονιας. Με την εμφανιση του θεου στην ελληνικη κοινωνια μεταβαλλεται και ο βιος του ανθρωπου, εξημερωνονται τα ηθη και κατασιγαζονται τα παθη. Ο ανθρωπος γινεται ημεροτερος και αρχιζει η ανοδικη  του πορεια και η πνευματικη του εξελιξη. Ανατελλουν μερες προοδου, ευημεριας, ευνομιας και ταξης, γιατι ειναι και θεος της ευνομιας,της ταξης,της ηθικης και της αρετης. Απολλων και ελληνισμος ειναι παραλληλες εννοιες και θεμελιωνουν τον πολιτισμο και την επιστημη. Ειναι ακομη θεος ποιητης και θεος προφητης, που εκφραζει τις θειες βουλες.
Την αρχαιοτερη διηγηση για την γεννηση του θεου τη βρισκουμε στον Ομηρικο υμνο''εις Δηλιον Απολλωνα''. Στον υμνο του Καλλιμαχου εχουμε την παραδοση στο νεωτεριστικο της τυπο. Η γνωμη που επικρατησε φερει τον Απολλωνα πως γεννηθηκε στη Δηλο. Η Λητω περιπλανιοταν πολλους μηνες για να βρει το μερος που θα γεννουσε. Γυριζε απο τοπο σε τοπο και απο μερος σε μερος κι εκανε μεγαλο κυκλο. Απο την Κρητη πηγε στην Αθηνα και σ όλες τις ελληνικες ακτες μεχρι το Πηλιο, τον Αθω και σ'ολα τα Θρακικα παραλια, στη Μ.Ασια και σ'ολα τα νησια, πουθενα ομως δεν την δεχονταν. Κανενας τοπος δεν της εδινε ασυλο για να γεννησει το λαμπρο θεο, κυριως γιατι φοβουνταν την οργη της Ηρας, που ειχε απαγορευσει να γεννηθει ο  θεος  σε φωτεινο τοπο. Αλλοι παλι τρομαζαν να αντικρυσουν τον τρομερο θεο που θα γεννιοταν. Τοτε ο Διας εστειλε τον Βορρα να οδηγησει τη Λητω στον Ποσειδωνα τον αδελφο του στα βαθη του ωκεανου. Ο Ποσειδωνας της υπεδειξε το νησι της Δηλου, ομως τα βασανα της συνεχιστηκαν καθως 9 μερες και 9 νυχτες πονουσε και γυρω της ειχαν συγκεντρωθει ολες οι θεες του Ολυμπου,εκτος της Ηρας που κρατουσε κοντα της τη θεα των τοκετων.Οι θεες αναγκαστηκαν με δολο να φερουν κοντα στη Λητω τη θεα.Τοτε η Λητω ενιωσε πολυ δυνατους πονους και ακουμπωντας σ'ενα φοινικα,ιερο δεντρο, κατω απο το βουνο Κυθνος γεννησε πρωτα την Αρτεμη και την επομενη μερα το θεο του φωτος.Ο Απολλωνας σπαργανωθηκε απο τις θεες,αλλα εσπασε τα ''δεσμα'' του και ζητησε αμεσως λυρα, τοξο και βελη.
Η γεννηση του Απολλωνα στο φοινικα εχει διπλη σημασια.Υποδηλωνει το δεντρο και ταυτοχρονα το χρωμα το πορφυρο που συμβολιζει το χρωμα του ουρανου στην ανατολη λιγο πριν βγει ο ηλιος. Η απελευθερωση του θεου απο τα δεσμα του σχεδον μολις γεννηθηκε, η λυρα, το τοξο και τα βελη που ζητησε, η χαρα που σκορπισε στη φυση,μπορει να ερμηνευσει τη δυναμη που εχει ο ηλιος να διαλυει τις ομιχλες που τον περιβαλουν μολις ανατελλει,την πορεια του, τις ακτινες του που σκορπα για να γαληνευει τη φυση.
Ο Απολλων ειναι ο κιθαρωδος θεος. Η μουσικη τεχνη θεωρουσε σαν αρχηγο προστατη τον Απολλωνα,ο οποιος ηταν η ανεξαντλητη πηγη καθε ποιητικης και μουσικης εμπνευσης. To 1892 βρεθηκε στους Δελφους πανω σε δυο πλακες εντοιχισμενες στο εσωτερικο του θησαυρου των Αθηναιων ενας υμνος στον Απολλωνα:
''Ακουστε σεις που καθεστε στον πυκνοδεντρο Ελικωνα με τα ομορφα μπρατσα θυγατερες του Δια, που φερνει το ξεσπασμα των θυελλων, ελατε να ψαλλετε το Φοιβο με τη χρυση κομη, που προχωρει με τις δροσουλες της ξακουσμενης δελφικης καλονερης Κασταλιας απο την κατοικια του,  τουτου του βραχου ακολουθωντας τα πηγμενα υψη του Δελφικου μαντειου''
Οι ποιητες θεωρουνται  παιδια του Απολλωνα.. Η Σαπφω ειχε πει: '' η λυπη και τα κλαματα δεν πρεπει να βασιλευουν με κανενα τροπο στο σπιτι  του ποιητη, ειναι μια αδυναμια αναρμοστη για ενα παιδι του Απολλωνα ''..Κι ο Ομηρος: '' οι ποιητες διδαχτηκαν να ψαλλουν ωδες και ειναι αξιοι τιμης και σεβασμου απο τους ανθρωπους ''..

Ο ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΙΝΩΝ

Ψηφίσθηκε την 18-3-2010 από την Ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου με θέμα: «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις». Από πολλούς νομικούς διατυπώθηκε επιφύλαξη, ότι απάδει προς το Σύνταγμά μας (λχ Δ. Τσάτσος, Β. Κόκκινος, Καμίνης, Δικαίος κλπ). Ταυτόχρονα υποσκάπτει την ύπαρξη και την οντότητα της χώρας μας, δεδομένου ότι σε 20 χρόνια θα έχουμε μετανάστες όσους όλος ο πληθυσμός μας σήμερα !
Ξεκίνησε από ΄Ελληνες Νομικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (εν ενεργεία, συνταξιούχους, ομοτίμους και επιτίμους) η ομαδική υποβολή Καταγγελίας κατά του άνω νόμου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία της Συνθήκης της ΕΕ. Το κείμενο της Καταγγελίας έχει συνταχθεί από εγκρίτους νομικούς εντός και εκτός Ελλάδος και είναι τεκμηριωμένο επί της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πρακτικής.

