Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν τα ταξί θα τα οδηγούν Πακιστανοί




Ταξί, ταξί, φωνάζει ένας κάθιδρος Αθηναίος στο κέντρο της Αθήνας και αμέσως ξεπετάγονται καμιά 30αριά ταξί που προσπαθούν να κερδίσουν τον πελάτη.
Ο Αθηναίος έχει να επιλέξει αφού πρώτα οι ταξιτζήδες λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Ο ένας μιλά πακιστανικά, ο άλλος Αιγύπτιος με σαρίκι, ο τρίτος Αλβανός, ο τέταρτος Νιγηριανός.
Η απελευθέρωση των ταξί πέτυχε. Από τα 14.500 που ήταν στην Αθήνα διπλασιάστηκαν αφού κάθε καρυδιάς καρύδι παίρνει μια άδεια και βγαίνει στο δρόμο. Τον ελέγχει κανείς; Φυσικά όχι, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εισπράξει παράβολα ανεξάρτητα αν η αγορά έχει γίνει μπάχαλο. Χωρίς κανόνες και κριτήρια το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων μετέτρεψε σε ζούγκλα την Ελλάδα.
Είναι ένα σκηνικό που θα το δούμε σύντομα στις μεγάλες πόλεις αφού ο Γ. Ραγκούσης αδιάλλακτος δεν λαμβάνει υπόψη του τι ισχύει στα άλλα κράτη. Οχυρωμένος πίσω από την αδήριτη ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον κλάδο, πιστεύει ότι ως άλλος σούπερμαν θα μεταμορφώσει τα πάντα. Αλλά δεν ακούει κανέναν.
Η κυβέρνηση ξανασηκώνει το θέμα των ταξιτζήδων θέλοντας να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
  • Αφενός να αποδυναμώσει το σωματείο των ταξιτζήδων το οποίο έκανε τα δικά του λάθη, έστρεψε την κοινωνία εναντίον του αλλά τώρα έχει δίκιο. Μπροστά σε έναν αδιάλλακτο υπουργό μόνο με αδιαλλαξία μπορείς να απαντήσεις.
  • Αφετέρου να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστική η αποστροφή της Τρέμη στο Mega όταν ρώτησε τη ρεπόρτερ που καλύπτει την αξιωματική αντιπολίτευση αν η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα είναι υπέρ του ανοίγματος ή όχι του επαγγέλματος. Και φυσικά τα σχόλια ότι συνήθως οι σοσιαλιστές βάζουν εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς κι όχι τα δεξιά κόμματα.
Είναι πράγματι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο επάγγελμα των ταξιτζήδων. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου, η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, η δημιουργία ενός κλάδου από πραγματικούς επαγγελματίες κι όχι από.. ταρίφες, όπως λέγονται υποτιμητικά, είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Άλλο όμως να κάνει αυτό που πρέπει κι άλλο να κάνεις μπάχαλο, να δημιουργείς χάος, να οδηγείς χιλιάδες οικογένειες στην εξαθλίωση. Οικογένειες που είναι δανεισμένες για να αγοράσουν μια άδεια και τώρα χάνουν την περιουσία τους και είναι και χρεωμένοι.
Από την άλλη, κανείς δε μας λέει τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Κανείς δεν μας έχει ξεκαθαρίσει πως εννοεί την απελευθέρωση. Να μπαίνουν στο επάγγελμα όσοι έχουν 2.000 ευρώ για παράβολα;
Να δίνονται οι άδειες, κυρίως σε περιοχές φιλέτα, αφού ο ενδιαφερόμενος προσκυνήσει στο υπουργικό γραφείο;
Να είναι ο κλάδος μπάτε σκύλοι αλέστε;
Μήπως η τρόικα επέβαλε στον Ραγκούση να ανοίξει το επάγγελμα χωρίς όρους και κανόνες; Αμφιβάλλουμε. Τον τσαμπουκά ορισμένων πάει να σπάσει.
Κι επίσης, γιατί θα πρέπει να είναι υπέρ μια απελευθέρωσης που οδηγεί κατευθείαν στο χάος η Νέα Δημοκρατία; Επειδή η κυβέρνηση ποντάρει στο χάος για να επιβιώνει θα πρέπει και οι άλλοι να αυτοκτονήσουν;


www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...