Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο καταδότης-δοσίλογος


  Αξίζει πιστεύω να γίνει μια ανάλυση στην έννοια αυτή,που υπάρχει από τότε που δημιουργηθήκαμε!

  Να διευκρινίσουμε εδώ ότι εννοούμε ρουφιάνο εκείνον που καταδίδει κάποιον άλλο,είτε στις αρχές επιβολής νόμου,είτε στον προιστάμενό του,στον ανώτερό του,σε εκείνον τελοσπάντων που μπορεί να τον ελέγξει,να τον πειθαρχήσει,να τον επιπλήξει,να τον σταματήσει αν χρειάζεται.

  Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες,τους σωστούς καταδότες και τους κακούς.

  1)Ο σωστός λοιπόν ρουφιάνος,αν θέλει να λέγεται και να κρίνεται ως σωστός,πρέπει πρίν πράξει να γνωρίζει όσο περισσότερα γίνεται για το συγκεκριμένο ζήτημα.Αυτό βέβαια είναι δύσκολο πολύ και θέλει καθαρό μυαλό καταρχάς,χωρίς προκαταλήψεις και συμφέροντα με σωστή κρίση και υπομονή αν χρειαστεί για εξακρίβωση στοιχείων και υποψιών.Επειδή όμως είναι λίγες οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε όλες τις πλευρές και έχουμε πλήρη εικόνα μιας τέτοιας καταστάσεως,συνήθως ο καταδότης κρίνεται ως σωστός εκ του αποτελέσματος!..

  2)Και πάμε στον κακό ρουφιάνο ή σπιούνο ή καρφί!

  Α)Πρώτα είναι ο εξ ανάγκης καταδότης.Αυτός αναγκάζεται να 'καρφώσει' γιατί απειλείται κάποιος δικός του άνθρωπος,η οικογενοιακή του κατάσταση,η θέση του κοινωνικά ή εργασιακά(;).

Βέβαια έχουμε την πολυτέλεια να τον κρίνουμε αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά,δηλαδή πάλι εκ του αποτελέσματος.

  Β)Εδώ έχουμε τον παθολογικό ρουφιάνο που χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες:α)τον κουτσομπόλη που απλά για να κάνει κουβέντα με τον οποιονδήποτε,δίνει πληροφορίες για κάποιους,οι οποίοι μπορεί να τον θεώρησαν έμπιστο,σημαντικές και μή.

  Και β)στον δοσίλογο-σπιούνο που είτε πρόκειται για κουτσομπολιό άνευ σημασίας(υποτίθεται),είτε για κάτι σοβαρό,εργασία κ.λ.π.,'καρφώνει' για να κάνει κακό!Ξέρει δηλαδή ότι αυτό που κάνει ζημιώνει εκείνον για τον οποίο μιλάει,(πολλές φορές χωρίς προσωπικό όφελος)και χαίρεται γι'αυτό!

  Αυτός,δυστυχώς προωθείται από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα -αλλά και στο μέλλον,πιστεύω-,απ'όλα τα εκάστοτε συστήματα κοινωνίας-εξουσίας,γι'αυτό και δέν πρόκειται να παύσει τουλάχιστον σύντομα....Ίσως να έχει περάσει και στο DNA κάποιων!....


Αλέξανδρος    Lupus 



eothetis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...