Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τουρκία: Καταπέλτης η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της ειδησεογραφικής διαδικτυακής σελίδας του ΣΚΑΪ για την έκθεση – κόλαφο του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία:Το άρθρο μπορεί κανείς να το αναγνώσει στην κάτωθι διεύθυνση:

http://www.skai.gr/news/world/article/166821/katapeltis-gia-tin-tourkia-i-ekthesi-tou-state-department-/


Καταπέλτης για την Τουρκία η έκθεση του State Department

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναφορά ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2010 για την Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα Milliyet, «Η αναφορά βγάζει δηλητήριο για την Τουρκία». Στις 46 σελίδες της αναφοράς η Τουρκία βαρύνεται με τις πιο βαριές κατηγορίες για θέματα που αφορούν στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Ακολουθούν τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της αναφοράς:

Εξωδικαστικές εκτελέσεις: Πέρσι οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία πραγματοποίησαν εξωδικαστικές εκτελέσεις, και τα περιστατικά αυτά δεν ερευνήθηκαν επαρκώς. Στο πανεπιστήμιο της Μούγλα στις 11 Μάιου ο αστυνομικός Γκιουλτεκίν Σαχίν πυροβόλησε και σκότωσε τον Σερζάν Κούρτ.

Βασανιστήρια: Τα περιστατικά βασανιστηρίων συνεχίστηκαν. Στις 5 Ιανουαρίου γονείς των 32 παιδιών που κρατούνται στις φυλακές των Αδάνων, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ανέφεραν πως οι δεσμοφύλακες δέρνουν τα παιδιά τους και στις πληγές τους ρίχνουν αλάτι.

Προβλήματα στις φυλακές: Οι συνθήκες στις φυλακές δεν βελτιώθηκαν επαρκώς..Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Οκτωβρίου ανακοίνωσε πως στις φυλακές πέθαναν 32 φυλακισμένοι και 5 προσωρινά κρατούμενοι.

Παραβιάσεις Δικαιωμάτων: Παρά το ότι αναφέρεται στον νόμο, οι ύποπτοι δεν συναντιούνται άμεσα με τους δικηγόρους τους. Κάποιοι παρατηρητές χαρακτηρίζουν τόσο την υπόθεση «Βαριοπούλα» οσο και την υπόθεση «Εργκένεκον» ως δύο πολιτικές δίκες, σημειώνουν ότι είναι δίκαιο να προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Δίκαιη δίκη: Κάποιες ανακοινώσεις μελών της κυβέρνησης και κάποιων αξιωματούχων επηρέασαν την δικαστική ανεξαρτησία.

Ελευθερία έκφρασης: Η κυβέρνηση στηριζόμενη στο σύνταγμα και σε κάποιους νόμους περιόρισε την ελευθερία έκφρασης.

Ελευθερία τύπου: Η ελευθερία τύπου οπισθοδρόμησε. Στις 26 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε πως θα πρέπει τα αφεντικά των ΜΜΕ να διώχνουν αυτούς που με τα γραπτά τους κάνουν κακό στην οικονομία. Στις 2 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο, πάγωσε μεγάλο μέρος του προστίμου που είχε επιβληθεί στον εκδοτικό όμιλο Ντογάν

Βία σε βάρος γυναικών: Οι δολοφονίες για λόγους τιμής και οι βιασμοί συνέχισαν να είναι μεγάλα προβλήματα. Στην γραμμή έκτακτης ανάγκης που ίδρυσε η κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου κατέφυγαν 8.704 γυναίκες.

Ομοφοβία: Η υπουργός Αλιγιέ Καβάφ στις 7 Μαρτίου είχε πει πως η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια. Στις 16 Μαΐου 300 άτομα στο κέντρο της Άγκυρας διαδήλωσαν ενάντια στην ομοφοβία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...