Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ : Κίνδυνος - Θάνατος από τα ραδιενεργά απόβλητα στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού


Ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο 235 καθώς και Ράδιο 226 βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών του Κερατσινίου ενώ ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ασχολείται με δεντροφυτεύσεις της πλάκας!
  Τρία εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο η αποκατάσταση των ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού, η οποία δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα η ραδιενέργεια στην περιοχή να ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια ασφάλειας και η Ευρωπαική Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.



Πρόκειται για έναν χώρο 125 στρεμμάτων όπου έχουν συσσωρευθεί συνολικά 10 εκατομμύρια τόνων φωσφογύψου τους οποίους παρέσυραν έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες ξήλωσαν τα ημιτελή έργα αποκατάστασης που είχαν γίνει.

Άμεση απειλή για την υγεία των κατοίκων αποτελεί όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η ραδιενεργή φωσφογύψος που έμεινε εκτεθειμένη στο περιβάλλον μετά τις βροχές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση για την αδυναμία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης, ενώ διευκρίνιζει πως έχει αποστείλει επιστολή το Υπουργείο Εσωτερικών για το φλέγον ζήτημα και την αναγκαιότητα χορήγησης 200.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση όπως σπεύδει ο ίδιος να σημειώσει.

Η ανησυχία των κατοίκων του δήμου Κερατσινίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι κατά πόσο το στερεό αυτό απόβλητο είναι επικίνδυνο για την υγεία, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη από την οποία προέρχεται είναι ο φωσφορίτης ο οποίος περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο 235 καθώς και Ράδιο 226, η περιεκτικότητα των οποίων ποικίλει ανάλογα με την χώρα προέλευσης.

Οι μετρήσεις που έγιναν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδειξαν ότι η συγκέντρωση ραδίου είναι από 5 ως 11 φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια, ενώ υπάρχει και ουράνιο σε μικρότερες ποσότητες.

Συγκεκριμένα, το επιτρεπτό όριο του ραδίου στην ατμόσφαιρα είναι μέχρι 100 Bp/kg (μπεκερέλ). Στην παράνομη χωματερή οι μετρήσεις έδειξαν μέχρι και 1.180 Bp/kg. Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ανοχή του κράτους ευθύνεται το εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, το οποίο αντί να στέλνει τα υπολείμματά του σε εργοστάσια της Ευρώπης για θερμική καταστροφή προτίμησε από το 1979 ως και το 1999 να πετά εκεί τα κατάλοιπα του επεξεργασμένου φωσφόγυψου που χρησιμοποιούσε για την κατασκευή φωσφορικού οξέος.Πριν από το 1979 η εταιρία λιπασμάτων πέταγε για σαράντα και πλέον χρόνια -δηλαδή από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί- το φωσφόγυψο στη θάλασσα! Την έκταση του παλιού λατομείου, το οποίο σήμερα έχει καλυφθεί από τόνους φωσφόγυψου και διάφορα άλλα βιομηχανικά απόβλητα, είχε μισθώσει η εταιρία λιπασμάτων από το Ταμείο Εθνικού Στόλου. Σήμερα ανήκει στο Δημόσιο χαρακτηρισμένη δασική έκταση…

Η ραδιενεργή χωματερή του Σχιστού έκλεισε τυπικά το 2003. Τα έργα αποκατάστασης δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ο στόχος των έργων που... δεν έγιναν είναι ο φωσφόγυψος να σταματήσει να διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, καθώς είναι υπό τη μορφή σκόνης την οποία μεταφέρει ο αέρας. Ταυτόχρονα, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά. θέλει να προφυλάξει όσο μπορεί πλέον τον υδροφόρο ορίζοντα από το ραδιενεργό υλικό το οποίο μολύνει τον Σχιστό για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο χώρος της πρώην χωματερής δεν είναι περιφραγμένος. Βέβαια στην είσοδό της υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά αλλά δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα ή κάποιες πόρτες που θα μπορούσαν να αποκλείσουν την είσοδο σε οχήματα.

Tι είναι ο φωσφόγυψος

Ο φωσφόγυψος είναι ορυκτό υλικό το οποίο εισαγόταν στην Ελλάδα από την Αφρική. Περιέχει το ραδιενεργό ράδιο, το οποίο προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο.

Ο φωσφόγυψος είναι υλικό υπό τη μορφή σκόνης. Εύκολα μεταφέρεται από τον αέρα και το νερό. Η ζώνη επίδρασης της ακτινοβολίας του είναι πολύ μικρή. Τις ασθένειες στον άνθρωπο τις προκαλεί από τη στιγμή που θα έλθει σε επαφή και, ακόμη χειρότερα, αν μπει στο ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής, ως αιωρούμενο σωματίδιο.

Το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα η οποία θα εισέλθει εντός του σώματος αλλά και από τη συχνότητα της επαφής, όποιας μορφής και αν είναι αυτή.

Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να ενημερώσει τους κάτοικους του Κερατσινίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, από την απόθεση και παραμονή επί σειρά ετών τεραστίων ποσοτήτων φωσφογύψου, στην έκταση Λακκώματα Σχιστού κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Κερατσινίου;

Αλήθεια ποια είναι η άποψη του δήμαρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή -και ποιες οι ενέργειες του- για την απόθεση και παραμονή του φωσφογύψου στα όρια του δήμου που διοικεί;

Ας απαντήσει ο κ. Τζανής στους πολίτες που τον ψήφισαν εκτός και αν οι οικολογικές και περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες του εξαντλούνται στο φυτεύμα γλαστρών και των εκδόσεων πομπωδών δελτίων τύπου...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...