Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Φυλακή θέλει να κλείσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός τα καθάρματα που οδήγησαν τη χώρα του στο ΔΝΤ!


Την ποινική δίωξη μελών από τις προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, στην Ουγγαρία, κατηγορώντας τους για λανθασμένους χειρισμούς και παράνομες δραστηριότητες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα στο στόχαστρο βρίσκονται οι Σοσιαλιστές προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία κατά το χρονικό διάστημα 2002 μέχρι 2010, τους οποίους και κατηγορεί ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ.

«Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, θα υπάρξει και αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε, με αναδρομική ισχύ, να εξασφαλιστεί η σίγουρη παραπομπή σε δίκη των τριών πρώην πρωθυπουργών», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπός του, Πέτερ Σιγιάρτο.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών κόμμα έχει αναθέσει στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην Αντιπολίτευση.
Σύσσωμη η ουγγρική Αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες κινήσεις ως παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Η κριτική που ασκείται στην τωρινή κυβέρνηση είναι έντονη, καθώς υπάρχει ανησυχία για προσπάθεια εγκαθίδρυσης απολυταρχικού συστήματος, όπως συνέβη με την πρόσφατη ψήφιση του νέου Συντάγματος της χώρας και του νέου νόμου περί Τύπου. 


kourdistoportocali


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...