Υπέρ μίας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής τάσσεται ο Μπερλουσκόνι, ενώ αρνητική στάση τηρεί ο Γκρίλο. Θα βρεθεί, τελικά, συμβιβαστική λύση με τον Μπερσάνι κατά τη...
συνάντησή του με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο;
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις των Μπέπε Γκρίλο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, συναντώντας τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος -σε καμία περίπτωση- να στηρίξει κυβέρνηση άλλων πολιτικών δυνάμεων ή έστω και τεχνοκρατών. «Πρόκειται για φύλλο συκής» έγραψε ο Γκρίλο μέσω διαδικτύου, αμέσως μετά την συνάντηση.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο «Καβαλιέρε», ο οποίος εξερχόμενος από το γραφείο του Ιταλού προέδρου, σήμερα το μεσημέρι δήλωσε ότι «η ιταλική κεντροδεξιά είναι πρόθυμη να στηρίξει κυβέρνηση συνασπισμού».
Μιλώντας όμως στη συνέχεια στους δημοσιογράφους, ο Μπερλουσκόνι έθεσε έναν κύριας σημασίας όρο: «Χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση για να στηριχθεί η οικονομία, αλλά η κεντροαριστερά δεν πρέπει να προωθήσει δικές της υποψηφιότητες για την προεδρία της δημοκρατίας και την πρωθυπουργία», τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.
Εν αναμονή της συνάντησης Ναπολιτάνο-Mπερσάνι
Το απόγευμα, στις έξι ώρα Ιταλίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα συναντηθεί με τον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Η διαπραγμάτευση και οι ζυμώσεις φυσικά συνεχίζονται: σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπερλουσκόνι θα ήταν διατεθειμένος, πιθανώς, να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον νυν προοδευτικό πρόεδρο της γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο.
Αναμένονται, τώρα, οι κινήσεις του Μπερσάνι. Θα κάνει ένα βήμα πίσω; Θα δεχθεί, τελικά, να μην ηγηθεί ο ίδιος της νέας κυβέρνησης; Στο εσωτερικό του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν τα ονόματα του νομικού Στέφανο Ροντοτά ή ως εναλλακτική του συνταγματολόγου Βαλέριο Ονίντα για την πρωθυπουργία.
Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής θα μπορούσε να έχει διάρκεια το πολύ ενός χρόνου, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την τόνωση της οικονομίας, αρχίζοντας από την καταβολή των χρεών του ιταλικού δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, τέλος, διαμηνύει: «Σε περίπτωση που δεν στηρίξετε δική μας κυβέρνηση, θέλουμε, οπωσδήποτε, την προεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και της δημόσιας τηλεόρασης Rai».
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου