Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απροστάτευτοι 60.000 ηλικιωμένοι

Απροστάτευτοι 60.000 ηλικιωμένοι

Χιλιάδες ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς και σήμερα δέχονται φροντίδα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.


 Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις, για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.
Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση δημάρχων οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές» προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή απειλείται από ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ κουπόνι ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Οσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.
Οι δήμαρχοι, μετά την εξέλιξη αυτή, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οδηγείται σε «λουκέτο» εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, καθώς και των νέων όρων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα.
Η παράταση του προγράμματος για έναν χρόνο, όπως τονίζουν οι αιρετοί, δεν εξασφαλίζει τη συνέχειά του, αντίθετα οδηγεί στη δραματική συρρίκνωσή του. Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ με υπόμνημά της, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητεί ο αριθμός των ωφελούμενων να ανέβει στις 50.000 και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι μόνοι χωρίς να έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει.
Επίσης ζητεί να ληφθεί μέριμνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Οδύσσεια
Σημειώνεται πως η «οδύσσεια» της πιο δημοφιλούς κοινωνικής υπηρεσίας που προσφέρουν οι δήμοι, ξεκινά από το 2007, οπότε και η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ενημερώσει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι σταματά τη χρηματοδότηση του προγράμματος και τη λειτουργία του οφείλει πλέον να αναλάβει το ελληνικό κράτος.
Υστερα από πιέσεις κυβερνητικών στελεχών εξασφαλίζεται από διάφορα κοινοτικά κονδύλια η χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2011.
Από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει καμία παράταση χρηματοδότησής του. Για τον σκοπό αυτό γίνονται προσπάθειες ώστε να ενταχθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» στο ΕΣΠΑ.
Ωφελούμενοι πλέον θεωρούνται οι συγγενείς των ηλικιωμένων (παιδιά, εγγόνια, ανίψια) που είναι άνεργοι πιστοποιημένοι από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή έχουν κάρτα ανεργίας. Επίσης δικαιούχοι είναι όσοι απειλούνται με ανεργία, δηλαδή εργάζονται σε προγράμματα προωθητικής απασχόλησης (π.χ. stage) ή οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο επίσης πιστοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Οσοι ωφελούμενοι έχουν ασφάλεια ΟΓΑ και δεν μπορούσαν να εκδώσουν κάρτα ανεργίας, πλέον θα εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.
Αντίδραση και από την ΚΕΔΚΕ
Ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση
Σοβαρές ενστάσεις για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» διατυπώνει ο δήμαρχος Συκεών και πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι το μόνο «όπλο» των δημάρχων είναι να διεκδικήσουν αύξηση του επιδοτούμενου ποσού, ώστε να καλυφθούν και οι ηλικιωμένοι που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις αλλά χρήζουν περίθαλψης.
«Εάν κατορθώσουμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση από 65 εκατ. ευρώ σε 85 εκατ. ευρώ, οι δήμοι θα καλύψουν όλους τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.
Για τον κάθε ηλικιωμένο οι δήμοι επιδοτούνται με 1.200 ευρώ, ωστόσο διεκδικούμε το ποσό να φτάσει τις 2.000 ευρώ» τονίζει, προσθέτοντας ότι από μέρα σε μέρα οι δήμοι αναμένουν τη σχετική προκήρυξη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων.
Ερώτση στη βουλή σε Ραγκούση και Κατσέλη
Πιέσεις για λύση από 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ιδίως το μεταβατικό διάστημα από 1-1-2011 έως την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, έκρουσαν χθες με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γ. Βλατή. Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν με αιχμηρό τρόπο ότι «δεν είναι αρκετό να υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά να μην λαμβάνονται όλα τα μέτρα υλοποίησής της». Επίσης ρωτούν τους Γ. Ραγκούση και Λ. Κατσέλη αν προτίθενται να εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα, αλλά και πώς θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος από την 1-1-2011 και μετά.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...