Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ευρω-χαστούκι στην Άγκυρα - Οργή και ύβρεις από τον Ρ.Τ.Ερντογάν κατά των Ευρωπαίων


ImageΚόλαφος για την Τουρκία και ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο είναι η έκθεση που ενέκρινε, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο που παρουσιάζει η Τουρκία, εν όψει της ένταξής της στην ΕΕ, στο οποίο επισημαίνεται, ιδιαίτερα, η ολιγωρία που επιδεικνύει η Τουρκία τόσο στη συμμόρφωσή της προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και στη συμμόρφωσή της για τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο. Mια έκθεση που πρκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση, είναι η αναφορά για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κάλεσμα για απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η υπόμνηση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η αναφορά στην ανάγκη να μην επεκταθεί ο εποικισμός, όπως και η επισήμανση για τη δημογραφική αλλοίωση, η οποία πραγματοποιείται στο νησί.

"Δεν υπάρχει κάποια ισορροπία στην έκθεση αυτή και δεν θεωρώ ισορροπημένους και αυτούς που την συνέταξαν" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία.

Απαντώντας σχετικά με την έκθεση και το αν προτίθεται η Τουρκία να κάνει κάποια βήματα στα σημεία στα οποία επικρίνει το Κοινοβούλιο την Τουρκία, όπως η ελευθερία του Τύπου, ο Ερντογάν είπε: "Την έκθεση έχουν συντάξει κάποιοι που δεν γνωρίζουν καθόλου την Τουρκία. Θεωρώ ότι συντάχθηκε κατά παραγγελία".

Όσο για το αν τίθεται θέμα λήψης μέτρων, τόνισε: "Δεν τίθεται θέμα μέτρων. Αυτοί έχουν ως καθήκον να συντάσσουν εκθέσεις και εμείς να κάνουμε το δικό μας".

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την έκθεση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε πως η έκθεση χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά θετικά στοιχεία και αποτελεί μια σαφή πίεση προς την Τουρκία, με τις βασικές θέσεις που υποστηρίζει η κυπριακή πλευρά, τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ -την ανάγκη δηλαδή εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας- όσο και την ανάγκη η Τουρκία να στηρίξει κατά πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο τη σωστή επίλυση του Κυπριακού.
 
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...