Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros εκτιμά πως κάποια χώρα θα αποχωρήσει οσονούπω από την ευρωζώνη, και κάλεσε τους πολιτικούς να εφαρμόσουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, με το οποίο θα εμποδίζονταν η επερχόμενη οικονομική καταστροφή της ΕΕ....
Ο Soros, που έγινε διάσημος στοιχηματίζοντας εναντίον της στερλίνας το 1992 και κερδίζοντας $1 δισεκατομμύριο, δεν κατονόμασε την χώρα που εννοεί, αλλά όλοι μιλάνε για την Ελλάδα, καθώς η πολιτική ηγεσία της παλεύει να περάσει ένα ακόμη πακέτο αυστηρών μέτρων λιτότητας, που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές της, προκειμένου να τη σώσουν από τη χρεοκοπία.
Ο Soros ανέφερε σε δημόσια συζήτηση στην Βιέννη, πως το ευρώ έχει μια εγγενή αδυναμία, αφού δεν στηρίζεται σε μια πολιτική ένωση ή έστω σε ένα κοινό ταμείο. Όπως λέει, «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διόρθωση αυτής της αδυναμίας. Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη ούτε για την αποχώρηση κάποιου κράτους από την ευρωζώνη, που σήμερα μοιάζει αναπόφευκτη…».
Και ενώ θεωρεί πως η διάσωση της ΕΕ αποτελεί «ζωτικό συμφέρον όλων μας», θεωρεί επίσης αναγκαία μια διαρθρωτική αλλαγή με την οποία θα αποτρέπονταν η διάλυση.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β προς το παρόν. Για αυτό και οι αρχές έχουν κολλήσει στο στάτους κβο, και επιμένουν στη διατήρηση της παρούσας κατάστασης αντί να αναγνωρίσουν τις εγγενείς αδυναμίες και να τις διορθώσουν».
Με τη κρίση χρέους κάποιων χωρών να δοκιμάζει τις αντοχές της συνοχής της ΕΕ, και σε μια εποχή όπου οι πιο πλούσιες χώρες δυσανασχετούν με το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικών διασώσεων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που θα διορθώσουν τη κατάσταση, λέει.
«Πρέπει να το παραδεχθούμε: Είμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κατάρρευσης, που μπορεί να ξεκινήσει στην Ελλάδα, αλλά που μετά θα διαδοθεί με ευκολία. Το οικονομικό σύστημα είναι εξαιρετικά τρωτό…είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές…
Κάποια μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ΕΕ θα ήταν για παράδειγμα η δημιουργία ενός μεγάλου κεντρικού προϋπολογισμού, που θα κατηύθυνε μέρος των εσόδων του ΦΠΑ, ή κάποιου τέλους στις συναλλαγές, προς τις Βρυξέλλες. Επίσης θα μπορούσε κάποιος ευρωπαϊκός θεσμός να εγγυηθεί για τις τράπεζες, και να τριπλασιάσει το μέγεθος του διαθέσιμου ποσού για διασώσεις, εμπλουτίζοντάς το με φορολογικά έσοδα…», είπε.
Reuters
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου