Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ιράν επιτρέπει "εποπτεία" των πυρηνικών του με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων




Image
Έτοιμο να επιτρέψει την “πλήρη εποπτεία” του πυρηνικού του προγράμματος για πέντε χρόνια από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δηλώνει το Ιράν, με μόνο όρο να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε με δήλωση του στο ιρανικό πρακτορείο Isna ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε ακριβώς διατυπώθηκε η συγκεκριμένη πρόταση αλλά ούτε και τι ακριβώς είναι η “πλήρης εποπτεία”.
Ένα μεγάλο μέρος των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν τελούν υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, κυρίως ο εμπλουτισμός ουρανίου που είναι στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι μεγάλες δυνάμεις αμφιβάλλουν, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Τεχεράνης, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υποκρύπτει στρατιωτικούς σκοπούς και επιβάλλουν από το 2007 ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και χρόνια την άρνηση της Τεχεράνης να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως και να της επιτρέψει την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ του κεντρικού Ιράν.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...