Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

"Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά" στην Φουκουσίμα - Ραντισμένη με ραδιενέργεια η μισή Ιαπωνία

Η αγωνία κορυφώνεται και πάλι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3, έχει υποστεί ζημιές, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.
"Απρόβλεπτη", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την κατάσταση στην χώρα του, την ώρα που η  ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 η σοβαρότητα του πυρηνικού δυστυχήματος από 5 που είναι σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα. "Η κατάσταση είναι ακόμα απρόβλεπτη. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα", είπε ο Καν.
"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιος ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στη διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.

Δύο Ιάπωνες που έφθασαν αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους στην ανατολική Κίνα, εισήχθησαν αμέσως σε νοσοκομείο καθώς κατά την είσοδό τους στη χώρα βρέθηκε να έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Οι δύο ταξιδιώτες που έφθασαν στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού με εμπορική πτήση από το Τόκιο, υποβάλλονται ήδη σε ιατρική αγωγή και δεν παρουσιάζουν κίνδυνο να μολύνουν τρίτα πρόσωπα με ραδιενέργεια. "Οι αποσκευές και ρούχα τους καταστράφηκαν", τονίζεται.
Οι δύο Ιάπωνες που νοσηλεύονται στην ανατολική πόλη Σουτσού, διέμεναν σε περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 200 έως 350 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου.
www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...