Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ατλαντίδα: Τα ίχνη της βρέθηκαν στην Ισπανία;


atlantis1_14-3-2011Ένα γιγαντιαίο τσουνάμι ήταν η αιτία για την εξαφάνιση της Ατλαντίδας;
«Ναι» απαντούν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι την τοποθετούν στην Ισπανία, θεωρώντας ότι βαδίζουν στα ίχνη μιας μεγάλης ανακάλυψης, που θα βγάλει από τη… σφαίρα του μύθου την χαμένη Ατλαντίδα.
Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Richard Freund μιλώντας  στο πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε στη δύναμη των τσουνάμι, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι η Ατλαντίδα «σαρώθηκε» και εξαφανίσθηκε από ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα.
Οι αμερικανοί ερευνητές δεν είναι οι πρώτοι που αναζήτησαν τη χαμένη ήπειρο, καθώς η επιβεβαίωση της ύπαρξης της Ατλαντίδας ιστορικά, υπήρξε το ζητούμενο πολλών επιστημόνων στο παρελθόν.
Όμως, η ομάδα των ειδικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοτύπησε ως προς τη μέθοδο έρευνας που ακολούθησε: αντί να στρέψει το ενδιαφέρον της προς τη θάλασαα, έψαξε στην ξηρά για τα βρεί  τα απομεινάρια της τρανής πολιτείας, την οποία αναφέρει ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας.
Ειδικότερα, η έρευνα των αμερικανών ξεκίνησε από μια δορυφορική φωτογραφία βυθισμένης πόλης, η μελέτη της οποίας τους έστρεψε προς την κατεύθυνση της πόλης Cadiz, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία.
Επί δύο χρόνια αρχαιολόγοι και γεωλόγοι έψαχναν στις απέραντες βαλτώδεις εκτάσεις της περιοχής κάνοντας χρήση των πιο σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων.
atlantis4_14-3-2011Συγκεκριμένα, «επιστράτευσαν» ραντάρ υπεδάφους, ψηφιακούς χάρτες και την τεχνολογία των υποβρύχιων συστημάτων  και πιστεύουν ότι τα όσα ανακάλυψαν έχουν «μια επιφάνεια αξιοπιστίας, ιδιαίτερα για την αρχαιολογία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Freund.
Τώρα είναι η σειρά της αρχαιολογικής σκαπάνης, που θα αναζητήσει περισσότερα στοιχεία τόσο στους βάλτους της Cadiz, όσο και στην κεντρική Ισπανία , όπου τα πρώτα ευρήματα οικισμών δείχνουν ότι όσοι κάτοικοι της Ατλαντίδας κατάφεραν να γλυτώσουν από τη μανία των στοιχείων της φύσης μετοίκησαν εκεί για να «χτίσουν» μια νέα ζωή.
Οι ανασκαφές, οι γεωλογικές μελέτες, καθώς και η χρονολόγηση των αντικειμένων πιστεύεται ότι θα φέρουν στο φως εκείνα τα στοιχεία που θα δώσουν ιστορική βάση στο θρύλο της Ατλαντίδας.
Η Ατλαντίδα του Πλάτωνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πλάτωνας αναφέρει την Ατλαντίδα στον Τίμαιο και στον Κριτία.
Σύμφωνα με την αφήγηση του αρχαίου φιλοσόφου οι Άτλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή.
Τόπος κατοικίας τους ήταν ένα εύφορο νησί πέρα από τις Πύλες των Ηρακλειδών, οι οποίες κατά την αρχαία εποχή ήταν τα στενά του Γιβραλτάρ.
atlantis2_14-3-2011Με το πέρασμα των ετών οι Άτλαντες έχαναν σταδιακά τις θεϊκές τους δυνάμεις τις οποίες αντικαθιστούσαν οι ανθρώπινες αδυναμίες, που τελικά τους κυρίευσαν.
Έτσι, αποφάσισαν να υποτάξουν άλλους εύπορους λαούς και στράφηκαν προς τη Μεσόγειο, όπου συνάντησαν τους παντοδύναμους Αθηναίους.
Τον πρώτο καιρό η «πλάστιγγα» της μάχης έγερνε προς την πλευρά των Αθηναίων. Όμως, αυτό δεν κράτησε πολύ και η κραταιά αθηναϊκή δύναμη άρχισε να λυγίζει μπροστά στους Άτλαντες.
Τότε, οι θεοί εξοργίστηκαν μαζί τους και αποφάσισαν να εξαφανίσουν και αυτούς και τη γη τους. 
Ωστόσο, ο  μισοτελειωμένος διάλογος του Πλάτωνα στον Κριτία μεγαλώνει, αντί να ξεδιαλύνει, το μυστήριο για την μοίρα που επεφύλαξαν οι θεοί για τους Άτλαντες και την Ατλαντίδα:
«Αλλα ο Θεός των Θεών, ο Δίας που κυβερνά εύνομα, κατάλαβε ότι ενας ενάρετος λαός είχε ξεστρατήσει και θέλησε να τον τιμωρήσει για να σωφρονιστεί και να φρονιμέψει. Συγκάλεσε λοιπόν όλους τους Θεούς στα σεβάσμια ανάκτορα του, που επειδή βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου τα βλέπουν όλα καθαρά και αφού συγκεντρώθηκαν όλοι τους είπε…»




ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-3-2011 από directNEWS.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...