Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

"'Ατακτη υποχώρηση" της Βουλγαρίας - Δέχθηκε ο Β.Borissov τον ρωσικό πυρηνικό σταθμό!




"Την ουρά στα σκέλια" έβαλε ο πρώην μπράβος της νύχτας και νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Β.Borissov, όταν άκουσε το νούμερο της αποζημίωσης που θα καταβάλει η Βουλγαρία στη Ρωσία αν ακυρώσει τον πυρηνικό σταθμό που παρήγγειλε από την Ρωσία και δέχθηκε τελικά την κατασκευή του απολύοντας το "τσιράκι" των δυτικών εταιρειών ενέργειας, υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας Traycho Traykov.


Πριν λίγο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει τον ρωσικό αντιδραστήρα για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Μπελένε. Επίσης κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η ρωσική προειδοποίηση ότι θα σταματήσει η παρχοή πυρηνικού καυσίμου για το Kozloduy αν δεν πληρωθούν οι ρήτρες για το Μπέλενε.


Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η μονάδα θα μπορούσε να εγκατασταθεί στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Kozloduy που έχει ήδη δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία.


Η ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα ο Borissov πειθαρχούσε "μέχρι κεραίας" στις "συμβουλές" Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, που τον προειδοποιούσαν ότι το εν λόγω έργο θα αυξήσει την βουλγαρική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Βουλγαρία βασίζεται στη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου, 100% του φυσικού αερίου και 100% πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό Kozloduy. Ο δεύτερος ρωσικός αντιδραστήρας συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί στην Μπελένε και είχε "παγώσει" λόγω της πίεσης της Δύσης, όπως και ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. 












defencenet.gr

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...