"Οι κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις του Ιωδίου 131 στην ατμόσφαιρά στην Ευρώπη μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα δεν θεωρούνται πια «αμελητέoι», αλλά υπαρκτοί και σοβαροί" προειδοποιεί η ανεξάρτητη γαλλική επιτροπή ραδιενέργειας CRIIRAD [Commission de Recherche et d'Information Indépendantes sur la Radioactivité]. Σε έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 7 Απριλίου, αλλά έγινε γνωστό σήμερα, η γαλλική επιτροπή συστήνει την αποχή από την πόση βρόχινου νερού ενώ επισημαίνει πως ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά με μεγάλα φυλλώματα, φρέσκο γάλα και κρεμώδες τυρί! Για τα λαχανικά επισημαίνεται πως το σπανάκι, ή το λάχανο πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα εάν έχουν εκτεθεί σε βροχή, και η πλύση τους μετά δεν συνεισφέρει στην ασφάλεια κατανάλωσης καθώς το Ιώδιο 131 μεταβολίζεται στη συνέχεια μέσα στα συγκεκριμένα τρόφιμα. Για το νερό η έκθεση κάνει λόγο πως η κατανάλωση βρόχινου νερού είναι επικίνδυνη όχι όμως και η έκθεση σε αυτό. Οι κίνδυνοι σχετιζόμενοι με μεγάλης διάρκειας έκθεση στη μόλυνση του ιωδίου ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέοι και είναι τώρα απαραίτητο από ποτέ να αποφεύγεται η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» επισημαίνει το ινστιτούτο CRIIRAD. Το παραπάνω πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς όπως επισημαίνεται η μόλυνση στην ατμόσφαιρα χωρών όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ελβετία θεωρείται παρόμοιου επιπέδου. Πάντως στην αναφορά του CRIIRAD γίνεται σαφές πως η χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση στο … Ιώδιο 131 είναι οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα οι δυτικές ακτές όπου η μόλυνση από το ραδιενεργό αυτό στοιχείο έφτασε 8 και 10 φορές πιο πάνω από το κανονικό επίπεδο. Όλη την αναφορά της CRIIRAD μπορείτε να διαβάσετε εδώ: defencenet.gr |
Τρίτη 12 Απριλίου 2011
CRIIRAD: "Εντοπίστηκε Ιώδιο 131 από την Φουκουσίμα στις τροφές μας"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου