Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΟ PLAN "B" ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Τα "παπαγαλάκια" της τρόικα διαψεύδονται για Λαϊκή - Εκβιάζει πλέον ανοιχτά η ΕΚΤ



Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα "παπαγαλάκια" της τρόικα που από το πρωί έχουν μολύνει τον ειδησεογραφικό χώρο με την διασπορά ψευδών "πληροφοριών", ότι δήθεν κλείνει η CPB Bank (Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου). Την ίδια στιγμή η Κϋπρος προχωρά από μόνη της σε σχέδιο εξυγίανσης του tραπεζικού τομέα με εσωτερικό δανεισμό και διαγραφές χρεών.



Αν δεν το δεχθεί η τρόικα, η χώρα εξέρχεται της ευρωζώνης, αλλά ανεξάρτητα από αυτό την Τρίτη οι τράπεζες του νησιού θα ανοίξουν έστω και με πλαφόν αναλήψεων.

Με δήλωση κορυφαίου στελέχους της Τράπεζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίστηκε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Στο μεταξύ με τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση η ΕΚΤ απαιταί να εφαρμοστεί άμεσα η κατάσχεση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων εντός 72 ωρών σε διαφορετική περίπτωση παύει την αναχρηματοδότηση και η παροχή ρευστότητας στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα!

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας -ELA- δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό σχέδιο διάσωσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας. Από την πλευρά του το κανάλι Sigmalive, της Κύπρου κάνει λόγο για σχέδιο που προβλέπει διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία  οδηγείται σε αναδιάρθρωση.

Με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι απαλάσσονται από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δισ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάσχεση των καταθέσεων. Μιλάνε και για κατάσχεση σε επίπεδο 1,5%  αλλά πρώτον αυτό είναι ελάχιστο ποσό και δευτερον μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000 από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

Ο χρόνος πάντως πιέζει αφόρητα καθώς την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες.

Όμως, είναι σαφές ότι μία απόφαση για την επαναλειτουργία των τραπεζών χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, θα ήταν καταστροφική. Η έξοδος των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της κατάστασης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...