Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πανικός στις κεφαλαιογορές με τεράστια "βουτιά" Dow Jones -4,11% στις ΗΠΑ





Τρόμος στις κεφαλαιαγορές από την κατανόηση του κινδύνου πτώχευσης Ισπανίας και Ιταλίας και συνακόλουθα της έλευσης του τέλους του ευρώ. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με νέα αφορμή τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική αγοράς εργασίας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,11% ή σχεδόν κατά 500 μονάδες,  με τον S&P 500, τον δείκτη με τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, να καταγράφει την εντονότερη πτωτική τάση εδώ και 2,5 χρόνια…
Ανάλογα, υποχώρησε κατά περισσότερο από 5%, κάτω και από τα 86,50 δολάρια ανά βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου, ενώ ακόμη και το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο που ακούει στο όνομα “χρυσός” έχασε έδαφος υποχωρώντας στα 1.650 δολαρίων ανά ουγκιά.

Το ευρώ χάνει σχεδόν 2%, πέφτοντας στα 1,4120 δολάρια, αφού οι δηλώσεις Τρισέ μάλλον ανησύχησαν παρά καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η συνειδητοποίηση ότι η συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ουσιαστικά κενό γράμμα (θα σημειώσουμε ότι μόνο το defencenet.gr τόλμησε εκείνη την επομένη της Συνόδου να γράψει την αλήθεια, αφήνοντας σε άλλους τους πανηγυρισμούς ηια την "επιτυχία") φέρνει μεγάλες πιέσεις στα ομόλογαμε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομόλογου να ανεβαίνει και πάλι προς τις 1.300 μονάδες.

Παρά τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζ.Κ.Τρισέ για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 3,9%, η Φραγκφούρτη 3,4%, το Λονδίνο 3,43%, το Μιλάνο 5,16% και η Μαδρίτη 3,89%.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η πτώση ήταν σημαντική για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-4,31%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-5,08%). Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών με απώλειες 1,35% έπεσε κάτω από τις 1.100 μονάδες.

Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έπεσε στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
Φαίνεται ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να σωθεί. Κάποιοι άμυαλοι κυβερνητικοί πανηγυρίζουν γιατί η κρίση έχει μεταδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης, αγνοώντας ότι έτσι και η Ελλάδα ασφαλέστερα θα καταλήξει στο πάτο της δραχμής...





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...