Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μήνας πιέσεων ο Ιούνιος, λέγει ο Καρογιάν Νέα δεδομένα για την Κύπρο δημιουργεί ο ενεργειακός της πλούτος


Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Άλλαξε η οπτική αντίκριση του Κυπριακού. Ασπίδα και δόρυ απέκτησε η Κύπρος.
Ασπίδα και δόρυ του κυπριακού ελληνισμού αποτελεί ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν μιλώντας σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Παλέρμου της Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Νανσί της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία αλλάζουν τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές δυνατότητες της Κύπρου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, είπε, για πρώτη φορά μίλησε για εισβολή και κατοχή, αφού αντιλαμβάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να απεξαρτηθεί από την αποκλειστική προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ανέφερε ότι αναμένονται τον Ιούνιο ισχυρές πιέσεις στη δική μας πλευρά. Εξήγησε στους φοιτητές ότι στις διαπραγματεύσεις σήμερα δεν κινείται φύλλο, γιατί η τουρκική πλευρά προωθεί συνομοσπονδία στην Κύπρο και επιθυμεί να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα, ώστε να μπορεί όποτε θέλει, χωρίς την πίεση της διεθνούς κοινότητας, να επεμβαίνει στο νησί. Θέλουν, είπε, αριθμητική ισότητα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία χώρα του κόσμου. Ισότητα μπορεί να υπάρξει στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κανείς δεν αμφισβητεί το θέμα αυτό.

Ο Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι ο ελληνισμός είναι ενιαίος.

Επισήμανε ότι όταν υποφέρει η Κύπρος, υποφέρει και η Ελλάδα και αντιστρόφως. Όταν ευημερεί η Ελλάδα, ευημερεί και η Κύπρος και αντιστρόφως. Πρόσθεσε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε κινδύνους να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να διαχειριστούμε μια δύσκολη διεθνή και πολιτική συγκυρία. Όμως, ο ελληνισμός έχει δυνατότητες, έχει περιθώρια», ανέφερε.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο, που πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολλές πιέσεις επί της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ροκανίζουν το χρόνο

«Στις διαπραγματεύσεις υπάρχει μια πλήρη στασιμότητα. Δεν κουνιέται φύλλο, δεν προχωρά τίποτα γιατί η τουρκική πλευρά θέλει να ροκανίσει το χρόνο, θέλει να εκφυλίσει τη διαδικασία και ήδη τα πρώτα ψήγματα του τρόπου που θέλουν να πολιτευτούν για τους επόμενους μήνες τα πήραμε στη διάρκεια των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε.

Όπως είπε, η πρόταση της τουρκικής πλευράς είναι για διεθνή διάσκεψη, με την προσδοκία ότι μπορεί να βρει στηρίγματα στη διεθνή κοινότητα. Εξήγησε ότι «εμείς χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας, σταθεροί στις αξίες μας, να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας, να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με ένα αποτελεσματικό τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως συνεχίζει να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε πως οι δυο πλευρές δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα και φαίνεται να μην υπάρχουν οι ίδιοι στόχοι.
infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...