Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Εσπευσμένη επίσκεψη του αρχηγού των ΕΔ των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση McCrystal

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Mike Mullen επισκέπτεται από σήμερα το Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό τόσο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, όσο και της Αφγανικής ηγεσίας μετά την απομάκρυνση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή στρατηγού Stanley McCrystal από τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama.
 Η απομάκρυνση McCrystal έγινε ύστερα από δηώσεις που έκανε ο ίδιος στο περιοδικό Rolling Stones όπου μεταξύ άλλων αποκάλεσε τους πολιτικούς του προϊστάμενους του  αδύναμους να καταλάβουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Αφγανιστάν αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους ως «φοβητσιάρηδες».
Αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μοιάζουν με καράβι χωρίς καπετάνιο, παρά την τοποθέτηση του στρατηγού Petraeus στη θέση του McCrystal και ο Mike Mullen, σχεδόν εσπευσμένα –και κατά τα φαινόμενα με ειδική προεδρική εντολή- ανέλαβε το έργο της διαβεβαίωσης αλλήλων για την προσήλωση των ΗΠΑ στην συνέχιση της πολιτική τους στο Αφγανιστάν.  Για αυτό το λόγο ο Mike Mullen ήδη ξεκίνησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Hamid Karzai αλλά και τον υπουργό Αμύνης Abdul Rahim Wardak.
Πρακτικά το μήνυμα που μετέφερε ο Mullen στο Αφγανιστάν ήταν αυτό που ο Barack Obama είπε σχολιάζοντας την απομάκρυνση McCrystal «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ξανά και να δουλέψουμε με μεγαλύτερη σύμπνοια μεταξύ μας».
«Αυτό είναι υποχρεωτικό για την ηγεσία», σχολίασε ο Mike Mullen μιλώντας σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στην αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ «Εάν δεν τα καταφέρουμε τότε σίγουρα θα αποτύχουμε. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».
Ο ναύαρχος Mullen συναντήθηκε ακόμη με τον αμερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν Karl W. Eikenberry, ένα απόστρατο στρατηγό τριών αστέρων, ο οποίος δεν είχε κρύψει την αντίθεσή του και μάλιστα δημόσια σε σχέση με την στρατηγική που ακολουθούσε ο MCCrystal.
Κατά τη διάρκεια της μετάβασης του Mike Mullen στο Αφγανιστάν, ο αμερικανός ναύαρχος είχε μια μακρά συζήτηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν Richard Holbrooke στις Βρυξέλες όπου τα αεροσκάφη και των δύο επισήμων είχαν σταματήσει για ανεφοδιασμό, με τον Holbrooke να επιστρέφει στις ΗΠΑ από ένα ακόμη ταξίδι στο Πακιστάν. Η θέση πάντως του τελευταίου με ρόλο «κλειδί» στην περιοχή δεν είναι σίγουρη και μετά την απομάκρυνση McCrystal είναι σχεδόν βέβαιο πως τον ίδιο "δρόμο" θα ακολουθήσει και ο ίδιος, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλει στην περιοχή, για την ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον, Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα το επιθυμούσε η αμερικανική διοίκηση.

Image
Από την άφιξη αργά το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναυάρχου Mike Mullen (στο κέντρο) το οποίο υποδέχθηκαν ο υποδιοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα αντιστράτηγος David Rodrigues (αριστερά) και ο αμερικανός πρεσβευτής Karl Eikenberry (δεξιά) © US DoD
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...