Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το «EXPLORA» στην ελληνική ΑΟΖ



Πριν από λίγη ώρα εισήλθε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «EXPLORA» στην ελληνική ΑΟΖ.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η ελληνική φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» τύπου «S». Δεν πρόκειται να επέμβει παρά μόνον εάν το ιταλικό πλοίο παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Τουρκικό πλοίο ωστόσο, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην περιοχή... για να ευχηθεί στην Ελλάδα για την αυριανή εθνική της εορτή.

Για λόγους τους οποίους έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει, την κατάσταση παρακολουθούνε με πολλά μέσα αλλά διακριτικά, η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ, καθώς επίσης και οι μυστικές υπηρεσίες του εβραϊκού κράτους…

Όπως πληροφορείται το «defencepoint.gr», το ιταλικό πλοίο ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα πόντισης οπτικών ινών, κάτι το οποίο όμως προβλέπεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Κατά συνέπεια, μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX, υπάρχουν δύο σενάρια:

Το πρώτο είναι να λάβουν οι Ιταλοί άδεια από την ελληνική πλευρά και να αντιμετωπίσουν τουρκικά πολεμικά πλοία που θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη δραστηριότητα.

Το δεύτερο είναι η Ιταλία (που διαθέτει σε κάθε περίπτωση εξαιρετικές σχέσεις με την Άγκυρα) να ζητήσει την άδεια από την Άγκυρα και να επιχειρήσει να προβεί στην πόντιση των οπτικών ινών, με την ελληνική πλευρά να πρέπει αν τους σταματήσει.

Αμφότερα τα σενάρια συνεπάγονται σοβαρή εμπλοκή, με πιθανότητα ξεσπάσματος ακόμα και θερμού επεισοδίου. Στη δεύτερη εκδοχή μάλιστα, το «μπαλάκι» θα έχει περάσει στην ελληνική πλευρά.

Και η σημερινή – και η προηγούμενη ασφαλώς – ελληνική κυβέρνηση που έχει να επιδείξει μνημειώδη ολιγωρία όχι για την ενίσχυση, αλλά για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα αντιληφθεί τι εννοούσαμε όταν προειδοποιούσαμε ότι οι μελλοντικές εξελίξεις δεν προδιαγράφονται ειρηνικές, για τον απλό λόγο ότι τα συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας είναι καταφανώς παραπληρωματικά…
Αρκεί να μην υπάρξουν πάλι αφελείς που θα βγουν στα κανάλια και θα υποστηρίξουν ότι υποχώρησαν…, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, ή διότι δεν έπρεπε να υπάρχουν νεκροί…

Θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση εκ του σύνεγγυς και θα σας ενημερώνουμε για την οποιαδήποτε εξέλιξη.



www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...