Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σύλληψη Κύπριων ευρωβουλευτών και ιερωμένων από το κατοχικό καθεστώς



Την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα -γιο του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα- και Αρτούρ Ζασάστα και τη Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, τον Κύπριο πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τον πατέρα Σάββα, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέλαβε σήμερα η λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος.
Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τις κατεχόμενες περιοχές για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Μαζί τους συνελήφθη και ο Λοϊζος Αυξεντίου, ο οποίος ως μέλος της Κίνησης Προσφύγων, είχε υποβάλει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η οποία οδήγησε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η σύλληψη έγινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η Κύπρια ευρωβουλετής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι λεγόμενοι αστυνομικοί τους πήραν τις ταυτότητες χωρίς να τους δώσουν καμιά εξήγηση, ούτε γιατί τους συνέλαβαν ή που είχαν μεταφέρει τους άλλους άνδρες. Η τηλεφωνική συνομιλία της κ. Θεοχάρους, μέσω κινητού τηλεφώνου διακόπηκε απότομα.

Για την σύλληψη ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε επαφές με το κατοχικό καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...