Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός του Ιράν συνδέθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης


Τεχεράνη: «Στην πρίζα» μπήκε η πυρηνική μονάδα της Μπουσέρ, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας που συνδέεται στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μετά από χρόνια καθυστερήσεων. Η μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει δίνοντας 60 μεγαβάτ στο σύστημα και θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να λειτουργεί στο 40% των δυνατοτήτων της. Η σύνδεση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως η Τεχεράνη σχεδιάζει, μυστικά, την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Ειδικοί σημειώνουν πάντως στο Reuters πως η έναρξη της μονάδας στην Μπουσέρ δεν φέρνει πιο κοντά την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, καθώς η Ρωσία -που προμηθεύει το σταθμό με εμπλουτισμένο ουράνιο- θα απομακρύνει τα χρησιμοποιημένα καύσιμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούον για την ανάπτυξη οπλισμού.
Το Ιράν φιλοδοξεί ο σταθμός της Μπουσέρ να γίνει η αρχή ενός ενεργειακού δικτύου βασισμένου στην ατομική ενέργεια που θα μειώνει την εξάρτηση της Τεχεράνης από ορυκτά καύσιμα.
Το σχέδιο, που έχει υποστεί σειρά καθυστερήσεων, ξεκίνησε από τη γερμανική Siemens τη δεκαετία του '70, πριν την Ιρανική Επαναστάση, και το ανέλαβαν αργότερα Ρώσοι μηχανικοί.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...