Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Οι φόβοι για bank run ίσως κρατήσουν κλειστές τις τράπεζες στην Κύπρο



Ιστορικές είναι οι στιγμές που ζει η Κύπρος καθώς  οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ενόψει της συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής για το πρωτοφανές νομοσχέδιο που επιβάλει «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, οι φόβοι για την αντίδραση των καταθετών την Τρίτη το πρωί κάνει τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των τραπεζών για μία ημέρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παραμείνουν κλειστές και την Τετάρτη, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά την αυριανή ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την επιβολή του φόρου.



Επισήμως, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και όπως αναφέρουν πηγές από την Κύπρο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες ανέφερε ότι παγώνουν προσωρινά οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων, σε μία προληπτικού χαρακτήρα κίνηση.
Στην Κύπρο οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κεντρικής αρχής και των τραπεζών είναι συνεχείς, αφού υπάρχει φόβος εκτεταμένου «bank run».  Αν τελικά οι τράπεζες… παρατείνουν την αυριανή αργία γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα τόσο για τους καταθέτες όσο και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές και μεταφορές κεφαλαίων.
Προβληματισμός υπάρχει και στις ελληνικές τράπεζες, αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για το σύνολο των εργασιών που συνδέονται με την Κύπρο, κυρίως σε τραπεζικά εργαλεία με ημερομηνία λήξης, όπως οι επιταγές.
«Αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μόνο για μία ημέρα ο αντίκτυπος δεν θα είναι μεγάλος αφού το τραπεζικό σύστημα είναι προετοιμασμένο για ανάλογες περιπτώσεις. Σημαντικό πρόβλημα, όμως, θα προκύψει αν η αναστολή της λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών κρατήσει πολλές ημέρες», σημειώνει στέλεχος κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα.
«Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και σίγουρα πρόληψη από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου».
Για παράδειγμα, προσθέτει ο ίδιος, μία επιχείρηση που πουλάει στην Κύπρο και έχει προγραμματισμένες αποστολές παραγγελιών και δεν τιμολογεί με πίστωση, όπως οι περισσότερες εταιρείες σήμερα. «Τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι τράπεζες δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην αποστολή προϊόντων αφού ο πελάτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρήματα».
Επίσης, ο πανικός και η αβεβαιότητα που ίσως προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει την ψυχολογία καταθετών και επιχειρήσεων. «Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά και μίας ενδεχόμενης απόφασης για διήμερη αργία των τραπεζών είναι πολύ σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», τονίζει στέλεχος ελληνικής τράπεζας. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μεγάλο βαθμό διασύνδεσης με το κυπριακό και γι’ αυτό το λόγο οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί», συμπληρώνει.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...