Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μαύροι καπνοί, μαύρα μαντάτα από τη Fukushima



Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σήμερα στο κτήριο ενός κατεστραμμένου αντιδραστήρα στην πυρηνική μονάδα της Fukushima  στη bορειοανατολική Ιαπωνία, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.Η TEPCO (Tokyo Electric Power Co), που είναι υπεύθυνη για τη μονάδα, δήλωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ανήλθαν στα 600-700 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο του κτηρίου του αντιδραστήρα 1, και στα 280 μιλισίβερτ στο εσωτερικό της νότιας εισόδου του κτηρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Το νόμιμο όριο της έκθεσης στην ακτινοβολία των εργαζομένων στη Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ ανά έτος. Η TEPCO δήλωσε, επίσης, σήμερα ότι υψηλά επίπεδα ραδιενεργού στροντίου εντοπίστηκαν στο έδαφος μέσα στο συγκρότημα.
Έως και 570 μπεκερέλ στροντίου 90 ανά χιλιόγραμμο ξηρού εδάφους ανιχνεύθηκαν σε δείγματα από τρεις περιοχές της μονάδας και περισυνελέγησαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τους αντιδραστήρες 1 και 2, σε βάθος εδάφους μέχρι και πέντε εκατοστά στις 18 Απριλίου.
Το ποσό είναι περίπου 130 φορές υψηλότερο από το προ της κρίσης επίπεδο.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, μαύρος καπνός φάνηκε να φεύγει από τον αντιδραστήρα Νο 4  του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima. Ο καπνός σκέπασε το σταθμό και ήταν η μεγαλύτερη διαρροή σε καπνό από την έκρηξη υδρογόνου που είχε σημειωθεί στα τέλη Μαρτίου.
Το πρόβλημα όμως είναι όπως δηλώνει και σχετικά ο David A. Lochbaum πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος έχει εργαστεί και ως εκπαιδευτής στον ίδιο τύπο αντιδραστήρων της GE που υπάρχουν και στη Fukushima, ότι ο καπνός μπορεί να προέρχεται από φωτιά σε ράβδο χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου. Το παραπάνω είναι ένα απευκταίο σενάριο γιατί όπως υποστηρίζει ο Lochbaum είναι κατά πολύ χειρότερο από την πυρηνική τήξη, καθώς μια φωτιά –εξαιτίας της αποκάλυψης των ράβδων από τη χαμηλή στάθμη του ύδατος- θα αφήσει στον αέρα πυρηνικά κατάλοιπα τα οποία θα μολύνουν εκτεταμένες περιοχές.
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...