Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ Το δικό τους ΔΝΤ φτιάχνουν τα BRICS


Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, γνωστές ως BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή ανάπτυξη και τη νομισματική αστάθεια με τη δημιουργία ιδρυμάτων που υπεισέρχονται στους ρόλους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.





Το δημοσίευμα αναφέρει - επικαλούμενο πηγές και από τις πέντε χώρες - ότι οι ηγέτες των BRICS αναμένεται να εγκρίνουν τη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζας κατά την ετήσια σύνοδο που ξεκινά σήμερα στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Οι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, τη συγκέντρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών για να αποτρέψουν κρίσεις στα ισοζύγια πληρωμών ή νομισματικές κρίσεις.
«Είναι σχεδόν βέβαιο πως η βαθύτερη λογική των BRICS είναι η δημιουργία νέων θεσμών τύπου Bretton Woods που θα κλίνουν προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής νοτιοαφρικανικής συμβουλευτικής εταιρείας σε τηλεφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία μετατόπιση ισχύος από τον παραδοσιακό στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αρκετή γεωπολιτική ανησυχία στον δυτικό κόσμο για την μετατόπιση αυτή».


Οι χώρες BRICS, που έχουν συνολικά συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων και το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντιστοιχεί στην αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους. Έχουν ζητήσει τη ριζική αναθεώρηση της διοίκησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των δύο θεσμών που δημιουργήθηκαν στο Bretton Woods των ΗΠΑ το 1944 και είναι αντίθετες με την πρακτική να επιλέγονται οι επικεφαλής τους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...