Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στάση πληρωμών στην Κύπρο – Αδυναμία καταβολής μισθών



Με τις τράπεζες κλειστές οι εργοδότες δηλώνουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των μισθών στους εργαζόμενους. -Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κύπρο η οποία μέρα με τη μέρα ξεμένει από ρευστό.



Οι πολίτες βρίσκονται σε απελπισία, ενώ εκφράζονται φόβοι πως πολλοί είναι αυτοί που δεν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές.

Οι επιταγές που έληγαν αυτές τις ημέρες «σκάνε» η μία μετά την άλλη, τα καύσιμα πωλούνται μόνο με μετρητά , ενώ αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα.

Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξει τις τράπεζες, καθώς όπως τόνισε χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πάρουν το μηνιάτικό τους.

«Σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία», δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Οι προμηθευτές δεν δέχονται πλέον επιταγές, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις δεν δέχονται ούτε πιστωτικές κάρτες. Αποτέλεσμα τα ράφια των καταστημάτων να παραμένουν άδεια και η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Στη Μεγαλόνησο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

Η ΟΕΒ δεν μπορούσε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμία καταβολής μισθών, αφού κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προχωρούν από μόνες τους στην αναστολή των εργασιών τους.

Ανέφερε, όμως ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών, οι συναλλαγές των οποίων μόνο μέσω τραπεζών γίνονται.

Η κατάσταση στην Κύπρο επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες το συντομότερο τότε η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...