Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ισλανδία: Στο σκαμνί τραπεζίτες




Ισλανδία: Στο σκαμνί τραπεζίτες



Η ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος πολλών τέως ιθυνόντων της τέως μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, την Kaupthing, για απάτες με τις οποίες συγκαλυπτόταν η κακή οικονομική της κατάσταση πριν αυτή να πτωχεύσει, στα τέλη του 2008.



Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την 24η Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing.

Ο ειδικός εισαγγελέας προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει "περίπου ένα χρόνο".

Σε βάρος του Σίγκουρντσον έχει σχηματιστεί ένα κατηγορητήριο το οποίο επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της εν λόγω τράπεζας με δάνειο από την ίδια την τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων —3,6 εκατομμύρια ευρώ, στη σημερινή ισοτιμία— ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της Kaupthing στο ισλανδικό χρηματιστήριο.

Ο ίδιος ο Σίγκουρντσον κέρδισε 325 εκατ. κορόνες χάρη σε αυτή την συναλλαγή, που έγινε δύο μήνες πριν από τη χρεωκοπία της τράπεζας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ισλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επίσης θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, περιλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που επίσης είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης.

Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μια ακόμα, την Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...