Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

112 cruise από ΗΠΑ και Βρετανία κτύπησαν τη Λιβύη - 48 νεκροί

(Ανανέωση 03.19): Ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
(Ανανέωση 00.39) : Απειλές προς όλες τις χώρες της Μεσογείου εξαπέλυσε από το μέρος που κρύβεται ο ηγέτης της Λιβύης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή από κινητό τηλέφωνο. Ανακοινώθηκε και το όνομα της επιχείρησης η οποία ονομάζεται "Odyssey Dawn".
Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι κτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεορσκάφος.

"Αρνούμεθα ως ψευδή την σημερινή πληροφορία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ τα γαλλικά αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους χωρίς να δίνεται ο ακριβής αριθμός αυτών που συμμετείχαν.  
(Ανανέωση 23.20) : Σύμφωνα με μή επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την λιβυκή τηλεόραση, γαλλικό μαχητικό κατέπεσε κατα την διάρκεια των βομβαρδισμών. Περισσότερες πληροφορίες δεν υπάρχουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γαλλική αντίδραση σε αυτή την πληροφορία.
(Ανανέωση 22.00) : Μετά την Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό των λιβυκών θέσεων με 112 πυραύλους Tomahawk οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από τα υποβρύχια και τα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού τα οποία πλέουν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η αμερικανική επίθεση αποτελεί έκπληξη λόγω της τοποθέτησης της αμερικανικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί τουλάχιστον άμεσα σε αυτό το στάδιο των επιχειρήσεων.
Οι στόχοι που έπληξαν οι πύραυλοι βρίσκονται πλησίον της πόλης της Τρίπολης χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Συνολικά τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ περιπολούν στην κεντρική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού περιπολούν στην περιοχή στα πλαίσια των επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών είναι και η φρεγάτα HMS Westminster κλάσης Duke, Type 23. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντείβιντ Κάμερον η εμπλοκή της Βρετανίας στις επιχειρήσεις θα είναι άμεση.
(Ανανέωση 18.58): Γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage 2000D προσέβαλαν τους πρώτους στόχους στο έδαφος, κοντά στην Βεγγάζη. Κτύπησαν άρματα μάχης. Τέσσερα άρματα καταστράφηκαν, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Συνολικά 20 Rafale, επιχειρούν στο εναέριο χώρο της Λιβύης προερχόμενα από την νοτιοανατολική Γαλλία, μετά από διαδοχικούς εναέριους ανεφοδιασμούς. Η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του ΓΕΕΘΑ ότι εξαπέλυσε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18.45 (ώρα Ελλάδας).
Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού. Ο πρώτος στόχος ήταν δύο άρματα μάχης  Τ-72 και ένα αντιαεροπορικό SHORAD ZSU-23-4 στα προάστεια της Βεγγάζης. Το SHORAD καταστράφηκε, αλλά φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί κατάφεραν και μετακίνησαν τα Τ-72.
Ειναι σαφής η στρατηγική των δυτικών: Προσπαθούν να αποσυμπιέσουν αρχικά την Βεγγάζη και να αποτρέψουν την κατάληψή της από τις δυνάμεις του Μ.Καντάφι. Αν πέσει η Βεγγάζη, μετά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Πρώτα κτυπούν σε τακτικό επίπεδο τα αντιαεροπορικά, όπως φάνηκε καθαρά (πρώτα SHORAD) και μετά τα άρματα μάχης.
Επίσης η Γαλλία ζήτησε άδεια από τις ελληνικές αρχές για προσγείωση στη Σούδα 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ ειδικειμένων σε αποστολές κρούσης. Είναι από τα Mirage που υπήρξε πρόταση πώλησής τους στην την Ελλάδα.


Την Δευτέρα θα έχει φτάσει στην Σύρτη και το αεροπλανοφόρο R61 "Ντε Γκολ".
Στην βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο προσγειώθηκε μία Μοίρα Tornado GR4 και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

"Αρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη πάνω από την αφρικανική χώρα και παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη" ανακοίνωσε ο Ν.Σαρκοζί.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους πυραύλους που εξαπέλυσαν δυτικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβυκής κυβέρνησης.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε επιβεβαιώνοντας ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα της συμμαχίας.
Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
"Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός και οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Σε δηλώσεις του μετά από την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.
«Πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε, «σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη».
Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία».



defence.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...