Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην αγορά πετρελαίου - Σε χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πάνε οι ΗΠΑ






ImageΤη χρήση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου εξετάζουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες έχουν εκτοξευτεί μετά τα γεγονότα στη Λιβύη. Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του Μπρεντ ξεπέρασε και τα 116 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό έχει αγγίξει και τα 105 δολάρια. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μπιλ Ντάλεϊ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο NBC, ότι η χρήση των στρατηγικών είναι μία επιλογή που εξετάζεται.

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές. Το θέμα των αποθεμάτων είναι μεταξύ αυτών που μελετούμε. Όλα τα ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι» δήλωσε ο Ντάλεϊ.

Την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ είχε δηλώσει ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει μειωθεί στα 700-750 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, από τα φυσιολογικά επίπεδα των 1,6 εκατομμυρίων.

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και ειδικός σε θέματα πετρελαίου Αλαν Ντάνκαν εξέφρασε το φόβο ότι εάν εξτρεμιστές εκμεταλλευθούν την αστάθεια στον αραβικό κόσμο για να πλήξουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιθνερ έσπευσε, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, να κατευνάσει τις ανησυχίες. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου, σε πλανητική κλίμακα» είπε ο κ. Γκάιθνερ.

Οι ΗΠΑ «και άλλες μεγάλες οικονομίες διαθέτουν σημαντικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αποθέματα για τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας σοβαρής και παρατεταμένης διακοπής της ροής» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...