Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Spiegel: «O φόβος επισκιάζει τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα»



«Παιδιά; Αργότερα! Ίσως» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel Online για την Ελλάδα. Ο υπότιτλος « Η αβεβαιότητα και ο φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα» δίνει και την απάντηση στο γεγονός ότι οι Ελληνες δεν κάνουν παιδιά.

Μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ηλικίας 30 με 40 ετών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον...
οικογενειακό προγραμματισμό. Δημοσιονομική κρίση, ανεργία και φόβος για το μέλλον αποτελούν λόγους που δυσχεραίνουν την απόκτηση απογόνων, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων περίπου.

Υπολογίζεται μάλιστα και «παγκόσμιο ρεκόρ», με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, ενώ πλέον ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 ετησίως, αν και δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία.


Το Spiegel τονίζει επίσης πως δεν υπάρχει στήριξη από την πλευρά του κράτους, καθώς στα πλαίσια των περικοπών μειώνονται συνεχώς οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ηπιαγωγεία.


Τα στατιστικά δείχνουν ότι και οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα, καθώς το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1. Το φετινό ποσοστό των γεννήσεων αναμένεται να κυμανθεί στο 1,38. Όσον αφορά τις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας. Τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά: 8,22 ευρώ για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο.


Ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία οικογένειας θεωρούν οι ειδικοί τις σημερινές συνθήκες, που διαμόρφωσαν τη «Γενιά των 700 ευρώ», όπου ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας, αν και διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει προοπτικές για το μέλλον, καθώς καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και αναγκάζεται να μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα Οικονομικά. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται φέτος στο 42,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 στο 22,6% - και αυτά σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...