Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Στο σφυρί»… κατεπειγόντως φυσικό αέριο και πετρέλαια…



Το μπαράζ ανακοινώσεων για την επίσπευση και ταχεία ολοκλήρωση μέτρων-φωτιά τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν εκατομμύρια Έλληνες συμπεριλαμβάνει και την πώληση των συμμετοχών του δημοσίου των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) και της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου οι δύο επιχειρήσεις θα έχουν περάσει στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2011.
Πιο συγκεκριμένα πωλείται το 35,5% των ΕΛΠΕ, δηλαδή η κυβέρνηση θέτει προς παραχώρηση ολόκληρο το κρατικό μερίδιο στην επιχείρηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προκηρύξει από τις 30 Αυγούστου διαγωνισμό για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που στόχο να έχει να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Όπως έχει γίνει γνωστό οι αρχικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την εταιρία Paneuropean, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση η οποία ελέγχει το 41,85% των μετοχών των ΕΛΠΕ.
Αναφορικά με την ΔΕΠΑ, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Το δημόσιο ελέγχει συνολικά το 65% των μετοχών, το 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ ενώ η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 30%. Προς πώληση θα διατεθεί το 55% των μετοχών της ΔΕΠΑ ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για την θυγατρική της εταιρίας ΔΕΣΦΑ η οποία ελέγχει και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το μερίδιο προς πώληση θα είναι της τάξης του 31%. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΠΑ ελέγχει – 51% συμμετοχή, τις εταιρίες παροχής αερίου σε Αττική Θεσσαλονίκη και Λάρισα-Βόλο.
Για τη ΔΕΠΑ ο προγραμματισμός προβλέπει την παραχώρηση του 55% των μετοχών μέχρι το τέλος του 2011.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...