Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τζορτζ Σόρος: "Έχουμε de facto αναδιάρθρωση χρέους"



"Η αγορά προεξοφλεί de facto αναδιάρθρωση από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα πωλούνται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία".  Αυτό δήλωσε σε ιδιωτική συνάντηση που είχε με 40-50 Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και λίγους πολιτικούς προχθές το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ο Τζωτρζ Σόρος. Δήλωσε επίσης ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζουν την Ελλάδα και κανείς, ούτε η ευρωζώνη ούτε οι ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να αποτύχει η χώρα στη μάχη που δίνει".
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς πολιτικών ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ευθυμίου, πρόεδρος του ΟΑΣΕ, και ο κ. Μάνος. Από πλευράς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και άλλων, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Καλλιτσάντζης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μαρινόπουλος, ο τραπεζίτης κ. Νανόπουλος, ο εφοπλιστής καπετάν Τσάκος, ο κ. Παππάς, ο κ. Φραγκίστας και άλλοι. Παραβρέθηκαν επίσης οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βραζιλίας.
Ο κ. Σόρος συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και συζήτησαν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και την ευρωζώνη παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναφορικά με το σκοπό της επίσκεψης του κ. Σόρος στην Αθήνα, ένας εκ των παρευρισκομένων εκτίμησε ότι συνδέεται μάλλον με το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνεται στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα διασωθεί στο τέλος, αλλά "θα πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και η ίδια θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τη βοηθήσουν".
Σύμφωνα με παρευρεθέντες, ο κ. Σόρος αναφέρθηκε στο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Γκάιτνερ στη Γερμανία λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, που εκτός των άλλων, είχε στόχο να πεισθούν οι Γερμανοί και η Μέρκελ να βοηθήσουν την Ελλάδα με τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο μεγαλοεπενδυτής φέρεται να είπε ότι οι Γερμανοί αντέτειναν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα θα ήταν Αυστρία και δεν θα είχε φτάσει σ' αυτό το σημείο αν εφαρμόζονταν οι δικοί τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο ίδιος φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αν αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, η κρίση χρέους θα εξαπλωθεί και σ' άλλες χώρες της ευρωζώνης υπονομεύοντας το ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει δυνητικά μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν υψηλό χρέος.
Ομως, ο κ. Σόρος επεκτάθηκε σε άλλα θέματα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο ίδιος φέρεται να ανησυχεί για μια πιθανή σύγκρουση των σουνιτών με τους σιίτες μουσουλμάνους που θα έφερνε τη Σαουδική Αραβία αντιμέτωπη με το Ιράν.
Με όλα αυτά, το δίλημμα «αναδιάρθρωση ή πίστη στα μέτρα του Μνημονίου» επιστρέφει στο προσκήνιο, μέσα από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τους ταγούς της διεθνούς οικονομικής εξουσίας.

Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αναδιάρθρωση» δεν ακούστηκε ούτε μία φορά κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον «γκουρού» των κερδοσκόπων, Τζορτζ Σόρος, όπως διατείνονται κύκλοι του Μαξίμου, η τύχη της ελληνικής οικονομίας τέθηκε επί τάπητος. Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στον απόηχο των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον διακεκριμένο νομπελίστα οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και οι θέσεις που διατύπωσε ενώπιον του Γ. Παπανδρέου έθεσαν σε πλήρη συναγερμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.).

Δεδομένου ότι ο ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της, ο γενικός διευθυντής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος-Καν, έσπευσε να απαντήσει σε δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel», που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.

«Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της» δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, απαντώντας, στην ουσία, στα λεγόμενα του κ. Σόρος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...