Η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα ανενεργά στρατόπεδα για το φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής ηλεκτρισμού που παράγεται από ηλιακή ενέργεια από τη χώρα μας στην Ευρώπη.
Το σχέδιο “Helios”, όπως έχει ονομαστεί, παρουσίασε χθες σε αδρές γραμμές, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Αμβούργο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το σχέδιο συνολικά προβλέπει την παραχώρηση, με ιδιαίτερα γρήγορες διαδικασίες, συνολικών εκτάσεων της τάξης των 200 τετ. χλμ. σε γερμανικούς και όχι μόνο ομίλους, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτές μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που και τον στόχο της χώρας μας για 10πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος (στα 2.200 μεγαβάτ το 2020) θα εξυπηρετήσουν και ηλιακή ενέργεια θα διοχετεύσουν, μέσω των απαραίτητων διασυνδέσων, στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση 3 έως 10 GW (γιγαβάτ) ηλιακής ενέργειας, κάτι που με μέσο κόστος επένδυσης περί τα 2 εκατ. ευρώ/ MW, (μεγαβάτ) παραπέμπει ακόμη και σε επενδύσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές η ενίσχυση των υποδομών σε δίκτυα. Το κόστος των τελευταίων, άλλωστε, θα ήταν δυνατό να καλυφθεί από τις επωφελούμενες χώρες με αντάλλαγμα ακριβώς την παραγόμενη από την Ελλάδα ενέργεια.
Η Αθήνα υπολογίζει ότι από την παραγόμενη ενέργεια, περί το 30% θα διατίθεται στην Ελλάδα και η υπόλοιπη θα εξάγεται. Εκτιμάται, δε, ότι είναι η εφικτή η εμπλοκή στο όλο σχέδιο και των πέντε εγχώριων μονάδων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς, καθώς και η δημιουργία συνολικά 60.000 θέσεων απασχόλησης.
Τα ανενεργά στρατόπεδα της Βορείου Ελλάδος μοιάζουν ως ιδανική περίπτωση για την υποδοχή φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ εκτάσεις αναζητούνται τόσο σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας όσο και με τη ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να διαθέσει τα ανενεργά της ορυχεία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου