Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εντόπισαν το μεγαλύτερο δεινόσαυρο της Βραζιλίας-ΔΕΙΤΕ: Έζησε πριν από 95 εκατ. χρόνια

Παλαιοντολόγοι της Βραζιλίας παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ακαδημία των Επιστημών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη χώρα.
Έδειξαν τμήματα από ένα επίμηκες κρανίο καθώς και μία γνάθο που ανήκουν σε ένα νέο είδος σπινόσαυρου, ενός σαρκοφάγου δίποδου δεινόσαυρου, τα οποία βρέθηκαν στη βορειο-ανατολική Βραζιλία.

«Πρόκειται για το πρώτο είδος θηριόποδου της ύστερης Κρητιδικής περιόδου, που έζησε πριν από περισσότερα από 95 εκατ. χρόνια. Τα τμήματα εντοπίστηκαν στη λεκάνη του Μαρανιάου, στο νησί Καουάλ» δήλωσε η παλαιοντολόγος Ελάιν Μασάδου.



«Ζύγιζε από 5 έως 7 τόνους και είχε μήκος από 12 έως 14 μέτρα. Είναι ο πιο μεγάλος σαρκοφάγος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί στην Βραζιλία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την παλαιοντολόγο, ο δεινόσαυρος αυτός μοιάζει με τους σπινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί στην Βόρεια Αφρική.

Αυτό το νέο θηριόποδο πήρε το όνομα «Oxalaia Quilombolis» προς τιμήν του Οσαλά (Oxala), της αφρικανικής αρσενικής θεότητας, που αργότερα λατρεύτηκε και στη Βραζιλία.



Δύο ακόμη νέα είδη παρουσιάστηκαν: ένας κροκόδειλος μήκους 2,5- 3 μέτρων, που ονομάστηκε «Pepesuchus» και μία μικρή σαύρα δεκαπέντε εκατοστών, η «Brasiliguana prudentis».





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...