Παρακαλούμε, εφ’όσον συμφωνείτε με το κείμενο, απαντήστε στο παρόν μήνυμα, δηλώνοντας το όνομά σας, την ιδιότητά σας και την πόλη σας.

Σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία σας θα συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα νομικών που θα συνοδεύει την καταγγελία.

Για την εξέλιξη της καταγγελίας, μόλις υπάρξουν αποτελέσματα, είτε θα ενημερωθείτε με τον ίδιο παρόντα τρόπο, είτε μέσω της ιστοσελίδας
http://www.tideon.org/

Επισυνάπτεται το κείμενο καταγγελίας:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Προς την κα Επίτρoπo Εσωτερικών Υποθέσεων

European Commission

Commissioner responsible for Home Affairs

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Για παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Your question/comment *:

Αξιότιμη κα Επίτροπε Cecilia Malmström,

Την 16.3.2010 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις» [1]

Όπως επισημάνθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των, πλέον των 3.500, πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος [2] ο νόμος αυτός θίγει τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματά των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει Κοινοτικούς κανόνες δικαίου.

Μεταξύ άλλων ο νόμος αυτός θεσπίζει τις πιο ελαστικές προϋποθέσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης για την κτήσης ιθαγένειας. Ενδεικτικά πολιτογραφούνται:

Οι έχοντες 7ετή νόμιμη παραμονή, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι αδείας «επί μακρόν διαμένοντος».


Τα τέκνα αλλοδαπών αποκτούν από τη γέννησή τους την Ελληνική Ιθαγένεια εφ΄ όσον γεννιούνται (και συνεχίζουν να ζουν) στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν και οι δυο επί πέντε συνεχή έτη μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα τέκνα αλλοδαπών με την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων σχολείου στην Ελλάδα και εφ΄ όσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη Χώρα. Το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας μπορούν να το ζητήσουν μέσα σε τρία έτη από τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις [3] πρόκειται να γίνουν άμεσα Έλληνες, και κατά συνέπεια Ευρωπαίοι πολίτες, περί το 1.000.000 μετανάστες, ενώ σε 20 χρόνια εκτιμάται, ότι με παρόμοιους ρυθμούς οι νομιμοποιημένοι από αυτούς θα φθάσουν συνολικά τα 9.000.000 άτομα (περίπου όσος και ο πληθυσμός της Ελλάδας σήμερα).
Με την παρούσα Καταγγελία μας προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

και κάνουμε έκκληση να προβείτε σε όλες τις θεσμοθετημένες ενέργειές εκ μέρους σας, για να προστατεύσετε τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματά μας ως Ευρωπαίων πολιτών, από την αυθαίρετη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία παραβιάζει τους Κοινοτικούς κανόνες δικαίου, όπως τεκμηριώνεται ακολούθως:

1. Παραβιάζει τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2003 και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της 16ης Οκτωβρίου 2008. Το Σύμφωνο αυτό προβλέπει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τους πόρους ώστε να υποδεχθεί αξιοπρεπώς όλους τους μετανάστες…Η κακή διαχείριση της μετανάστευσης μπορεί να αναστατώσει την κοινωνική συνοχή των χωρών προορισμού [των μεταναστών]» (σελ. 3). Η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της «την χωρητικότητα υποδοχής της Ευρώπης από πλευράς της αγοράς εργασίας της, της κατοικίας, και των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών… καθίσταται απαραίτητο, να προσδιορίζει τον αριθμό τους… οι εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις δεν θα πρέπει να είναι γενικευμένες…».

Αντιθέτως, και κατά παραβίαση των ανωτέρω, με τη νέα ελληνική νομοθεσία:

Δεν ορίζεται στον νέο νόμο μέγιστο όριο πληθυσμού αλλοδαπών, ούτε και προσδιορίζεται ποσοστό τους επί του υπάρχοντος πληθυσμού της Ελλάδας.

Ανοίγεται πλέον «παράθυρο» αυτόματης και μαζικής ιθαγενοποίησης όλων σχεδόν των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1989 (σημερινής δηλαδή ηλικίας από 0 μέχρι 21 ετών) ακόμη και από παράνομους μετανάστες [4].

Εκθέτει σε κίνδυνο τον Ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο και θίγει την ασφάλεια της ΕΕ, αφού μετά την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας οι μετανάστες αυτοί θα κυκλοφορούν και εγκαθίστανται σε όλη την ΕΕ.

Ο νόμος αυτός καθιστά την Ελλάδα, δεδομένης και της ευαίσθητης γεωπολιτικής της θέσης στην Μεσόγειο, πόλο έλξης νέων λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα επιλέγουν την ελληνική ιθαγένεια ως την ευκολότερη πύλη εισόδου στην ΕΕ για να προσπορίζονται τα οφέλη που απορρέουν από την εν λόγω νομική ιδιότητα.

Κατά συνέπεια θέτει σε κίνδυνο τις στρατηγικές πολιτικές και επιδιώξεις της Ε.Ε. που αποτελούν μείζονα στόχο για όλα τα για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη.

2. Παραβιάζει το άρθρο 77 και το Πρωτόκολλο αριθ. 23 της Ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης [5] για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ), καθώς και τις οδηγίες 2009/50, 2008/115, 2005/71, 2004/81 και 2002/82, διότι:

Εντάσσει αυθαίρετα ως πολίτες στον Ευρωπαϊκό χώρο όλους τούς πρώην και νυν λαθρομετανάστες των οποίων απλά μέχρι τώρα είχε νομιμοποιηθεί μονάχα η παραμονή, χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο δικαίωμα σχετικό με ιθαγένεια, με νόμους του εθνικού δικαίου της Ελλάδος κατά τα έτη 1997, 2001, 2005 και 2007. Επομένως αλλοιώνει ριζικά την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ακολουθία με τον άνω λόγο ο ψηφισθείς νόμος αλλοιώνει το Εκλογικό σώμα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Θα μπορούν πλέον ως «Έλληνες υπήκοοι», οι πρώην υπήκοοι κρατών που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τον «Ευρωπαϊκό χώρο» που ορίζεται στο Προοίμιο της άνω Συνθήκης, να αναδεικνύονται ακόμα και Ευρωβουλευτές.

Συνεπώς παραβιάζει και την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού «χώρου» και κατά την έννοια των άρθρων 3 και 67 της άνω Συνθήκης.

3. Παραβιάζει τα άρθρα 67 παρ. 3 και 145 έως 151 της άνω Συνθήκης (2008/C 115/01 Εφημ. ΕΕ) και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου A6-0026/2009 και P6_TA(2009)0069 της 04.02.2009, για «επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών», διότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο:

Η προστασία της Ευρωπαϊκής και Εθνικής ασφάλειας:

Στην Ελλάδα αποδείχθηκαν εξαιρετικά αυξημένα τα ποσοστά εγκληματικότητας αλλοδαπών σε σχέση με τον αριθμό των εγκαταβιούντων (Στατιστικά 2009 Υπουργείου Δικαιοσύνης) [6]. Επίσης δεν έχει εξασφαλισθεί ο έλεγχος της εισροής μεταναστών, ώστε να αποκλειστούν όσοι τυχόν σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Η πολιτική για την προστασία κατά της ανεργίας:

Δεν έχουν μελετηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση οι συνέπειες των ανωτέρω ρυθμίσεων απόδοσης ιθαγένειας για την Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και για τα ασφαλιστικά συστήματα, καθώς, μετά τις μαζικές εθνικοποιήσεις σε ένα Κράτος-μέλος, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο περί τις 204.000 θέσεις εργασίας [7]. Οι συνέπειες πλήττουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εργαζομένους καθώς μαίνεται η μεγάλη οικονομική κρίση, και το πρόβλημα από την ελληνική αγορά εργασίας προεκτείνεται σε εκείνη των άλλων κρατών μελών.

ΕΠΕΙΔΗ επικαλούμαστε εκτός των άλλων και την Αρχή της Επικουρικότητας, με την οποία ζητώ να συνδράμετε και προστατεύσετε τα δικαιώματά μας από την άνω νομοθετική αυθαιρεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΕΠΕΙΔΗ τα ανωτέρω θιγόμενα ζητήματα εξωτερικών συνόρων και ασφάλειας αποτελούν τομέα πολιτικής, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρέμβει στην πολιτική και την νομοθεσία του Κράτους – μέλους, διότι το μέλος της έχει εκχωρήσει αυτήν την εξουσία βάσει του Πρωτοκόλλου 2 της άνω Συνθήκης ΕΕ.

ΕΠΕΙΔΗ η παρούσα Καταγγελία μας είναι νόμιμη και στηρίζεται σε αληθινά στοιχεία. Γι΄ αυτό έχει κάθε νόμιμο λόγο να γίνει δεκτή.

Στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε

να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διερεύνηση της συμβατότητας με το Ευρωπαϊκό δίκαιο του νόμου: «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις» που ψηφίσθηκε την 16.3.2010 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με εκτίμηση

(ονοματεπώνυμο – ιδιότητα / επάγγελμα)

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/ValidNomosxedio/1389/s-metagen-pap.pdf

[2] http://www.opengov.gr/ypes/?option=pol_symmetoxi1

[3] http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=7774 με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδας

[4] Ο «μηχανισμός» είναι ο εξής: Τώρα που δεν έχει παρέλθει – σύμφωνα με τον νόμο – τριετία από την ενηλικίωσή τους, εγγράφονται στα δημοτολόγια με απλή αίτησή τους με μόνη προϋπόθεση την πενταετή νόμιμη διαμονή που απέκτησε εκ των υστέρων ο ένας από τους γονείς τους με κάποια από τις μαζικές διαδικασίες νομιμοποίησης της ελληνικής νομοθεσίας των ετών 1997, 2001, 2005 και 2007.

[5] Άρθ. 77 παρ. 1 «να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των προσώπων και η αποτελεσματική εποπτεία της διέλευσης των εξωτερικών συνόρων» και να διαμορφώνεται (παρ. 2 α) κοινή πολιτική θεωρήσεων και άλλων τίτλων διαμονής βραχείας διάρκειας, β) τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται τα πρόσωπα που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα, γ) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ένωση, δ) οποιοδήποτε μέτρο που είναι αναγκαίο για την προοδευτική δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων,

[6] Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας 2009 Υπουργείου Δικαιοσύνης Ελλάδος, που ανακοινώθηκαν την 31.1.10

[7] Έρευνα Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Εφημερίδα: Τα ΝΕΑ 1.3.2010
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4562631&ct=1

olympia


Η ψηφοφορία του αντισυνταγματικού λαθρονόμου
http://makelio.blogspot.com/2010/03/3838-4924032010_30.html
που καταλύει τη συνταγματική τάξη της χώρας 2 αιώνων από την Επανάσταση του 1821 έως τη σήμερον με την εισαγωγή σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δηλαδή των Δήμων & Κοινοτήτων, καθώς & των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ) της χώρας αλλοδαπών τρίτων χωρών πλην Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε χώρα σε 3 ημέρες.
Την Τετάρτη 10.03.2010 επί της αρχής με ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από πρόταση των 15 βουλευτών του ΛΑΟΣ όπου υπερψηφίστηκε με ψήφους 170 υπέρ σε σύνολο 300 βουλευτών.

Τον υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην των βουλευτών Θωμά Ρομπόπουλου Α' Θεσσαλονίκης & Ελπίδας Τσουρή Χίου, οι οποίοι δεν παρέστησαν, δηλαδή τον υπερψήφισαν 158 προδότες σε σύνολο 160 βουλευτών της κυβέρνησης. Συμπαραστάτες τους είχαν 12 προδότες του ΣΥΡΙΖΑ εκ των 13 βουλευτών του, αφού ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχαήλ Κριτσωτάκης δεν παρέστη.

Πρακτικά της 10.03.2010 διαβάζετε στο

ενώ την Πέμπτη 11.03.2010 υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων με ονομαστική ψηφοφορία άρθρων ύστερα από πρόταση των 15 βουλευτών του ΛΑΟΣ & βουλευτών της ΝΔ. Πρακτικά της 11.03.2010 διαβάζετε στο http://www.parliament.gr/ergasies/praktika/pdf/es20100311.pdf

ενώ την Τρίτη 16.03.2010 υπερψηφίστηκε στο σύνολο διά βοής.

