Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη εξόρυξη στη Κύπρο


Αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 12 για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Όπως δήλωσε η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα που κάνει η Κύπρος μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την εταιρεία Noble η κ. Αντωνιάδου είπε πως περιέχει την πρόνοια της εμπιστευτικότητας γι' αυτό και το συμβόλαιο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί. Ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα και τους πολίτες να εμπιστευτούν την κυβέρνηση και να κάνουν υπομονή.

Σχολιάζοντας τις υποδείξεις για την ανάγκη επανασχεδιασμού της πολιτικής για την έλευση φυσικού αερίου με βάση τα νέα δεδομένα, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες και αν εντοπιστούν κοιτάσματα θα γίνουν και οι δέουσες ενέργειες. Επανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής, ζητά η ΔΕΦΑ Την ανάγκη επανασχεδιασμού της όλης ενεργειακής πολιτικής αναφορικά με το φυσικό αέριο, τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Κώστας Ιωάννου.


Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι διεργασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου "πάγωσαν" από τον περασμένο Δεκέμβριο εν αναμονή των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.


Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία Noble παρουσίασε έκθεση σύμφωνα με την οποία είναι διατεθειμένη έως το 2014 να εγκαταστήσει υποθαλάσσιο αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου είτε από το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ είτε από το οικόπεδο 12 της Κύπρου. Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΦΑ επικεντρώνονται αυτή την περίοδο μόνο στη δημιουργία του δικτύου μεταφοράς και διανομής. Ήδη, είπε, ετοιμάστηκαν όλες οι μελέτες για το δίκτυο μεταφοράς στους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς και εξασφαλίστηκε χορηγία δέκα εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.


onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...