Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής επιχειρηματικής εφημερίδας Vzglyad υπάρχει «Plan B» της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom, για τον αγωγό South Stream, το οποίο προβλέπει διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα και την Τουρκία, για να φτάσει σε Ιταλία και Αυστρία, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί τελικά η υφιστάμενη συμφωνία με τη Βουλγαρία.
Αν και το βασικό σχέδιο κατασκευής του αγωγού, που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή - αφού η Gazprom έχει υπογράψει συμφωνία και με την Σερβία - προβλέπει τον αγωγό να διέρχεται από Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβενία, ωστόσο, ο δημοσιογράφος Oleg Makarenko αναφέρει στο άρθρο του πως σε περίπτωση που τελικά η Βουλγαρία υποκύψει στις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κρεμλίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εναλλακτικής διαδρομής για τον South Stream, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία και την Αυστρία.
Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σόφιας, που ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Αυγούστου, δέχθηκε σφοδρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες, οι οποίες εκβιάζουν τη Βουλγαρία, λέγοντας πως η μέχρι στιγμής διμερής συμφωνία της χώρας με τη Ρωσία, αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, και ζητούν από την Σόφια να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους.
Αυτό, όμως που παραλείπει να εξηγήσει, ο Ρώσος αρθρογράφος, είναι το πώς υπολογίζει το Κρεμλίνο ότι θα ξεπεράσει το υφιστάμενο εμπόδιο της εχθρικής στάσης της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πώς θα είναι δυνατόν να πει "ΟΚ" σε "Σχέδιο Β" ενός αγωγού τον οποίο έχει ήδη ενεργά απορρίψει.
Εκτός εάν σιωπηρά υπονοείται ότι στο Κρεμλίνο αναμένεται αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα, με άνοδο σε αυτήν κόμματος με φιλορωσική στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Εξάλλου, το ρωσικό δημοσίευμα, παρουσιάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει ήδη υπαινιχθεί από τις 24 Μαΐου σε μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει κι άλλη - εναλλακτική - διαδρομή για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Μάλιστα, η ρωσική εφημερίδα χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία ως «καλούς συνεργάτες» της Ρωσίας και αναφέρει ειδικά για την Ελλάδα πως είναι μια χώρα όπου «η κοινωνική αναταραχή βράζει. Οι προσπάθειες να μείνει η Ελλάδα χωρίς λεφτά, χωρίς γεωργία (ως αποτέλεσμα του ρωσικού εμπάργκου-απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις) και χωρίς αέριο θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τη μαζική κοινωνική κατακραυγή» για αυτό και η χώρα μας προκρίνεται ως λύση-αντίδοτο στο εμπάργκο.
Όσο για την Τουρκία, αυτή είναι ο ιδανικός σύμμαχος, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «κυνικός πραγματιστής» θέλει εκδίκηση από τις ΗΠΑ, γιατί θεωρεί ότι μυστικοί της πράκτορες επιχείρησαν με συμμαχίες εντός της Τουρκίας να τον απομακρύνουν από την ηγεσία της χώρας δύο φορές.
Οι μεγάλοι χαμένοι, φυσικά, του «Plan B» θα είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, καθώς αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα, τότε η Gazprom δεν θα μπορεί να παρέχει με κανέναν άλλο τρόπο φυσικό αέριο στις χώρες αυτές.
Ο δημοσιογράφος ολοκληρώνει εξηγώντας ότι η Ρωσία, προφανώς, θα προτιμούσε να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το Σχέδιο Β, αλλά αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθήσει τις πιέσεις προς τη Βουλγαρία τότε αυτή η εναλλακτική εμφανίζεται ως πολύ πιθανή.
«Πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ρωσία έχει μια δεύτερη υπόθεση εργασίας για το πώς θα προμηθεύσει αέριο στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη» καταλήγει το δημοσίευμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου