Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Στα χέρια του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος


 
Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας κατέληξαν σε συμφωνία και τον επιχειρησιακό έλεγχο αναλαμβάνει η συμμαχική πολεμική μηχανή…

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι τα αιτήματά τους έγινα δεκτά (θα θέλαμε μερικές διευκρινίσεις επ’ αυτού…), με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιό τους να εγκρίνει τη συνεισφορά ναυτικών δυνάμεων (τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση).

Το ίδιο ισχύει και για τους Ιταλούς, το Κοινοβούλιο των οποίων ενέκρινε τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, αν και με σημαντική δυσκολία, αφού υπέρ ψήφισαν 300 βουλευτές και εναντίον 293.

Ένας μικρός ρόλος έχει επιφυλαχθεί και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολεμικά πλοία χωρών-μελών της (πιθανότατα και ελληνικό) θα περιπολούν για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, θα συνεισφέρει στο κόστος της επιχείρησης, ενώ ρόλο θα έχει και στον χειρισμό των μεταναστών (σημείο το οποίο επίσης χρήζει διευκρίνισης).

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η Συμμαχία έχει εντολή να εφαρμόσει τη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων, θα μπορεί όμως να δράσει για λόγους αυτοάμυνας...



www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...