Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα.
Γράψη 26/08/2011 |
Στις 28 Αυγούστου 2010, ο «Βορειοηπειρώτης» είχε γράψει για το «Βορειοηπειρωτικό γκρι τοπίο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές». Ακριβώς ένα χρόνο μετά, το τοπίο αυτό έγινε μαύρο…
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προηγούμενα χρόνια, τις φωτιές τις έβαζαν οι βοσκοί στα βουνά, για να κάψουν τα λιβάδια. Η αλβανική πυροσβεστική με τα λίγα οχήματα που διαθέτει το μόνο που έκανε ήταν ..
..να περιμένει τη φωτιά να σβήσει μόνη της ή όταν κινδύνευε κάποια κατοικημένη περιοχή, στήνονταν έξω από τα χωριά και προσπαθούσαν να τη σβήσουν με τη συμβολή των κατοίκων. Το Διβροβούνι καίγεται |
Λούκοβο |
Μπρελάτι |
Οι φετινές πυρκαγιές, ήταν καταστρεπτικές περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, όχι μόνο για τις τεράστιες εκτάσεις που μαύρισαν αλλά γιατί κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και κυρίως στις επαρχίες Μεσοποτάμου, Αλύκου, Δίβρης και Λουκόβου. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που κάνουν για λόγο εμπρησμούς που έγιναν μέρα μεσημέρι, με πιθανό στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής μειονότητας αφού υπάρχουν πολλές ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την άποψη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στους ελαιώνες του Αλύκου και του Μεσοποτάμου, υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες ενώ είναι πολλές οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις στην αλβανική αστυνομία για κάποιους νεαρούς που περιφέρονταν με ένα λευκό αυτοκίνητο και έβαζαν φωτιές στο πέρασμα τους.
Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ, το οποίο και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:
Όλο και πιο πολύ φουντώνουν οι πυρκαγιές στον βορειοηπειρωτικό χώρο, το καταστρεπτικό έργο των οποίων υπολογίζεται σε εκατομμύρια λεκ.
Μόνον μέσα σε μια μέρα, όπως δηλώνουν και τα ίδια αλβανικά μέσα ενημέρωσης, στο νομό του Δελβίνου και των Αγ. Σαράντα εμφανίστηκαν 65 πυρκαγιές, κάνοντας στάχτη δεκάδες λιβαδικές και δασικές εκτάσεις.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δρόπολη έκαψε γύρω στα 180 εκτάρια λιβαδικές και δασικές εκτάσεις και μετέτρεψε σε γκρι τοπίο όλο το μέρος, αφήνοντας, ως οάσεις, μόνον τα χωριά, που από την κινητοποίηση των ίδιων των χωρικών γλύτωσαν.
Ταξιδεύοντας από το Γεφύρι της Κρανιάς και μέχρι την Άνω Λεσινίτσα, στους νομούς του Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, μόνον καμένο τοπίο αντικρίζεις και τίποτε άλλο. Το ίδιο φαινόμενο και στις επαρχίες της Λιβαδειάς και του Αλύκου. Οι κάτοικοι των χωριών δίνουν καθημερινή μάχη με τις φωτιές για να γλυτώσουν τις περιουσίας τους.
Όλοι οι Βορειοηπειρώτες αναρωτιούνται. Τι γίνεται επιτέλους; Έχουμε ταξιδέψει και μέχρι τα Τίρανα και σε όλα εκείνα τα μέρη δεν είδαμε πουθενά σημάδια πυρκαγιάς. Γιατί συμβαίνει αυτό μόνον στο Βορειοηπειρωτικό χώρο;
Είναι φως φανάρι πως οι μεγάλες και πολλές πυρκαγιές, που ξέσπασαν στο χώρο, όπου βιώνει η Ελληνική μας Κοινότητα, δεν είναι τυχαίες. Ούτε από χέρι βοσκών που θέλουν να κάψουν τα βοσκοτόπια τους.
Αυτόπτης μάρτυρας από το Αλύκο, φωτογράφισε αμάξι με αλβανική πινακίδα που έβαζε φωτιές καθώς περνούσε στον αυτοκινητόδρομο.
Άρα εδώ έχουνε να κάνουμε με εμπρησμούς. Είναι ένα άλλο μέσο που μεταχειρίζονται οι εθνικιστές αλβανοί, μέσα στα πολλά σχέδια τους, για να φοβίζουν τον βορειοηπειρωτικό κόσμο, ν’ αφήσει τον τόπο του, κι εκείνοι που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο να μην επιστρέψουν.
Δεν είναι πάλι τυχαίο που φέτος πήρε τόσες μεγάλες διαστάσεις. Είναι ένας εκφοβισμός προς τους Βορειοηπειρώτες να μην ανταποκριθούν στην απογραφή του πληθυσμού, που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου. Μάλλον η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία του Σπαχία το έχει δηλώσει πως θα κάνουν το παν και θα μεταχειριστούν παντοίους τρόπους για ν’ αποτύχει η απογραφή του πληθυσμού, ως αναφορά προς την εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Σήμερα ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας επισκέφτηκε τους Αγίους Σαράντα. Μαζί του και ο σύμβουλός του ο τέως βουλευτής του ΚΕΑΔ Σπύρος Πέτσης. Ενημέρωσε ο κ. Πέτσης τον Πρόεδρο για την κατάσταση που επικρατεί στο βορειοηπειρωτικό χώρο ή είχε βαθιά μεσάνυχτα για λόγου του;
Μάλλον και οι δυο είχαν βαθιά μεσάνυχτα. Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια δεν ξέρουμε αν έχουν κι αυτοί βαθιά μεσάνυχτα…
Πηγή: Βορειοηπειρώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου