Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"Τελειώνουν" με την Κύπρο! Ζητάνε 50-60% κούρεμα καταθέσεων,θα συμφωνηθεί στο 30!



Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία φέρονται ότι κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συμφωνία προβλέπει —μεταξύ άλλων— την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 30% για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.



Ωστόσο παρέμενε ανοικτό το εάν το εάν η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα θα ανακατευθυνόταν στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές από κάποια κυπριακή ή ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έως τώρα.
Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ζητούσαν κούρεμα 50-60%

«Κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50-60% προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.
Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.
Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...