Πρακτικά της 16.03.2010 διαβάζετε στο http://www.parliament.gr/ergasies/praktika/pdf/es20100316.pdf

Οι 170 προδότες βουλευτές που ψήφισαν επί της αρχής τον αντισυνταγματικό λαθρονόμο κατ' αλφαβητική τάξη:

1 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Αγάτσα Αριάδνη ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
2 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αθανασιάδης Αλέξανδρος ΠΑΣΟΚ Κοζάνης
3 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αηδόνης Χρήστος ΠΑΣΟΚ Δράμας & Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
4 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αλευράς Αθανάσιος (Θάνος) ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών
5 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης
6 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αμοιρίδης Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Πιερίας
7 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ανδρουλάκης Δημήτριος (Μίμης) ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
8 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αντωνακόπουλος Παναγιώτης ΠΑΣΟΚ Ηλείας
9 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Αντωνίου Αντωνία (Τόνια) ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδος
10 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Αποστολάκη Ελένη Μαρία (Μιλένα) ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών (Επί χρόνια ζητάει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον της για παραβίαση των όρων άσκησης της γονικής μέριμνας του 6χρονου γιου της από κοινού με τον πρώην σύζυγο της επιχειρηματία Πολυχρόνη Συγγελίδη που έχουν οριστεί με τις υπ’ αριθμούς 528/2005 & 9599/2005 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η ίδια συνεχίζει να κάνει το μάγκα πίσω από την ασυλία της βουλευτικής της ιδιότητας από το 2000 & μάλιστα τον τζάμπα μάγκα, διότι καλούμαστε οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε τις ιδιοτροπίες της με το ποσό των 19.000 ευρώ συν λοιπούς φόρους & τόκους εντός 3 μηνών από τις 11.02.2010 που εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο κατά της Ελλάδος ύστερα από την υπ’ αριθμόν 24895/2007 αίτηση του πρώην συζύγου της, που έκρινε για 2η φορά την ποινική ασυλία των βουλευτών αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)11 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Αράπογλου Χρυσή ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης
12 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αρβανιτίδης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης
13 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αργύρης Ευάγγελος ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων & Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
14 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Αρναουτάκης Σταύρος ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου & Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
15 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ασπραδάκης Παντελεήμων (Παντελής) ΠΑΣΟΚ Αττικής
16 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βαλυράκης Ιωσήφ ΠΑΣΟΚ Χανίων
17 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βαρβαρίγος Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Ζακύνθου
18 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βαρδίκος Πυθαγόρας ΠΑΣΟΚ Σάμου
19 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βενιζέλος Ευάγγελος ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης & Υπουργός Εθνικής Άμυνας
20 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βλατής Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Κοζάνης
21 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βούγιας Σπυρίδων ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης & Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
22 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βουδούρης Οδυσσέας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
23 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βούρος Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
24 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Βρεττός Κωνσταντίνος (Ντίνος) ΠΑΣΟΚ Αττικής
25 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γείτονας Κωνσταντίνος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
26 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γερανίδης Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης
27 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γερουλάνος Παύλος ΠΑΣΟΚ Επικρατείας & Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού
28 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Γιαννακά Σοφία ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας
29 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια) ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας & Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων
30 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γικόνογλου Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Ημαθίας
31 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γιουματζίδης Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Πέλλης
32 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Γκερέκου Αγγελική (Άντζελα) ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας & Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού
33 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Γρηγοράκος Λεωνίδας ΠΑΣΟΚ Λακωνίας
34 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Δαμιανάκης Ευτύχιος ΠΑΣΟΚ Χανίων
35 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Δημαράς Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
36 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης (Τάκης) ΠΑΣΟΚ Ηλείας
37 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Διαμαντίδης Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιώς
38 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Διαμαντοπούλου Άννα ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών & Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
39 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Διώτη Ηρώ ΣΥΡΙΖΑ Λαρίσης
40 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Δριβελέγκας Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής
41 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Δρίτσας Θεόδωρος ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιώς
42 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Εμινίδης Σάββας ΠΑΣΟΚ Καβάλας
43 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Έξαρχος Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Λαρίσης
44 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ευθυμίου Πέτρος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ
45 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Ζήση Ροδούλα ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας & Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
46 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Ζούνη Παναγιώτα (Πέμη) ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών
47 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ζωίδης Νικόλαος ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου
48 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Θεοδωρίδης Ηλίας ΠΑΣΟΚ Πέλλης
49 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Θεοχάρη Μαρία ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας
50 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Καϊλή Ευδοξία Εύα ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης & Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων
51 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κακλαμάνης Απόστολος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
52 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Καρανίκας Ηλίας ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας
53 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Καρτάλης Κωνσταντίνος ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας
54 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Καρύδης Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Α’ Πειραιώς
55 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Καρχιμάκης Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Λασιθίου & Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
56 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Καστανίδης Χαράλαμπος ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης & Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
57 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κατρίνης Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Ηλείας
58 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Κατσέλη Λουκία Ταρσίτσα (Λούκα) ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
59 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κατσιφάρας Απόστολος ΠΑΣΟΚ Αχαΐας & Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
60 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κατσούρας Χρήστος ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας
61 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κεγκέρογλου Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου & Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
62 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κεδίκογλου Συμεών ΠΑΣΟΚ Εύβοιας
63 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Κεφαλίδου Χαρούλα (Χαρά) ΠΑΣΟΚ Δράμας
64 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουβέλης Σπυρίδων ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών & Υφυπουργός Εξωτερικών
65 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουβέλης Φώτιος Φανούριος ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
66 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουκουλόπουλος Παρασκευάς ΠΑΣΟΚ Κοζάνης
67 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουράκης Αναστάσιος ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης
68 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουρουμπλής Παναγιώτης ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας
69 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουσελάς Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
70 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουσουρνάς Ευστάθιος ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου
71 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουτμερίδης Ευστάθιος ΠΑΣΟΚ Σερρών & Ταμίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ
72 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουτρουμάνης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
73 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κουτσούκος Γιάννης ΠΑΣΟΚ Ηλείας
74 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κρεμαστινός Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου
75 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας
76 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λαφαζάνης Αργύριος ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής
77 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λαφαζάνης Παναγιώτης ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιώς
78 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λεβέντης Αθανάσιος ΣΥΡΙΖΑ Αττικής & Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
79 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λιάνης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Φλωρίνης
80 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λιντζέρης Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιώς
81 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Λοβέρδος Ανδρέας ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
82 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μαγκούφης Χρήστος ΠΑΣΟΚ Τρικάλων
83 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μαγκριώτης Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης & Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
84 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μακρυπίδης Ανδρέας ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας
85 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μανιάτης Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Αργολίδος & Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικών Αλλαγών
86 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μάντατζη Τσετίν ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
87 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μανωλάκης Άγγελος ΠΑΣΟΚ Κορινθίας
88 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μαργέλης Σπυροπάνος ΠΑΣΟΚ Λευκάδος
89 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Μερεντίτη Αθανασία (Σούλα) ΠΑΣΟΚ Τρικάλων
90 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μίχος Λάμπρος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
91 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Μίχου Μαρία ΠΑΣΟΚ Πιερίας
92 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μόσιαλος Ηλίας ΠΑΣΟΚ Επικρατείας
93 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας ΠΑΣΟΚ Κεφαλληνίας
94 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μουλόπουλος Βασίλειος ΣΥΡΙΖΑ Επικρατείας
95 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Μπατζελή Αικατερίνη ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδος & Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
96 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μπεγλίτης Παναγιώτης ΠΑΣΟΚ Κορινθίας & Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας
97 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μπεντενιώτης Εμμανουήλ ΠΑΣΟΚ Α’ Πειραιώς
98 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μπόλαρης Μάρκος ΠΑΣΟΚ Σερρών & Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
99 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος) ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας & Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικών Αλλαγών
100 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Νασιώκας Έκτορας ΠΑΣΟΚ Λαρίσης
101 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Νικητιάδης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου
102 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Νιώτης Γρηγόριος ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιώς & Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
103 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Νταλάρα Άννα ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
104 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ντόλιος Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Έβρου & Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
105 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα) ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
106 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ξυνίδης Σωκράτης ΠΑΣΟΚ Ξάνθης & Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
107 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Όθωνας Εμμανουήλ ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου
108 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Οικονόμου Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων
109 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Οικονόμου Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Αττικής
110 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Οικονόμου Παντελής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών
111 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Πάγκαλος Θεόδωρος ΠΑΣΟΚ Αττικής & Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 187 Διορισμός Υπουργών& Υφυπουργών (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) 214 τεύχος Α’ της 07.10.2009 του αντιδημοκράτη Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια & το οποίο ουδόλως έκρινε αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ήταν η πρώτη εκτελεστική πράξη κατάλυσης του Συντάγματος αυτής της κυβέρνησης με τη συγχορδία προεδρικής & δικαστικής εξουσίας. Με το Π.Δ. αυτό διοριζόταν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πρόσωπο που δεν έχει την υπουργική ιδιότητα κατά παράβαση του άρθρου 81 του Συντάγματος)
112 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Παναρίτη Ελένη (Έλενα) ΠΑΣΟΚ Επικρατείας
113 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παντούλας Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων
114 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαγεωργίου Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Πιερίας
115 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαδημούλης Δημήτριος ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών
116 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαδόπουλος Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Αχαΐας
117 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Παπαθανάση Αφροδίτη ΠΑΣΟΚ Φωκίδος
118 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαϊωάννου Μιλτιάδης ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
119 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαμανώλης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων
120 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Παπανδρέου Βασιλική (Βάσω) ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
121 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπανδρέου Γιώργος ΠΑΣΟΚ Αττικής & Πρωθυπουργός & Υπουργός Εξωτερικών
122 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπαχρήστος Ευάγγελος ΠΑΣΟΚ Πρεβέζης
123 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπουτσής Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Καβάλας
124 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπουτσής Χρήστος ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ & Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ
125 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παραστατίδης Θεόδωρος ΠΑΣΟΚ Κιλκίς
126 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παρασύρης Φραγκίσκος ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου & Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων
127 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Περλεπέ Σηφουνάκη Αικατερίνη ΠΑΣΟΚ Εύβοιας & Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ
128 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Πεταλωτής Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Ροδόπης & Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
129 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Πετσάλνικος Φίλιππος ΠΑΣΟΚ Καστοριάς & Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
130 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Πρωτόπαπας Χρήστος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
131 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ραγκούσης Ιωάννης ΠΑΣΟΚ Επικρατείας & Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
132 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Ρενταρή Τέντε Όλγα ΠΑΣΟΚ Έβρου
133 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ρέππας Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας & Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
134 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ρήγας Παναγιώτης ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων
135 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ρόβλιας Κωνσταντίνος ΠΑΣΟΚ Καρδίτσης
136 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Σακοράφα Σοφία ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
137 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σαλαγιάννης Νικόλαος ΠΑΣΟΚ Καρδίτσης
138 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σαχινίδης Φίλιππος ΠΑΣΟΚ Λαρίσης & Υφυπουργός Οικονομικών
139 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σηφουνάκης Νικόλαος ΠΑΣΟΚ Λέσβου & Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
140 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σιδηρόπουλος Αναστάσιος ΠΑΣΟΚ Ημαθίας
141 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών
142 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σκουλάκης Εμμανουήλ ΠΑΣΟΚ Χανίων
143 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Σκραφνάκη Μαρία ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου
144 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος ΠΑΣΟΚ Αχαΐας
145 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Στασινός Παύλος ΠΑΣΟΚ Άρτης
146 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Στρατάκης Εμμανουήλ ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου
147 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Τζάκρη Θεοδώρα ΠΑΣΟΚ Πέλλης & Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
148 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τζελέπης Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Σερρών
149 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τιμοσίδης Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Καβάλας
150 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τόγιας Βασίλειος ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
151 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τόλκας Άγγελος ΠΑΣΟΚ Ημαθίας & Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων
152 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας ΠΑΣΟΚ Αχαΐας
153 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Τσιαούση Ελένη ΠΑΣΟΚ Έβρου
154 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τσίπρας Αλέξιος ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών & Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
155 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τσιρώνης Δημήτριος ΠΑΣΟΚ Άρτης
156 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Τσόκλη Μαρία Γλυκερία (Μάγια) ΠΑΣΟΚ Επικρατείας
157 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Τσόνογλου Βυλλιώτη Βασιλική ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
158 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τσούκαλης Νικόλαος ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας
159 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τσούρας Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών
160 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Τσώνης Νικόλαος ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδος
161 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Φαρμάκη Αικατερίνη ΠΑΣΟΚ Κορινθίας
162 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Φλωρίδης Γεώργιος ΠΑΣΟΚ Κιλκίς
163 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χάιδος Χρήστος ΠΑΣΟΚ Τρικάλων
164 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χαντάβας Αθανάσιος ΠΑΣΟΚ Γρεβενών
165 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος Ερνέστος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
166 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χατζή Οσμάν Αχμέτ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης
167 ΠΡΟΔΟΤΡΙΑ Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη) ΠΑΣΟΚ Αττικής & Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων (Χριστοφιλόπουλος ονομάζεται ο σύζυγος της, το πατρικό της είναι Κάλερ & είναι Εβραία & ενώ με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου το 1983 απαγορεύεται στις συζύγους να χρησιμοποιούν το επώνυμο του συζύγου παρά μόνο το πατρικό, αυτή παρανόμως εμφανίζεται παντού με το επώνυμο του συζύγου αποκρύπτοντας το εβραϊκό πατρικό της επώνυμο που πρέπει να φέρει από το νόμο http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2009/10/bilderberg.html)168 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χρυσοχοΐδης Μιχαήλ ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών & Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
169 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Χυτήρης Τηλέμαχος ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
170 ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ψαριανός Γρηγόριος ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΙΣΑΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έντονες αντιδράσεις για τροποποίηση στο ν/σχ για τα μέτρα

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις δανεισμού με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας, θα τίθενται σε ισχύ άμα τη υπογραφή τους από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Όπως προβλέπει η τροπολογία οι συμβάσεις αυτές θα εισάγονται στη Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση, αντί για κύρωση, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει τις συνθήκες και αυτές να ισχύουν με τη υπογραφή και να μην χρειάζεται η εισαγωγή και ψήφισή τους στη Βουλή.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα υπογράμμισε πως όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή.
Νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την τροποποίηση αναγκαία «για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης», καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
«Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά», ανέφερε ο υπουργός.
Μάλιστα, επιτέθηκε στη ΝΔ: «Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου "να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος" δεν είναι της στιγμής».
Από πλευράς ΝΔ ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη: «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται η μέγιστη υποκρισία των αστικών κομμάτων όταν καλούν το λαό να υποταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της νομιμότητας».
Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση και τους «συμμάχους» της, όπως τους αποκαλεί, πως «δεν διστάζουν να φτάσουν στο έσχατο σημείο εξευτελισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή και κυρίως να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο λαϊκό ταξικό κίνημα, που αντιπαλεύει τα βάρβαρα μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του Αστέριο Ροντούλη: «Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».
Εντονότατη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι «γελοιοποιούνται οι θεσμοί».
«Χθες στο Κοινοβούλιο εν Ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και σήμερα μας παρουσιάζεται ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Ζήτησε μάλιστα να διακοπεί η διαδικασία και να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών και να εξηγήσουν στο Σώμα και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «βραδυφλεγή» έκρηξη από την πλευρά της, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου. «Τα δύο κόμματα ακολούθησαν την τακτική "βάστα με να σε βαστώ" πίσω από το τυπικό "όχι" της ΝΔ και με καθαρισμό των διαφωνούντων» υποστήριξε.
Κατ΄ απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης.
Μετά την λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας, τόσο τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες, όσο και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή, Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μνημόνια θα κυρωθούν από τη Βουλή.
Ψηφίστηκε το ν/σχ για τα επιδόματα των συνταξιούχων
Πάντως, αν και η σχετική συζήτηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, σήμερα υπερψηφίστηκε, μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδειών των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επέφερε και μία βελτίωση εξαιρώντας από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών, όσους έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση στον Κακλαμάνη απο την Bild


ΕΤΡΩΓΕ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ

Επίθεση στον Κακλαμάνη κάνει η Γερμανική εφημερίδα Bild. Οπως λέει την ώρα που η Αθήνα καιγόταν εκείνος ήταν με την ασφάλειά του και έτρωγε στο εστιατόριο Πρυτανείον στην οδό Μηλιώνη. Οταν μάλιστα τον ...

πλησίασαν εκείνος τους έδιωξε και μόλις έφαγε απομακρύνθηκε σε μηχανή χωρίς κράνος. Αυτά πάνω κάτι λέει η εφημερίδα που συνοδεύει το άρθρο της με μια φωτογραφία του Κακλαμάνη την ώρα που φεύγει
και μετα πηγε το "τρελο" αγορι στο mega και μας το επαιζε "ο δημαρχος που νοιαζεται" που επι δημαρχιας του τα παγκαρια των μεταναστων κανουν χρυσες δουλειες στην οδος Ερμου.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Το αληθινό πρόσωπο του νέου «Καλλικράτη»


Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης
Δούρρειος Ίππος ο "Καλλικράτης"
Με Δούρρειο Ίππο τον "Καλλικράτη" το νέο ΠΑΣΟΚ διαγράφει οριστικά και αμετάκλητα με μια μονοκοντυλιά όση Ιστορία δεν έπεσε στα χέρια της Ρεπούση. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν καταργεί μόνο τα μέχρι σήμερα γνωστά σύνορα της χώρας, καταργεί την ιστορία και τον πολιτισμό και βάζει την Ελλάδα σε νέες μεγαλύτερες εθνικές περιπέτειες...Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο "Καλλικράτης" για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, διαγράφει την παραδοσιακή ονοματοδοσία περιοχών σε όλη την χώρα, μουτζουρώνει συμβολισμούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν ψηλα το ηθικό του ελληνικού λαού, εξαφανίζει από τους νέους χάρτες δεκάδες δήμους με τεράστια Ιστορία και προσφορά στην πατρίδα.
Ταυτόχρονα, με την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε 370 δήμους [από 1.034], 13 αιρετές περιφέρειες [από 76 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις] και επτά γενικές διευθύνσεις [από 13 κρατικές περιφέρειες] και την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με την απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι πρότινος παράνομους αλλοδαπούς,ανοίγει την Κερκόπορτα των αυτονομιστικών κινημάτων στην Ελλάδα.Όμως, η νέα διοικητική διαίρεστη της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαιρέσεις και διασπάσεις και στον χάρτη των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι προσανατολίζονται να παύσουν την λειτουργία τους, αφού οι νέοι χάρτες δήμων και κοινοτήτων δεν θα μοιάζουν σε τίποτα σχεδόν με τους προηγύμενους. Επιπλεόν, εκατοντάδες παραδοσιακά ελληνικά χωριά θα περάσουν μια για πάντα στο περιθώριο.


Μια μαύρη αποκάλυψη...Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το πλήρες σχέδιο για τον κατακερματισμό της κεντρικής εξουσίας της χώρας σε τοπικες κυβερνήσεις με αρμοδιότητες αυτόνομης γενικής πολιτικής, όπως προκύπτει από το σχέδιο, δεν φανερώνει μόνο ότι επιχειρεί να αιφνιδιάσει στις δημοτικές εκλογές. Σε μείζονος εθνικής σημασίας ζητήματα γύρω από το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Και περιορίζεται μόνο σε μια «κουτσή» δημόσια διαβούλευση. Ζητήματα ως αυτά που ακολουθούν δεν έχουν απαντηθεί ακόμα... Οι ονομασίες στις περιοχές της χώρας δεν έχουν δωθεί τυχαία και αποτελούν μια μικρή γέφυρα μεταξύ του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της ιστορικής μνήμης και της προγονικής κληρονομιάς. Με ποιά κριτήρια και χαρακτηριστικά, ιστορικά, πολιτιστικά θα προκύψει η ονοματοδοσία των νέων δήμων;
Με τον "Καλλικράτη" εκχωρούνται στους νέους δήμους αρμοδιότητες πχ. Παιδείας, Υγείας, Οικονομίας, Κοινωνικής Πολιτικής, κ.α.
Σε ποια κεντρική ιδέα [έθνους κράτους ή ανοιχτών συνόρων;] θα στηρίζεται η πολιτική των νέων αυτών διοικητικών σχημάτων των τοπικών κοινωνιών;
Και ειδικότερα, με ποιές προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας μέσα από το σχέδιο αυτό δεν θα ενθαρρύνθούν στο εγγύς μέλλον αυτονομιστικά κινήματα σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θράκη, η Μακεδονία και η Ήπειρος;


Οι αντιδράσεις από τους δημάρχους 
Σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Αρκετοί δήμαρχοι ζητούν για την υλοποίηση του σχεδίου, να αποδοθούν από την κεντρική κυβέρνηση και οι οικονομικοί πόροι που θα συνοδεύσουν τις συνενώσεις των δήμων. Η κυβέρνηση ανέδειξε τον "Καλλικράτη" με το επιχείρημα για το συμμάζεμα των δημοσιοοικονομικών μεγεθών σε δήμους και κοινότητες. Ωστόσο, το γεγονός ότι καταργούνται περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, δεν συγκινεί τους αιρετούς... Το μείζον για την πλειοψηφία των αιρετών είναι πώς θα διατηρήσουν τα "κεκτημένα" τους και πως θα συνεχίζουν να δημιουργούν κομματικούς στρατούς με ρουσφέτια και κάθε λογής εξυπηρετήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών.
Όμως μέσα σε αυτό το νέο διοικητικό χάος που δημιουργείται, από την επόμενη της ψήφισης του σχεδίου στη Βουλή, δεκάδες ιστορικοί δήμοι της χώρας δεν θα υφίστανται πλέον. Ούτε η ΚΕΔΚΕ, ούτε ακόμα τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων έχουν μιλήσει ανοιχτά στον λαό για τις συνέπειες του "Καλλικράτη" από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι και την εθνική ασφάλεια.


Ιστορικοί δήμοι που εξαφανίζονται από τον χάρτη
Ο δήμαρχος Μυκηνών επικαλείται την αρχαιολογική αξία της περιοχής και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται δήμος με την ονομασία Μυκήνες. Οι δήμαρχοι των ιστορικών δήμων Βεργίνας, Πέλλας και Δίου, έπειτα απο συνάντηση τους ανακοίνωσαν ότι δεν διαπραγματεύονται όνομα και έδρα. Ο δήμαρχος Μώλου ζητά την επανίδρυση του δήμου Θερμοπυλών. Η Επίδαυρος ενώνεται με τον δήμο Ασκληπείου. Οι Θεσπιές συνενώνονται με έξι ακόμα δήμους. Η Θήβα και οι Πλαταιές συνενώνονται με δύο ακόμα δήμους. Η Ερέτρεια συνενώνεται με την Αμάρυνθο. Η Αρχαία Ολυμπία με τρεις ακόμα δήμους. Η Βεργίνα με τέσσερις δήμους. Η Νεμέα με έναν ακόμη δήμο. Η Σπάρτη με έξι δήμους. Η Καλαμάτα με πέντε δήμους ακόμα. Το Αμύνταιο με δυό ακόμη δήμους και τρεις κοινότητες. Οι Δελφοί με την Άμφισσα.... Η Πέλλα με πέντε ακόμα δήμους. Το Ζάλογγο με την Πρεβεζα... Το Δίον με δύο ακόμα δήμους. Ο Μαραθώνας με το Γραμματικό και τη Νέα Μάκρη. Το Ναύπλιο με τρεις ακόμα δήμους. Οι Φερές [Βελεστίνο] με έναν ακόμα δήμο και μια κοινότητα. Η Πήλος με τέσσερις ακόμα δήμους. Ομοίως, θα ισχύσει και σε δήμους και κοινότητες που είναι λιγότεροι γνωστοί για την προσφορά τους στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας.
Ήδη, τοπικοί φορείς και δημοτικά συμβούλια ιστορικών δήμων απειλούν με κινητοποιήσεις και παραιτήσεις αν προχωρησει ο "Καλλικράτης", ενώ σε άλλες περιοχές ενεργοποιούνται και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Το σχέδιο αυτό μπορεί να αφανίσει όχι μόνο στην συνείδηση του λαού αλλά και από τα επίσημα και κρατικά αρχεία, τα στοιχεία αυτά που προσδιορίζουν τον τόπο και το λαό του. Και αυτό οι τοπικές κοινωνίες έξω από το αθηνοκεντρικό κράτος το ξέρουν καλά...


Η εξουσία περνάει στους αλλοδαπούς
Τοπικοί σύλλογοι αλλοδαπών λειτουργούν πλέον σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις συναντώνται περισσότεροι από έναν οργανωμένο σύλλογο ή σωματείο αλλοδαπών. Ταυτόχρονα οργανώνονται σε στέκια, ημερίδες, ομοσπονδίες, σωματεία και ενίοτε συλειτουργούν με κόμματα ιδιαίτερα της αριστεράς αλλά και με δεκάδες μικρές και μεγάλες ΜΚΟ. Αλλοδαποί επίσης υποψήφιοι συναντώνται στα ψηφοδέλτια δημοτικών παρατάξεων σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κιόλας. Είναι θέμα χρόνου να διεκδικήσουν θέσεις διοίκησης σε δήμους, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές επιχειρήσεις.
Πολύ σύντομα, αν περάσει και το εθνοκτόνο σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, και αφού οι τοπικές κοινωνίες της χώρας θα έχουν χάσει την ταυτότητά τους, η εξουσία αρχίζοντας από τους δήμους θα περάσει από τον «κυρίαρχο» ελληνικό λαό στις μειονότητες...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΠΛΑ


Για αυτο ηρθανε εδω τα νεοταξικα υποχειρια να "αρμεξουν" τον ορυκτο πλουτο της Ελλαδας γιατι εαν το εκμεταλευοτανε η χωρα μας θα ητανε οικονομικη υπερδυναμη.

Ομιλία Σπύρου Χατζάρα στο μοναστηράκι

TA KEΡΔΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάζει την περιβόητη λίστα των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό "Φόρτσιουν".

Διαπιστώνει εμβρόντητος ότι την ώρα που μαίνεται η κρίση και που δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύονται στα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, ενώ χώρες ολόκληρες βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα του δημόσιου χρέους και λαοί απειλούνται με κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ κυριολεκτικά... θησαυρίζουν με πρωτοφανείς ρυθμούς εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την κρίση!

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, αλλά και ανατριχιαστικοί ταυτόχρονα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτών των 500 γιγάντων παρουσίασαν κατά το 2009 συνολική πτώση πωλήσεων έναντι του 2008 κατά 8,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια - από το 1983, ακριβέστερα.

Πτώση πωλήσεων, άρα πτώση και των κερδών, σκέπτεται ο κοινός νους. Λάθος. Λάθος μεγάλο: το 2009 οι 500 αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι σημείωσαν απίστευτη... έκρηξη κερδών!
Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα στο έτος της κρίσης, το 2009, τα κέρδη αυτών των 500 αμερικανικών κολοσσών αυξήθηκαν έναντι του 2008 κατά... 335%! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Αύξηση κερδών 335% με πτώση του τζίρου κατά 8,7%! Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εξήντα χρόνια!
Εδώ αρχίζει το ανατριχιαστικό μέρος αυτής της ιστορίας. Αφού ο τζίρος μειώθηκε και τα κέρδη απογειώθηκαν, είναι προφανές ότι μειώθηκαν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Με ποιο τρόπο; Με τον απλούστερο: τη μαζική σφαγή των εργαζομένων. Αυτές οι 500 επιχειρήσεις που μέσα στο 2009 συσσώρευσαν αστρονομικά κέρδη... απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους!
Πρόκειται για φρικιαστικό δείγμα της κοινωνικής αναλγησίας του συστήματος, αλλά και της θεαματικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των εργαζομένων που συντελείται στο πλαίσιο της κρίσης.
Εκεί δε που γίνεται κανείς κυριολεκτικά έξαλλος είναι όταν βλέπει στην πρώτη δεκάδα των 500 να επανέρχονται η Μπανκ οβ Αμέρικα και η Τζ. Π. Μόργκαν Τσέις (στις θέσεις 5 και 9 αντιστοίχως).
Πρόκειται για δύο τράπεζες που έναν χρόνο νωρίτερα βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας και διασώθηκαν απορροφώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης - παίρνοντας δηλαδή μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης όλους τους φόρους που κατέβαλαν στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες για σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κ.λπ.
Δεν συζητάμε για τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάποιες από αυτές σημείωσαν αύξηση κερδών μέσα στο 2009 έως και... 1.000% (!!!) χάρη στην καλοστημένη και έξοχα διαφημισμένη ιστορία της "πανδημίας" της γρίπης της πλάκας, η οποία γέμισε με δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φαρμακοβιομηχανιών.
Τα "λαμόγια" του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση μαζί με τους Ευρωπαίους ομοίους τους, αλλά πάντως σήμερα κάνουν πάρτι.
Η Γκόλντμαν Ζαξ για παράδειγμα, η διαβόητη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σημείωσε αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 κατά 91%! Και αυτό παρόλο που την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή για απάτη εναντίον της Γκόλντμαν Ζαξ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την τράπεζα αυτή "ηθικά χρεοκοπημένη".
Πρόκειται για μία τράπεζα που ενεργεί επί αδρά αμοιβή ως σύμβουλος όχι μόνο των κυβερνήσεων της Ελλάδας, αλλά και εκείνων της Γερμανίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες αισθάνονται τρομοκρατημένες τώρα από τις αποκαλύψεις για τις πράξεις της και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν.

Τράπεζες
Καμιά σχέση με το δημόσιο καλό
Σοκαριστική ήταν η δήλωση του Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, επικεφαλής στην Γκόλντμαν Ζαξ των χρηματοπιστωτικών πράξεων που αφορούν στη Γερμανία: "Οι τράπεζες δεν έχουν καμία υποχρέωση να προωθούν το δημόσιο καλό!" δήλωσε χωρίς περιστροφές. Με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο αντιμετώπιζε τις κατηγορίες ότι η αμερικανική Γκόλντμαν Ζαξ είναι υπεύθυνη για τις απώλειες 150 εκατομμυρίων δολαρίων γερμανικής τράπεζας, η οποία στη συνέχεια διασώθηκε με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Αλλα 840 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε παιχνίδι της Γκόλντμαν Ζαξ στη βρετανική RBS, η οποία επίσης διασώθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες των φορολογουμένων. Ληστές των δημόσιων ταμείων...

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...