Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μ.Καντάφι προς ΗΠΑ και δυτικούς: "Αν τολμάτε, ελάτε" - Γιος Καντάφι: "Σε δύο μέρες τελειώνουμε"



Image«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρωην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε, «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα». Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη, ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», παρατήρησε.
Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας και επανέλαβε τα περί συνωμοσίας για τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές είναι ασφαλείς, αλλά οι ξένες εταιρείες φοβούνται τυχόν επιθέσεις ενόπλων.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως δεν κατέχει κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί. «Το λιβυκό σύστημα», τόνισε, «είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα. Eίμαι απλά ο ηγέτης της επανάστασης είπε».
«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (της επανάστασης του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό. Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», υποστήριξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», την οποία προσδιόρισε ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
«Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός. Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Καντάφι στην ομιλία του που μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση.
Για μία ακόμη φορά απέρριψε τα περί διαδηλώσεων στη Λιβύη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα ενώ έκανε λόγο για υπερβολές των μέσων ενημέρωσης για τον αριθμό των νεκρών και τις αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας του. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη. Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ισχυρίστηκε, λέγοντας πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο 150 άτομα, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.000. «Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους. Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη.
Παρ' όλα αυτά ο Καντάφι, κατά την αναφορά του στην Αλ Κάιντα, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με οποιονδήποτε από τους εμίρηδες, που θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του, όμως όπως υποστήριξε, «δεν επιθυμούν τη συζήτηση ... δεν έχουν κανένα αίτημα».
Στις εικόνες που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ο κόσμος υποδεχόταν τα λόγια του Καντάφι με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «Θα παραμείνεις σπουδαίος» και «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
Εν τω μεταξύ, στην πρόβλεψη ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας εντός δύο ημερών προέβη ένας εκ των υιών του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί. Εντός δύο ημερών, όμως, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», ισχυρίστηκε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», είπε ο υιός Καντάφι, για να επισημάνει πως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η λιβυκή κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οριοθέτησης και περιφρούρησης μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, που έχει προταθεί από ορισμένους, επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επίθεση στη χώρα αυτή ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αρχίζει με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα και μετά μπορείς να στείλεις να πετάξουν αεροπλάνα γύρω στη χώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα καταρριφθούν οι δικοί μας».
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε πως είναι απίθανο οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ να καταλήξουν σύντομα σε απόφαση σχετικά με το κατά πόσον θα οριοθετήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφερθούν εξοπλισμός και προμήθειες σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη και όπου είναι ευπρόσδεκτες.





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...