ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ελλειμματική και κατώτερη των περιστάσεων διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και κατά συνέπειας της Ελλάδας, από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εξαιρείται η Αθήνα, προσδιορίστηκε εγκαίρως ως το βασικό πρόβλημα στην προσπάθεια ανάσχεσης των οδυνηρών συνεπειών της κρίσης, και επιστροφής σε περιβάλλον ανάπτυξης. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπήκαν σε Μνημόνιο.
Η Ελλάδα μπήκε σε Μνημόνιο ΙΙ, στο οποίο πλησιάζει… τρέχοντας και η Πορτογαλία, με την Ιρλανδία να μην απέχει επίσης πολύ. Η Ισπανία και η Ιταλία βιώνουν την καθημερινή πίεση κερδοσκοπικών συμφερόντων από τις διεθνείς αγορές, προκειμένου να οδηγηθούν με τη σειρά τους στην ανάγκη του μηχανισμού στήριξης, που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας την ευρωζώνη συνολικά σε κατάρρευση. Αφήνοντας ουσιαστικά το δολάριο ως μοναδικό ισχυρό παγκόσμιο νόμισμα, σε μια εποχή προχωρημένης αβεβαιότητας.
Μετά το Μνημόνιο ΙΙ και το PSI Ι στο οποίο υποχρεώθηκε η Ελλάδα με απόφαση του Eurogroup, όλοι σχεδόν οι ξένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η χώρα μας θα χρειαστεί πολύ σύντομα… Μνημόνιο ΙΙΙ, επομένως και… PSI II, το οποίο ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα αφορά τον ιδιωτικό αλλά τον δημόσιο τομέα. Βλέπετε, το βρετανικό δίκαιο που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση να ισχύσει για τα ομόλογα των ιδιωτών τα οποία «κουρεύτηκαν», τα προστατεύει πλέον από κάθε απόπειρα μελλοντικής επανάληψης μιας τέτοιας απομείωσης.
Η UBS, η οποία διατηρεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα προβάδισμα καθαρής θέασης των μελλούμενων, προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να προχωρήσει η Ελλάδα σε τρίτο πακέτο του μηχανισμού στήριξης, από έξι έως 18 μήνες.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι το πιθανότερο χρονικό σημείο εκδήλωσης της αναγκαιότητας νέου Μνημονίου για την Ελλάδα θα είναι το 2014, δεν αποκλείουν ωστόσο οι σχετικές πιέσεις να ξεκινήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο. Μια εκτίμηση που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξισορρόπησης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που θα καταρρεύσει νωρίτερα η ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας. Για τη δε εμπιστοσύνη των αγορών, ας το αφήσουμε καλύτερα. Τα… CDS της χρεοκοπίας, θα «χορεύουν» και πάλι.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου