Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Σε ισχύ νέα συμφωνία ασφάλειας Κύπρου-Ισραήλ, ακολουθούν κι άλλα…


Μία νέα συμφωνία που τίθεται σε ισχύ έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Κύπρου και το Ισραήλ, απόδειξη της ολοένα και αυξανόμενης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Το νέο κείμενο της συμφωνίας πρόκειται να συνομολογηθεί μεταξύ του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και της Κύπριας ομολόγου του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.
 
Με την επίσκεψη του Αβ. Λίμπερμαν θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία έρευνας και διάσωσης που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο πριν από δύο περίπου μήνες. Τότε, οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα. Τώρα, όμως, φανερώνεται ένα από σημεία της συμφωνίας της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ.

Και μόνο όμως η συμφωνία με αντικείμενο την έρευνα και διάσωση (SAR: Search and Rescue) εισαγάγει μια κατεξοχήν στρατιωτική παράμετρο στις μεταξύ των δυο χωρών σχέσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει οι Ισραηλινοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς σε πολλαπλούς τομείς, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι η συνεισφορά στη βελτίωση των «διαδικασιών ασφαλείας» και στην αμυντική προετοιμασία – οργάνωση της νήσου θα είναι καθοριστική.

Εξαιρετικά αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη αναφορικά με τις αδυναμίες των Κυπρίων Ελλήνων και προχωρούν με ταχύτατες ενέργειες σε συστάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο θα τους επιτρέψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο ό,τι διαθέτουν για την αμυντική τους θωράκιση.

Είναι προφανές ότι ο απόρρητος χαρακτήρας της συμφωνίας δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και να καταστούμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτό που μπορούμε πάντως ως «defence-point.gr» να επιβεβαιώσουμε είναι ότι, η κοινότητα των συμφερόντων των δυο χωρών είναι τόσο εκτεταμένη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε η ασφάλεια του ενός να αποτελεί πλέον ζωτικό συμφέρον και για τον άλλο, μια πραγματικότητα η οποία – ευτυχώς – δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από καμιά πολιτική δύναμη στη μεγαλόνησο.

Οι Κύπριοι αποδεικνύουν, ότι παρά τις όποιες πολιτικές τους διαιρέσεις και παρά την ολιγωρία τους σε ζητήματα ενίσχυσης της άμυνάς τους για πολλά χρόνια, έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα, αλλά και φρόντισαν να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε, ενώ θα ακολουθήσουν πολλά…

Μακάρι τον δρόμο των Κυπρίων Ελλήνων να ακολουθήσουμε και οι Ελλαδίτες, με πρώτο βήμα το να αντιληφθούμε ότι στις διεθνείς σχέσεις ΔΕΝ υπάρχει μόνο η «λογιστική» αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά μια πολύ ευρύτερη, η οποία όμως έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ιεραρχείται – όχι άδικα – ως το κύριο αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς μας: Αυτό της οικονομικής κρίσης.

Οι επιδόσεις τους μέχρι στιγμής είναι απλώς απογοητευτικές, ενώ ο τρομακτικός λαϊκισμός που αναπτύσσεται από διάφορες πλευρές προεκλογικά, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιπλοκές, αντί απερίσπαστοι και με βάση πάντα τη «μεγάλη εικόνα», όχι τη «στενή» που βλέπει μόνο «έσοδα-έξοδα», να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη φαντασία το μέλλον μας, όχι μόνο σκύβοντας το κεφάλι αποδεχόμενοι όσα μας ζητούνται.

Το έχουμε πει πολλάκις και δεν θα κουραστούμε αν το επαναλαμβάνουμε: Ουδεμία αμφιβολία υφίσταται περί των ευθυνών και του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας (σε διαφορετικό βαθμό ασφαλώς) για τη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο, ως χώρα διαθέτουμε κάποια «γεωπολιτική υπεραξία» την οποία είτε υποβαθμίζουμε αδικαιολόγητα από μόνοι μας, είτε τη «θεοποιούμε» κατά τρόπον που να προβάλλουμε μια μη σοβαρή εικόνα, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους αντιμετωπίζουν την οικονομία ως μια υπο-ενότητα του πλέγματος των διεθνών σχέσεων, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...