Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Κόντρα Ρωσίας στους Δυτικούς για τον έλεγχο της Λιβύης


ImageΚάθετα αντίθετες εμφανίζονται οι επιδιώξεις και οι στόχοι ΗΠΑ και Ρωσίας στην Λιβύη με την Μόσχα να απαντά στις "ανησυχίες" του Μ.Ομπάμα διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος διαμήνυσε ότι "Η Ρωσία είναι αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. Μόνοι τους οι Λίβυοι θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους". Από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε πάντως ότι τα αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου E-3 AWACS άρχισαν ήδη να εποπτεύουν τη Λιβύη επί 24ώρου βάσης, επτά μέρες την εβδομάδα. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη επιχειρούν από την βάση του Άκτιου, όπως ακριβώς έγραψε από χθες πρώτο το defencenet.gr.
Εν τω μεταξύ, υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλέν Ζιπέ, με τον Αμρ Μούσα -γενικό γραμματέα του Συνδέσμου- στο Κάιρο.

"Ο κ. Μούσα επιβεβαίωσε την στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου σε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Γαλλία "εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση" στη Λιβύη.

"Ευχόμαστε να συμβάλουμε, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Λιβύη. Εργαζόμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, τις εμπλεκόμενες χώρες και το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών οργάνων" τόνισε.

Στην εμπόλεμη ζώνη, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν και δεύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ανταποκριτής του AFP, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ρας Λανούφ, τόνισε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται, περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε σημειωθεί και άλλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ταυτόχρονα, χερσαίες δυνάμεις προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη προήλασαν ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση το Ρας Λανούφ. Οι κάτοικοι της πόλης, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική Μπιν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη, φοβούμενοι νέες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.
Πρακτικά, οι δυτικοί φαίνονται να επείγονται να επιβάλουν "No Fly Zone" στην Λιβύη καθώς η κυριαρχία στον αέρα έχει δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα στις κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντικαθεστωτικοί μπορεί να μην αντέξουν την αντεπίθεση των κανταφικών, οπότε, με απλά λόγια χάνονται τα πετρέλαια της Λιβύης για τις δυτικές εταιρείες από την στιγμή που όλοι στην Δύση τάχθηκαν με τους επαναστατημένους.
Τα περί "ανθρωπισμού" του ΟΗΕ, των ΗΠΑ των Βρετανών κλπ τα βλέπουμε καθημερινά στο Αφγανιστάν, πόση σημασία έχουν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στρατηγικοί τους στόχοι. Ακόμα καπνίζουν τα καμένα πτώματα των μωρών και των παιδιών της πρόσφατης αεροπορικής επιδρομής με τους 60 άμαχους νεκρούς...




Τμήμα εδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...