Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός συναγερμός στην Ευρώπη - Τι φοβούνται;


«Πυρηνικός» συναγερμός έχει ηχήσει στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, αφού η ευρωπαϊκή ήπειρος με εξαίρεση την Μεσόγειο και τα βόρεια Βαλκάνια δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σεισμών, αλλά είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε θέματα Ενέργειας Μαρλένε Χόλτσνερ ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων. "Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα όφειλαν να εξετάσουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων προκειμένου να ελεγχθεί εάν καλύπτονται οι κανονισμοί ασφαλείας, ανακοίνωσε η Επιτροπή της Ε.Ε. σήμερα".

Οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τη σκιά της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης.
Φοβούνται άραγε κάτι συγκεκριμένο; Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι μιλάνε για έξαρση των ηλιακών καταιγίδων που μπορούν να προκαλέσουν μετακινήσεις στον φλοιό της Γης ακόμα και σε θεωρούμενα ως "ασφαλή" σημεία.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο επτά πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.

"Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας", τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου.

Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν (βόρεια), ένας στην Κάτω Σαξωνία (βορειοανατολικά), δυο στην Έσση (δυτικά), δυο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) και ένα στη Βαυαρία (νότια).
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για την περίοδο των τριών μηνών θα παραμείνουν κλειστοί και μετά. Άρα ο συναγερμός αφορά μόνο τρεις μήνες;
Το μείζον και συγκεκριμένο ερώτημα είναι γιατί τώρα οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην λήψη τέτοιων μέτρων. Ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη. Ή μήπως αυτό που θεωρούν ότι προκάλεσε την ιαπωνική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει και κάτι ανάλογο στην Ευρώπη;





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...